Свържи се с нас

Новини

Представиха Стратегията за зелената инфраструктура на Габрово

Публично представиха Стратегията за развитие на зелената инфраструктура в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

В Община Габрово се проведе публично обсъждане на проекта на Стратегия за развитие на зелената инфраструктура на град Габрово 2017 – 2023.

В дискусията, която се състоя на 10 март, участваха кметът на Габрово Таня Христова и заместник-кметът Нела Рачевиц, Герасим Герасимов – представител на Швейцарското посолство, Ръководителят на екипа на Балканския институт по труда и социалната политика Димитър Матев, преподавателите от Лесотехнически университет – доц. д-р Пламен Александров, доц. д-р Владимир Щилянов и доц. д-р Емил Галев, ръководителят на проекта „Цветен град“ Севдалина Ненкова, както и граждани.

Стратегията е насочена към постигане на устойчиво развитие на зелената инфраструктура в Габрово в синхрон и синергия с останалите елементи на средата за 7-годишен период. Функционирането на зелената инфраструктура ще осигури многостранни ползи за хората, ще подобри качеството на живот като съхрани и развие предимствата на естествената природна среда.

Стратегията разглежда подходите, които ще се прилагат в изпълнение на основната цел. Направени са анализ на природните и антропогенни фактори, на зелената система на Габрово и нейното управление. Предлага се визия за развитие на зелената инфраструктура и се дава точен разчет на необходимите и препоръчителни действия за периода 2017-2023 г. с очакваните ефекти, които ще се постигнат в резултат на реализацията им.

Развитието ще се осъществи на два етапа: от 2017 до 2020 г. и от 2020 до 2023 г. Изпълнението на конкретните мерки и дейности ще се планира ежегодно след анализ на постигнатото и нуждите, на силните и слаби страни на развитието, съобразно възможностите на Община Габрово.

Необходимите действия, които ще се предприемат през първия етап 2017-2020 г. са: картотекиране и фитосанитарна оценка на дълготрайната декоративна дървесна растителност и актуализиране на информацията в ГИС; провеждане на санитарни сечи/резитби и поетапна реконструкция на уличното озеленяване; създаване на актуален регистър и прекатегоризация на зелените площи и актуализиране на информацията в ГИС; изграждане на автоматизирани поливни системи; изграждане/реконструкция на площи за масов спорт и детски площадки, както и актуализация на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на територията на община Габрово.

През втория етап 2020-2023 г. ще бъдат предприети следните необходими действия: актуализиране на данните от проведената паспортизация и допълване на ГИС; въвеждане на модел за оценка на насажденията по възраст и фитосанитарно състояние и извеждане на уличното озеленяване в отделен регистър; провеждане на санитарни сечи/резитби и поетапна реконструкция на уличното озеленяване; доизграждане на автоматизирани поливни системи, както и реконструкция и благоустрояване на необновени зелени площи и на площи за масов спорт и детски площадки.

В резултат на действията ще се осигури база данни, необходима за опазването, поддържането и развитието на зелената система в града, ще бъде постигнато ефективно управление на зелената система и ще се подобри състоянието на декоративната растителност. В допълнение към ефектите от действията, ще бъдат подобрени възможностите за рекреация и общуване в градската среда като същевременно ще се подобри градската и екологична среда.

снимка: Община Габрово

Заместник-кметът арх. Николай Меразчиев запозна присъстващите с новата визия и дейностите, които ще се извършат в знакови за Габрово паркове и градини. В парк Маркотея ще бъде развито водното пространство, ще бъде монтирано ново подходящо осветление и ще се изпълнят съвместни дейности с Общинско звено „Озеленяване“.

В парка близо до пл. „Белорусия“ ще бъдат изградени детски съоръжения, велоалея, пространство за каране на скейтборд, интернет покритие и видеонаблюдение. Ще бъде обновена дървесната и храстова растителност и детската площадка в градината до Глинените гърнета на ул. „Радецки“.

В градината до НЧ „Априлов-Палаузов“, известна като „градинката с мечето“ експерти от Озеленяване – Тун ще направят градинка на Тун заедно с габровските си колеги. Ще бъдат обновени езерото и алпинеума.

Димитър Матев предложи към настоящата стратегия да бъде добавено как се вписват други стратегии, например образователната стратегия – как учим децата какви дейности се извършват за подобряването на зелената инфраструктура и как да я опазват.

снимка: Община Габрово

Кметът Таня Христова допълни, че работата с местната общност е задължителен приоритет и ще се случва чрез различни информационни и образователни кампании, съобразени с целевите групи от общността.

Представители на ОЗ „Озеленяване“ предложиха училищата в града заедно със звеното да проведат обучителни забавни игри, с които да се възпитат децата как да се грижат и опазват градската и околна среда. Според ръководителя на проекта, ще бъдат осигурени средства за реконструкция на парниците, които ще служат освен за съхранение на посадъчен материал, ще дадат възможност и за собствено производство на такъв материал. До края на проекта – 30 април 2017 г., ще се изградят триизмерни цветни фигури.

Почти в края на обсъждането, интересно предложение отправи общинският съветник Стефан Трифонов – към някой от обновените паркове да бъдат добавени и животни, което ще предизвика интерес и ще зарадва не само децата, но и възрастните.

снимка: Община Габрово

По думите на заместник-кмета Нела Рачевиц подобрените зелени площи сами ще привлекат повече птици и бозайници, характерни за нашата среда, като на този етап стратегията не предвижда изграждането на зоокътове с екзотични животни, нито ще дублира дейността на габровския зоопарк.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тръгнала по лошия път габровка пак загази покрай дрогата

Published

on

Марихуана, хероин и метамфетамин бяха намерени у криминално проявена габровка. Арестът ѝ бил извършен 2 декември, в района на бул. „Могильов“.

Тогава служители на габровската полиция спрели за проверка 38-годишната жена. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, свивка, съдържаща кафяво вещество, както и бяло кристално вещество, реагирали съответно на марихуана, хероин и метамфетамин.

Габровката била задържана по редна на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу нея е образувано досъдебно производство.

Още един арест, свързан с наркотици бе извършен в последните дни, става ясно още от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

При него криминалисти от дряновската полиция задържали мъж за притежание. В хода на полицейската акция, проведена през вчерашния ден, полицейските служители спрели за проверка “Пежо 308“, управляван от 53-годишен местен жител.

При последвалите процесуално-следствени действия в багажното отделение на колата била открита полиетиленова торба, съдържаща 75 грама амфетамин.

Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“ е била реализирана и в Севлиево. При нея е задържана още млада жена.

Вчера, около 15.30 часа, на ул.“Стара планина“ белезници на ръцете щракнали и 21-годишна жителка на село Шумата. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица