Свържи се с нас

Новини

Еленко Божков: „ТЕЦ-Габрово“ беше под крилото на ГЕРБ“

Кирил Добрев: „Хубаво е, че КЕВР влезе в правомощията си и имаме решение по въпроса. От тук нататък битката ще бъде хората, които мръзнаха цяла зима, да получат до стотинка не само своите обезщетения, но и да им се върнат социалните помощи, които бяха преведени на дружеството миналата години”

Published

on

снимка: Пресцентър БСП

След като системно в най-студените дни на тази и миналата зима абонатите на габровската „Топлофикация“ системно студуваха в домовете си, габровската кметица като Жана Дарк пламенно поведе габровци на протест срещу безобразията на ТЕЦ-а. Въпреки заканите й сега и през миналогодишния зимен сезон, че ще сезира държавния регулатор във връзка с нередовното топлоподаване, действия от страна на КЕВР така и не последваха.

В същото време без много приказки, без да вдига лозунги и да призовава на протест габровци, депутатът от 43-то Народно събрание от Габровска област Кирил Добрев успя да предизвика чрез своите настоявания, аргументирани с цифри и факти в нарочен сигнал, проверка от КЕВР.

„Хубаво е, че КЕВР влезе в правомощията си и имаме решение по въпроса. От тук нататък битката ще бъде хората, които мръзнаха цяла зима, да получат до стотинка не само своите обезщетения, но и да им се върнат социалните помощи, които бяха преведени на дружеството миналата години”, коментира Добрев.

За проблемите на габровската „Топлофикация“, за възможностите габровци да защитят интересите си, е разговорът с Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

снимка: Пресцентър БСП

-Г-н Божков, вероятно сте запознат с проблемите на габровци, свързани с „Топлофикация Габрово“, какво биха могли да направят те, за да защитят гражданските си интереси, след като в най-студените дни на годината бяха лишени от топлина в домовете си?

-Проблемът свързан с качественото топлоподаване от габровския ТЕЦ е цикличен. И той е в това, че услугата, която извършва габровската „Топлофикация“ е изключително некачествена, при което непрекъснато се нарушават лицензионните изисквания. Непрекъснато се нарушават и общите условия, по които трябва да се осигурява топлоподаване и битова гореща вода към гражданите на Габрово. Тези нарушения са установени много отдавна, но на сигналите отстрана на гражданите до момента никой не обърща внимание. Първи в реалната защита правата на гражданите, свързани с некачествената услуга, извършвана отстрана на габровския ТЕЦ, се обявява депутатът от левицата в 43-то Народно събрание Кирил Добрев. Именно благодарение на намесата му – изпратената от него жалба до КЕВР за некачественото топлоснабдяване, беше предизвикана проверката от страна на държавния регулатор. И това го твърдя съвсем отговорно. Ще отбележа още, че ако КЕВР се заеме със задачата си стриктно да провери качественото изпълнение на Общите условия и на лицензията може да се стигне до тежки мерки.

-Какви могат да бъдат те?

-Най-тежката мярка е отнемането на лицензията. И затова трябва, след като установят извършените тежки нарушения по прекъсването на парното, по неизпълнение на температурата и налягането на топлоносителя, предписани в тях в продължение на целия сезон, трябва да се започне процедура по отнемането на лиценза. Обикновено, когато се влезе в такава процедура и лицензията се отнеме в резултат на извършените нарушения, се стига до назначаването на особен управител – без да се отнема собствеността. Това означавна, че габровци няма да останат без топлоподаване и ТЕЦ-ът ще продължи да работи, но под ръководството на особения управител, който се избира със специална процедура от КЕВР.

-Назначаването на обособен управител ще спомогне ли габровци да получават качествена услуга – не бива да се забравя, че в тополфицираните жилищни блокове не са предвидени възможности за алтернативно отопление?

-Тук има още един елемент – всяко дружество трябва да представи пред КЕВР своята инвестиционна програма. Към този момент лично аз не съм видял нищо ново и никаква инвестиционна програма на Топлофикация Габрово, която да предвижда мерки за коренна промяна на режима на топлоснабдяване, базата на топлоснабдяване. Тоест, генериращите мощности да се осъвременят така, че да изпълняват предвидените по закон и по наредба изисквания.

-Миналото лято беше сменен стария с нов котел?

-Тук ще отворя една скоба – като млад инженер през 1978 г. пусках този стар котел /преди това имаше един още по-стар/ – с 6 мегаватова турбина и генератор и извършвах пусковите му изпитания. Оттогава досега нищо ново не е направено. Ако се твърди, че има нов котел, той най-вероятно е водогреен, който работи с друга горивна база. Досегашните котли бяха предвидени да работят на въглища или на мазут. Те бяха парни котли и произвежданата пара трябваше да минава през бойлер, за да може да се използва като отопление за многофамилните жилища на града.

-Ако приемем, че новият котел е на друга горивна база възможно ли е новото гориво да не може да осигури необходимата топлинна мощност?

-Разбира се. Зависи от типа на котела.

-Оттук насетне какво могат да направят габровци, за да защитят интересите си, особено социално слабите граждани, чиито енергийни помощи се превеждат директно на ТЕЦ-а?

-Първото, което трябва да се направи е компенсиране на гражданите за непроизведената и недоставена енергия, отстрана на Топлофикация. Гражданите трябва да подадат своите жалби към топлофикационното дружество. Могат да се жалват и пред омбудсмана. Освен това имат право да се жалват и в съда и да си търсят правата именно по съдебен път, което е нормално. Защото става въпрос за нарушаване на общите договорени между двете страни условия.

-Още през миналата година депутатът от левицата Кирил Добрев настояваше ТЕЦ-а да върне всички преведените енергийни помощи от социалното ведомство?

-Парите, които се изплащат от Министерството на социалните грижи за топлоснабдяване и вече са преведени на Топлофикация задължително трябва да бъдат върнати. Това е задължение на държавата, която трябва да настоява за връщането им, тъй като с тези средства не е била осигурена необходимата топлинна енергия, което е доказано. Държавата трябва да изиска тези средства да й бъдат върнати със съответните лихви.

-Държавата може и да получи тези пари, но социално слабите граждани, които разчитат на тях, за да живеят на топло през зимата, са си осигурявали топлина от алтернативни източници и са плащали за тях. Кой ще ги обезвъзмезди, след като от техните помощи се е възползвал друг?

-Държавата трябва да намери начин те да бъдат компенсирани като им се заплати необходимата енергийна помощ за използваното от тях алтернативно отопление.

-Проблемът с топлоснабдяването на габровци не е от вчера или днес – вече няколко години в най-студените дни на зимата габровци са без топлоснаснабдяване. Как Вие като специалист по енергетика ще обясните този факт?

-Самият проблем освен организационен и технически има и чисто политически характер. Техническите причини са свързани с използването на стара и ненадеждна техника, организационните – с недоброто регулиране на абонатните станции и лошия мениджмънт на дружеството. Политическите причини също са известни. Знае се, че ТЕЦ Габрово е собственост на Христо Ковачки. Негова собственост са 2/3 от топлофикационните дружества в страната. По този начин той е своеборазен монополист и този монопол се засилва не само от голямата собственост, но и от това, че той не само е начело на партия „Лидер“, но и я спонсорира. Известно е също, че тази партия беше патерица на ГЕРБ в парламента при гласуването на важни решения. Именно поради тази причина жалбите на гражданите, свързани с проблемите с топлоснабдяването, бяха пренерегвани и никой не им обръщаше внимание. Още повече, че в самия състав на КЕВР има поне трима представители, предложени от Ковачки и избрани от парламента. Единият от тях е Георги Златев, който преди да стане член на КЕВР беше директор на „Брикел“ – фирма, собственост на Христо Ковачки. По този начин на ТЕЦ-Габрово беше осигурен регулаторен комфорт – чрез подкрепата за ГЕРБ от партия „Лидер“ в парламента. Именно поради този факт едва след като беше разпуснат парламента кметът на Габрово Таня Христова доби смелост да се противопостави на „Топлофикация“. Така тя търси политически дивиденти.
-Коректно ли е това поведение спрямо габровци?
В никакъв случай. Това е ярка форма на политическо лицемерие и конюнктурна изгода. Въпреки, че Таня Христова като кмет на общината е длъжна безусловно да се грижи за гражданите на Габрово. Независимо от коя партия са те. От момента, в който е избран кметът, той е кмет на всички, а не само на членовете на ГЕРБ. Удивявам се как е възможно тя да подценява интелигентността на габровци, използвайки тяхната тегоба за набиране единствено на политически дивиденти. Извинете, но не тя предизвика раздвижването на КЕВР за да започне проверка в габровския ТЕЦ. Това стана именно, благодарение последователността в настояванията за спешна проверка на депутата в 43-то Народно събрание Кирил Добрев.

-В областта е налице още един енергиен казус, този път свързан с подготовката за приватизация на общинския дял на „Севлиевогаз 2000“ АД, ще загубят ли севлиевци, ако този дял премине в частни ръце?

– Севлиевци не само няма да спечелят от продажбата на общинския дял в „Севлиевогаз 2000“ АД, но и ще загубят, защото ще загубят контрола върху инфраструктурата и върху управлението на газовото дружество. Докато като мажоритарен собственик те могат да влияят пряко върху управлението на „Севлиевогаз 2000“ и върху развитието на инфраструктурата, с която оперира това дружество. Погледнете Ботевград, където газоразпределението в града е поверено изцяло на общинско дружеств и то се справя добре. Лично моето мнение е, че в интерес на общината и нейните граждани е общинските съветници да се обединят и да гласуват срещу продажбата на общинския дял в газовото дружество.

Коалиция „БСП за България“  е с номер 10 в интегралната бюлетина.
„Поискай промяната“

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на Коалиция „БСП за България“. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Крими

Спор за паркомясто в центъра на Габрово завърши с инцидент и щети

Published

on

Спор за паркомясто посред бял ден в центъра на Габрово завърши с неприятен инцидент и доведе до материални щети. Скандалът възникнал между две жени, искащи да паркират управляваните от тях автомобили на едно и също място. С „Габрово Нюз“ се свърза пострадалата жена, която разказа за ужаса от преживяното от първо лице.

Случката се разиграла на 27 януари, в часовете преди обед, на паркинг в близост до църквата „Света троица“. Потърпевшата жена спряла автомобила си на свободно място, предназначено за хора с увреждания, с какъвто валиден талон разполага, поради освидетелстване от ТЕЛК.

Забелязала маневрираща друга кола, но не ѝ обърнала внимание. В момента, в който загасила двигателя, поставила инвалидния талон на таблото и посегнала да отвори вратата на шофьорското място, за да слезе, до нея спряла маневриращата кола, ограничавайки я да напусне превозното си средство.

Към нея в това време се обърнала агресивна жена на средна възраст, возеща се в другия автомобил, която крещейки през сваления прозорец изрекла думите: „Махни се оттам!“, призовавайки я да освободи заетото от нея вече място. Потърпевшата любезно и възпитано ѝ отвърнала, че отказва да изпълни нареждането. Пътят ѝ обаче продължил да бъде препречен. Въпреки това възпрепятстваната дама се прехвърлила на пасажерското място, от което все пак напуснала колата.

Словесното пререкание продължило и на паркинга, където напрежението бързо ескалирало. Искащата да ѝ бъде освободено място започнала да блъска, скубе и рита в краката потърпевшата жена, която през цялото време не отвърнала на физическата агресия срещу нея, в опит да се предпази и защити, а конфликтът преустановен.

Това сякаш нагнетило още повече разразилата се ситуацията. В своя изблик на гняв, нерви и ярост, раздразнената жена посегнала и на превозното средство, заело желаното от нея паркомясто. За нейно нещастие обаче първия опит да счупи дясното странично огледало, ритайки го с крак, се оказал неуспешен, тъй като се подхлъзнала на снега и паднала на земята. При втория си опит обаче постигнала целта и увредила чуждата собственост.

Виждайки и осъзнавайки какво е извършила тръгнала към колата, с която била, за да се опита да напусне мястото на инцидента и да не понесе отговорност, но се спряла, тъй като забелязала, че потърпевшата извадила телефона си и прави снимки с него на регистрационния номер на автомобила.

Решила да се върне обратно и започнала да дърпа чантата на жената, с настояване да вземе телефона, за да изтрие направените снимки. Потърпевшата успяла някак да се отскубне от схватката и побегнала към близките търговски обекти, за да извика някой на помощ. Отзовал се мъж, който прекратил конфликта помежду им. В негово присъствие агресивната жена направила опит да удари в лицето жертвата на посегателството, но мъжът успял да ѝ хване ръката и ударът бил избегнат.

В близост бил и полицай, когото потърпевшата жена извикала, за да вземе отношение. Пред униформения служител извършителката на деянието започнала да твърди, че нападнатата жена сама си е счупила страничното огледало, нещо което не отговаряло на истината.

Разбирайки, че нещо се случва, към мястото на инцидента се насочил и мъж, когото минути по-рано пострадалата жена оставила в близост. Извършителката опитала и него да убеди в своята правота и версията ѝ, че жертвата сама си е счула огледалото. Нещо, на което мъжът изобщо не повярвал.

След претърпения инцидент пострадалата отишла до полицията, където подала жалба. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово потвърдиха за случая и съобщиха, че е заведена преписка. Снети са обяснения от двете страни и материалите предстоят да бъдат внесени в прокуратурата.

Шокът от преживянето за нападнатата жена е голям, разказа още тя. Посетила е психолог поради породилия се у нея страх. Седмица след нападението продължава да изпитва неспокойство в съня си, буди се нощно време, тъй като в съзнанието ѝ излиза неприятната случка и изживява всичко наново. Потърпевшата е категорична, че ще търси правата си по съдебен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Онлайн пазаруване на обувки – всичко, което трябва да знаете

Published

on

Забелязвали ли сте понякога, че никой друг няма същия размер обувки като Вас?
Това се дължи на факта, че науката за определяне на размера на обувките е много
неточна. Марката, стилът и дори материалите, използвани за изработката им, могат да
окажат различно влияние.

И така, как можете да намерите необходимия Ви размер онлайн? За щастие има някои
общи правила, към които можете да се придържате, когато купувате обувки онлайн.

Размерът
Трябва да сте наясно с размера на обувките си, за да можете да изберете чифт обувки с
увереност. Използвайте таблицата с размери, за да определите размера на обувките си
при различните марки, когато пазарувате обувки онлайн.

Можете също така да използвате линийка или ролетка вкъщи, за да измерите краката
си. За да не се разтягат, докато мерите, обуйте чорапи, които са сравними с тези, които
ще носите с новите обувки.

Измерете и двата крака, тъй като те често се различават с половин размер или повече.
Използвайте сантиметри или инчове (в зависимост от това, коя от двете категории е
налична в дадения сайт за пазаруване на обувки).

Разпознаване на конструкцията на обувките
За да направите покупка, е необходимо да познавате производствения процес на
обувките. Обувките тип „слип-он“ са отворени обувки без връзки, докато „мокасините“
са ниски обувки без ток. За разлика от токчетата, които се спускат надолу от подметката
към пръстите на краката, клиновидните токчета имат страни, които се спускат от
подметката, за да поддържат крака.

Сандалите обикновено нямат каишка на глезена и позволяват по-голямо движение на
стъпалото, отколкото ботушите, което ги предпазва от изплъзване при ходене.
Въпреки че маратонките могат да се носят самостоятелно или с други дрехи, важно е
да помните, че те са по-скоро улично облекло, отколкото спортни обувки.

Помислете дали вместо това да не си вземете чехли, ако искате нещо по-елегантно, но
все още модерно и удобно. И двете разновидности са затворени обувки без връзки или
каишки.

Помислете за правилата за връщане на продукта
Преди да направите покупка, винаги трябва да проверявате правилата за връщане на
даден уебсайт. Въпреки че повечето търговци на дребно имат някаква политика за
връщане или замяна, тя може да варира значително в зависимост от търговеца на
дребно и продукта.

Например може да има по-кратък срок за връщане на обувки, отколкото за слънчеви
очила, ако правите онлайн покупка.

Някои фирми имат строги политики по отношение на връщането на стоки.
Понастоящем в Обединеното кралство се премахват правилата за безплатно връщане,
а САЩ вероятно ще последват примера им в светлината на настоящата световна
финансова криза. Някои фирми са по-толерантни и приемат връщане на стоки,
независимо дали са били повредени или не. Някои приемат връщане само в рамките
на определен период от време (обикновено 30 дни). Проучването на политиките за
връщане на различни фирми е най-добрият начин да решите коя политика за връщане
е подходяща за Вас.

Много онлайн търговци правят своите политики достъпни на уебсайтовете си, така че
клиенти като Вас да са напълно наясно какво да очакват, когато правят покупки от тях.

Направете онлайн проучване
Преди да направите покупка, е добре да посетите уебсайта на фирмата. Винаги можете
да върнете обувките, ако не Ви пасват, но ако уебсайтът е труден за използване или
твърде объркващ, може да не искате да минавате през всички тези проблеми.

Освен това трябва да прочетете всички мнения на клиентите, публикувани онлайн.
След това можете да решите дали си струва да купувате от тях, след като научите какво
казват другите за тях. Обикновено е добър знак, ако те имат хиляди положителни
отзиви.

Инвестирайте в реномирани марки
Изключително важно е да купувате от реномирана марка, независимо дали търсите
чифт обувки за бягане или нещо по-официално, като например обувки за рокля и
ботуши. Тя ще предложи висококачествени стоки, както и надеждно обслужване на
клиенти, в случай че нещо се обърка с поръчката Ви.

Потребителите и фирмите оценяват продукти в сайтове като obuvki.bg въз основа на
тяхната ефективност, стойност и общо ниво на удовлетвореност. Когато решавате къде
да купите следващия си чифт обувки, тази информация за оценките може да бъде
много полезна!

Преди да направите покупка, прочетете експертни мнения
Не забравяйте да прочетете мненията на експерти, както и на други купувачи, преди да
направите покупка на обувки. Тъй като са написани от хора, които са проучили
обстойно обувките, експертните мнения могат да бъдат изключително полезни за
определяне на това дали обувките са удобни и издръжливи.

Също така можете да определите дали тези обувки са подходящи за вида дейност,
която възнамерявате да извършвате с тях, като се консултирате с експертни мнения.
Възможно е те да са по-подходящи за баскетбол, отколкото за бягане и туризъм.

Онлайн пазаруването на обувки е чудесна възможност
В заключение, поръчването на обувки онлайн може да бъде чудесен начин да получите
точно това, което искате, и да спестите пари. Това обаче не винаги е лесно.

Но ако се придържате към гореспоменатите съвети и си напишете домашното,
купуването на обувки онлайн с obuvki bg промо код от уебсайт на магазин за обувки
може да бъде сигурно и удовлетворяващо преживяване. Няма извинение да не
намерите идеалния за Вас стил при наличието на толкова много различни марки, които
предлагат толкова много стилове на толкова ниски цени.

Зареди още

Новини

Областният насрочи консултациите за състава на РИК – Габрово

Published

on

Със своя заповед, областният управител Кристина Сидорова насрочи датата и часа за консултации между политическите партии и коалиции, във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Габрово (РИК) за организиране и провеждане на изборите за народни представители в 7 МИР – Габрово на 02 април 2023 г.

Консултациите ще се проведат на 5 февруари, неделя, от 10.00 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово.

Поканени за участие са представляващите, или упълномощени от тях лица, парламентарно представените партии и коалиции.

Заповедта на Областния управител е публикувана на официалната страница на Областна администрация Габрово, раздел „Избори 2023“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица