Свържи се с нас

Новини

Роми тормозят Педиатричното отделение на болницата в Габрово

Published

on

снимка: МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, Архив

Граждани, от ромски произход, ежедневно тормозят пациентите, техните близки, лекарския и помощен персонал в Педиатричното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Това алармира до „Габрово Нюз“ читателка, майка на дете, на която заедно с бебето й, им се е наложило да останат за известно време в болничното заведение за лечение.

Според авторката на сигнала до нас, представителите на етническата група не спазват регламентираните правила в отделението, превръщат коридорите в писта за тичане и площадка за игра. Крещят, нарушавайки спокойната обстановка, а всеки опит да им бъде направена забележка и да не демонстрират подобно непристойно поведение бива посрещнат със заплахи, псувни и закани за саморазправа.

Нашата читателка твърди, че проблемът не е от сега, а от години насам, но е крайно време да се вземат мерки, гарантиращи нормалния престои в болницата и работата на персонала там.

В писмото до „Габрово Нюз“ пише:

снимка: МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, Архив

„Искам да изкажа възмущението си от престоя с детето ми в Педиатричното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Недоволството ми обаче, не е насочено към персонала в отделението, които според мен си вършат прекрасно работата – като се започне от санитарките до Началник отделение, а към болшинството пациенти, от ромски произход, с които беше препълнено самото отделение!

Не деля хората по цвят, религия и т.н., но тези „хора“, ако изобщо мога да ги назова с тази дума, направиха престоят ни там в последните два дни истинско мъчение! Накратко: превръщане на коридорите едновременно в писта за тичане, площадка за игра и място за междуличностни разправии на висок тон! Повтарям на висок тон, тъй като всеки разговор, който провеждаха помежду си, беше именно по този начин, крещейки!

Отправят заплахи към персонала на отделението, заплашват и нас майките, които ни се налагаше да сме там с децата ни! Пускат музика! Държат се неуважително! Не спазват часовете за свиждане, не спазват и режима за излизане от отделението! Позволяват си дори да запалят цигара в помещения, за които изрично има забрана!

Неспособността им да понесат каквато и да е забележка, критика дори, била тя и от „най-главните“ сред тях, всичко приключва със заплахи и псувни! Правят каквото си поискат и никой не смее да ги озапти, защото изпитва чувство на страх от тях.

Съчувствам на хората, които лекуват децата ни, тъй като получихме едно прекрасно отношение и професионализъм. Но на лекарите и персонала всекидневно им се налага да бъдат не само специалисти, а едновременно с това бодигардове и „звероукротители“. Накъде отива тази държава? Всички можем да си отговорим на този въпрос… Ужасена съм направо!

Целта ми е не да порицая и дискредитирам болницата, медицинския персонал или отделението, а да покажа случващото се там и обстановката, в която на тези хора им се налага да вършат работата си. Всичко от първа необходимост, за удобството на майката и детето, го има!

Не бих могла да се оплача от отношението в лечебното заведение, но е крайно време да бъдат предприети мерки и тези своеволия да бъдат преустановени! Надявам се чрез Вас ще бъде обърнато внимание на този проблем и ще се справим с него“, гласи сигналът, адресиран до редакцията на „Габрово Нюз“.

Тези думи предизвикаха незабавна репортерска проверка от страна на нашата медия. Потърсихме за коментар по случая управителят на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, но се оказа, че днес (14 март), д-р Нели Савчева е в отпуска. Все пак успяхме да си уговорим среща с шефа на болницата, която ще проведем в сряда, 15 март.

За резултатите от нея ще Ви информираме в най-скоро време. Очаквайте продължение по темата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Младежкият център организира семинар, посветен на хранителните разстройства

Published

on

Младежки център – Габрово организира тренинг, посветен на хранителните разстройства. Той ще се проведе на 20 април, събота, от 15.00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“, а лектор ще бъде Яница Неделчева.

Яница е сертифициран психотерапевт в сферата на системния подход и фамилната психотерапия, международен обучител и консултант по емоционално хранене и хранителни нарушения със специализация в САЩ и над 15 години опит в индивидуалното и семейно консултиране. От 2013 г. е създател и директор на Мобилен тренинг център „ПОЗИТИВНИ 365“.

Яница е автор и ръководител на редица международни проекти, свързани с личностно развитие и промяна, като вярва във възможността за промяна, която е заложена във всеки човек. В нейното поле на дейност основно място имат емоционалното хранене и хранителни нарушения и здравословния начин на живот – особено важни теми за младежите, тяхното физическо и психическо здраве.

В програмата на тренинга ще бъдат включени образователни дейности и презентация, свързани с хранителните нарушения, емоционалното хранене и превенция в юношеска възраст.

Участниците ще получат практически насоки, както и информация за техники за справяне със стреса, възможност да тестват своята самооценка и да научат как да се справят с негативните мисли и депресивни състояния, водещи до хранителни нарушения. Инициативата цели да обогати знанията на младежите и да ги предпази.

Обучението е част от поредица образователни срещи, организирани по идея и с активното участие на младежи от ученическите съвети на средните училища и гимназии в Габрово.

Зареди още

Новини

Областната болница в Габрово набира стипендианти и персонал

Published

on

Областната болница в Габрово МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ набира стипендианти и персонал. През миналия месец лечебното заведение представи програмата си за подкрепа на студенти и кандидат- студенти, както и възможностите за развитие, които предоставя.

За болницата.
МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово прави връзката между традициите и иновациите. Лечебното заведение наследява първата болница в Габрово от 1878 г. Днес е съвременна областна болница с 303 легла, 31 структури и 24 отделения.

MБАЛ “Д-р Тота Венкова” е акредитирана с оценка “Отличен” като база за практическо обучение.

Подкрепа за бъдещето и образованието.
Лечебното заведение провежда и надгражда дългогодишна политика за подпомагане на студенти в специалностите “Медицина” и “Здравни грижи”, като през 2024 г болницата изгради междуинституционална програма, с която предлага изплащането на семестриални такси и /или стипендии за студентите от горепосочените направления срещу сключване на трудов договор.

Подкрепа за служителите.
Съдейства на служителите на болницата за предоставяне на ведомствени жилища или намиране на квартири. Покрива транспортните разходи на служителите, които живеят извън община Габрово.

Сътрудничество за прогрес.
Поддържа партньорски отношения с O.L.V. Clinic в Аалст, Белгия, където лекари и медицински сестри от МБАЛ “Д-р Тота Венкова” имат възможност да се учат от светила в медицината.

Зареди още

Новини

Какво е коклюш и защо е опасен?

Най-сигурният начин за защита е имунизацията!

Published

on

Коклюш, познат и като „магарешка кашлица“, е остра инфекциозна болест. Причинява се от бактерия и засяга дихателните пътища. Заболяването е характерно за деца, в различна възраст. Най-опасна е за бебета на възраст под една година, особено през първите няколко месеца от живота.

За първите 3 месеца от 2024 г. в страната са регистрирани 114 случая. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8%000 (14 сл.), следвани от децата на възраст 10-14 г. – заболяемост 12,4 %000 (40 сл.). 89,5% от заболелите са на възраст до 19 г. – 102 сл. Сред тях, най-висок е относителният дял на заболелите на възраст 10-14 г. – 39,2%, следвани от децата на 5-9 г. – 18,6%, децата на 1-4 г. – 14,7%, децата на 0 г. и на 15-19 г. – по 13,7%.

Единични случаи на коклюш са регистрирани и при лица на възраст над 25 г. Ранните симптоми на коклюша често са подобни на тези при обикновена настинка: хрема или запушен нос, кихане, сълзящи очи, суха, дразнеща кашлица, възпалено гърло, леко повишена температура, отпадналост. Тези симптоми на коклюш могат да продължат 1 до 2 седмици, преди да станат по-тежки.

Вторият етап на заболяването протича с интензивни пристъпи на кашлица, хрипове при всеки рязък дъх след кашляне, повръщане след кашлица, особено при кърмачета и малки деца.

Бебетата и малките деца могат да бъдат особено податливи на усложнения от коклюш. Те включват: пневмония, повръщане, гърчове, дехидратация (обезводняване),ц отслабване.

Заразяването с коклюш става чрез близък контакт с болен, от кихане и кашляне. Най добрата защита срещу заболяването е имунизацията. Съществува възможност човек да се зарази, дори да е имунизиран, но обикновено заболяването преминава леко.

В България срещу коклюш имунизацията се прилага с комбинирани ваксини (с коклюшна компонента в състава), различни за различните възрасти. За да предпазите детето си от коклюш, необходимо е винаги да се отзовавате на поканата на общопрактикуващия лекар за поставяне на съответната ваксина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица