Свържи се с нас

Култура

„Към всичко подхождай с любов…“

Published

on

 

снимка: РИМ – Габрово

Докторът по българска литература Радка Пенчева завежда къщата-музей „Емилиян Станев” във Велико Търново. Тя откри изложбата „Към всичко подхождай с любов…”, посветена на големия творец, в Регионален исторически музей-Габрово.

Наименованието на изложбата е цитат мисъл на Станев – „Към всичко подхождай с любов – към цветето, към дървото, към птицата и човека, дори когато той не заслужава такова чувство. Иначе няма да разбираш, тоест – да прощаваш!

При г-жа Пенчева, интересът към писателя идва преди години, когато постъпва на работа в къщата-музей. Определя Емилиян Станев като един от най-големите български писатели и го поставя редом до Димитър Талев и Димитър Димов.

снимка: РИМ – Габрово

„Емилиян Станев оставя едно творчество, което може да се нарече класическо за белетрист – с разкази, с повести и новели, с романи. Знаете, че през 1944-45 година се връща в нашия край и става управител на едно ловно стопанство край Елена. Плод на тези му ловни страсти са разказите и приказките, посветени на животни”, коментира доктор Пенчева и допълва, че сборникът „Вълчи нощи” е ненадминат в българската литература.

В представената в РИМ-Габрово изложба се проследява жизнения и творчески път на Емилиян Станев чрез способите на визуализацията. Посетителите могат да видят факсимилета, снимки, преводи на негови книги в чужбина. Представен е интереса към неговото творчество от страна на театралните среди. Изложбата показва и една слабо позната на широката публика страна от творчеството на Емилиян Станев – неговата поезия.

От експозицията човек може да се запознае с прототипите на героите от романа „Иван Кондарев”.

Преди години от къщата-музей предлагат в учебниците за осми клас да бъде включена повестта „Крадецът на праскови”. За учениците в тази възраст Емилиян Станев вече е познат. Докоснали са се до творчеството му, чрез историите, предназначени за детската аудитория – „Чернишка” и „Къщичка под снега”.

Емилиян Станев е бил и политик – има един мандат като народен представител. След това се оттегля и казва, че в Народното събрание трябва да избират едноръки хора, които да гласуват по един и същ начин. Писателят е депутат от Димитровград и съдейства за откриването на театър в града. Емилиян Станев е единствения народен представител от времето на социализма, който гласува за нещо против. Не е съгласен с приемане на закона, който предвижда на писатели да се дават пари преди да е ясно дали изобщо ще напишат някаква книга. Тогавашният Първи – Тодор Живков, му казва, че всички писатели ще го намразят.

Изложбата бе открита пред публика от ценители, но е насочена към широката публика, която има интерес към българското творчество. Габровци могат да я видят до средата на април. При откриването й бе показан „Вечните ловни полета”, документален филм, в който главен герой е Емилиян Станев.

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица