Свържи се с нас

Новини

Епидемия от Морбили в Румъния! Бъдете отговорни!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Морбили е силно заразно вирусно заболяване. Известно е още като дребна шарка или брусница.
В Румъния заболяването се разпространява от края на септември 2016 година. Към 03.03.2017г. са съобщени 3196 случая, като 6 от тях са починали.

Разпространява се по въздушно-капков път и засяга предимно детската възраст. Протича с възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен петнист обрив по кожата и усложнено дишане.

Инкубационният период (времето от заразяването до началото на болестта) е от 6 до 17 дни. Започва с постепенно повишаване на температурата до 39 градуса, отделяне на секреция от носа, кихане, сълзотечение, кашлица. Децата стават апатични, плачливи, загубват апетит.

След това се появява характерен петнист обрив, който през първия ден обхваща лицето, шията и горната част на гръдния кош, на втория-третия ден тялото и крайниците. Общият вид на кожата наподобява „географска карта“, тъй като образуваните нови пъпки се сливат с по-рано възникналите, но винаги между тях остава незасегната кожа.

Възтановяването протича за около 5-6 дни. Състоянието постепенно се подобрява, ако не настъпят усложнения – пневмония, отит, ларингит, менингит, енцефалит.

Единственият източник на заразата е болният човек. Заразителен е 1-2 дни от края на инкубационния период. При кихане, кашляне отделя във въздуха ерозолни частици, натоварени с вируса, които се вдишват от здравия човек. При поява на заболял лечението става при задължителна изолация в домашна или болнична среда.

Морбили може да бъде избегнато чрез имунизация!

Според Имунизационния календар на Република България профилактиката на Морбили се осъществява чрез имунизация с комбинирана ваксина – триваксина (Морбили-Паротит-Рубеола) на 13 месечна възраст и последваща ре-имунизация на 12 години. Ваксината се поставя от личните лекари и е задължителна!

РЗИ Габрово Ви призовава! Родители бъдете отговорни към здравето на децата си! Припомнете си имунизирано ли е детето Ви срещу Морбили!

Поставянето на ваксини се отбелязва в Имунизационен паспорт, Лична амбулаторна карта и Здравно-осигурителна книжка.

Ако по някаква причина детето Ви не е имунизирано на 13 месеца или на 12 години, моля обърнете се към личния си лекар, за незабавно поставяне на ваксина! Осигурява се от РЗИ и е безплатна!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица