Свържи се с нас

Култура

ЕМО „Етър” бе присъединен към фондация „Микеланджело”.

ЕМО „Етър” бе присъединен към партньорската мрежа на фондация за творчество и занаятчийство „Микеланджело”

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Етнографски музей на открито „Етър” бе присъединен към партньорската мрежа на фондация за творчество и занаятчийство „Микеланджело”. Организацията е отворена за сътрудничество със съмишленици от всякакво естество, независимо дали става въпрос за организации или личности.

Фондацията носи името на Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още като Микеланджело.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Част от партньорската мрежа на фондацията са институти и неправителствени организации от Италия, Англия, Нидерландия, Унгария, Гърция, Франция, Дания, Ирландия, Португалия, Румъния, Швеция, Швейцария и Испания.

„Микеланджело” е отворена за привличане на още партньори.

ЕМО „Етър” не само е единствената българска организация в тази мрежа, но до момента и единствен музей в нея.

„Микеланджело” е международна организация с нестопанска цел, която се стреми да стимулира и популяризира творчеството и майсторския подход при изработката на различни изделия.

„Способността да създадем нещо със собствените си ръце е най-силния начин да изразим себе си. Създаването на нещо наистина стойностно се базира на шест принципа – култура, наследство, върхови постижения, майсторски умения, творчество и връзка между създателите и собствениците”, вярват създателите на фондация „Микеланджело”.

През ноември 2016 година Жаки Рей, ръководител на отдел „Стратегически отношения” във фондация „Микеланджело”, се среща с директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. По време на разговора става ясно, че мисията и целите на неправителствената организация са в унисон с философията, която екипът на българския музей на открито прилага в дейността си.

„Много сме благодарни да узнаем, че организации като вашата са се посветили да подкрепят занаятчиите и изящното майсторство. Доволни сме, че ЕМО „Етър” е отворен към сътрудничество с нас”, пише Генералният секретар на „Микеланджело” Барбара Труан.

Малко след това писмо ЕМО „Етър” е официално присъединен към мрежата за сътрудничество на установената в Женева организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица