Свържи се с нас

Новини

Бул.“Априлов“ в Габрово заприлича на „швейцарско сирене“ (снимки)

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За огромно съжаление на всички габровци, новият асфалт на бул.“Априлов“ беше разкопан и съвсем смело можем да кажем, че заприлича на „швейцарско сирене“. Причината за тази констатация – на цялостно асфалтираната пътна артерия, част от етап 2 от рехабилитацията на ВиК мрежата, в рамките на реализирания вече европроект за водния цикъл на Габрово, съвсем неочаквано се появиха нови два „кратера“.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дупките на пътното платно, в района на бившия машинен завод и на входа за стадион „Христо Ботев“, зейнаха в неделя следобед след „ВиК“ авария, което наложи преустановяване на водоподаването, научи „Габрово Нюз“ от свои добре информирани източници.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Двете пътни „явления“ тормозят шофьорите и предизвикват недотам цензурирани реплики от тяхна страна. Без съмнение осеяният вече с дупки булевард е предпоставка за инциденти с автомобили и велосипедисти, както през светлата част на денонощието, така и в тъмните часове.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Мястото не е сигнализирано и обезопасено по абсолютно никакъв начин, а за присъствието на дупките повечето шофьори разбират прекалено късно – едва след като са „скочили“ в тях, установи репортерска проверка на медията.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Темата с аварийните ремонти и разкопаните новоасфалтирани улици развълнува широко местната общественост в социалната мрежа и се оказа доста чувствителна. Хората недоумяват как след приключването на най-мащабния проект в Габрово отново им се налага да трошат автомобилите си по дупки и подлагат на съмнение качеството на инвестицията.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От Община Габрово, ни уверяват че ремонтните работи, включително предстоящото възстановяване на нарушената асфалтова настилка ще бъдат извършени за сметка на фирмата, изпълнител на ВиК мрежата в обхвата на авариите – Станилов ЕООД.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От съобщение, разпространено до медиите става ясно още, че неизправностите в рамките на Водния проект са отговорност на изпълнителите, съгласно договорните им ангажименти и разпоредите на приложимото законодателство.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дали и кога това ще се случи тепърва предстои да разберем. Дотогава апелираме всички участници в движението да се движат с повишено внимание, преминавайки покрай „новите пътни забележителности“, с цел недопускане на инциденти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица