Свържи се с нас

Новини

„Вие ни изпратихте, ха сега ни вижте“

Published

on

снимка: Община Дряново

Това беше мотото на проведения в събота празник за ловците и риболовците от ЛРД „Стринава“ град Дряново. През месец октомври, кметът на Общината инж. Мирослав Семов организира тържествено откриването на ловен сезон 2016/17 година.

снимка: Община Дряново

Пожела наслука, почерпи ловците и техните гости на площад „Ларго“ и поръча, когато сезонът свърши, да ги събере отново, а те, ако има с какво, да се отсрамят пред гостите да покажат и разкажат, какви са били ловните им резултати.

снимка: Община Дряново

Така на 11 март в ресторант „Милкана“, под патронажа на кмета, ловният сезон беше официално закрит. Тържествено, с Химна на българските ловци, в залата бяха внесени знамената на дружинките и това на дружеството.

снимка: Община Дряново

Последваха приветствия от кмета и председателя на дружеството Рачо Рачев, както и от специалния гост, главният редактор на списание „Лов и риболов“ и вестник „Наслука“ Мир Богоев. Той обеща събитието да бъде отразено по достойнство във всички медии с ловна тематика.

снимка: Община Дряново

Последва най-интересната част, обявяване резултатите на ловците и награждаване. Така стана ясно, че най-добре представилите се дружинки са – село Ганчовец, град Плачковци и село Скалско. Публиката бурно аплодира ловецът с най-много отстреляни глигани, този с най-голям глиган, с най-много отстрелян пернат дивеч и хищници, най-успешната ловджийка, най-дългогодишният ловец, най-активното семейство ловци през сезона и най-дългогодишният председател на ЛРД в България, а това се оказа Рачо Рачев /от 1991 година/.

снимка: Община Дряново

Най-новият член на дружеството положи пред всички тържествената си клетва. И понеже дряновските ловци имат знаме и клетва, на събитието беше избран и химн – песента „Хубава си моя горо“, за която гостите станаха на крака и дружно я изпяха.

снимка: Община Дряново

Последваха забавни игри, в които разбрахме, че мъжете ловджии обличат по-бързо ловен костюм от жените. Нелеко изпитание беше, със завързани очи, ловците да разпознаят чрез опипване номер и марка дванайсти калибър бренeке. Но грешка нямаше и победителите получиха по един фазан за награда.

снимка: Община Дряново

Хора, закачки, анекдоти и приятни спомени от отминалия сезон задържаха дълго в залата гостите. Но нали трябваше ловците да покажат на кмета, какви са били резултатите след хубавото изпращане. Така в залата, с подобаваща тържественост, бяха внесени две чудесно изпечени и вкусни прасета. Всички гости хапнаха до насита, пък и пийнаха от виното, което кметът осигури.

снимка: Община Дряново

Накрая беше взето единодушно решение, тази традиция да продължи. Така инж.Мирослав Семов стана единственият кмет в България, който лично и официално ще открива и закрива лова в своята Община и ще подкрепя традицията на ловно-рибарското движение в страната.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица