Свържи се с нас

Новини

Кметът вдига Габрово на протест срещу Топлофикация

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът Таня Христова ще поведе Габрово на протест срещу местната Топлофикация, а Общината ще съди местното топлофикационно дружество. Това стана ясно на извънреден брифинг, състоял се днес (16 февруари) в Ритуалната зала на общинската администрация, на който бяха обявени намеренията, до които ще се прибегне.

Протестът срещу Топлофикация – Габрово, оглавен от градоначалника, е насрочен за петък, 17 февруари, от 12.00 часа пред сградата на топлофикационния монополист на ул. „Индустриална“ 6 в града.

„Търпението на всички премина разумните граници. Считам, че това, което трябва да направим е да излезем заедно и да отидем утре пред Толофикация, за да изразим гражданското си недоволство и позиция, която трябва да бъде уважена. Обръщам се към гражданите, ако те преценят, че искат да се присъединят към нас, че в рамките на утрешния ден Община Габрово ще заведе дело срещу Топлофикация, като ще направим всичко възможно решението по него да е в интерес на всички граждани“, заяви кметът на Габрово.

Таня Христова ще настоява обществеността в Габрово да узнае кой стои зад отговорността и действията, тормозещи гражданите. „Анализът на официалната информация, която можем да получим чрез регистрите, е че „Топлофикация“ е собственост по последни данни на фирма, регистрирана на кипърските острови, а лицата, носещи отговорност са: Калин Ангелов, Христо Денев Сосеров, Калин Ангелов и Любомир Жупунов“, коментира кметът.

От началото на отоплителен сезон 2016/2017 Топлофикация – Габрово подлага абонатите си на системен тормоз, каза още Таня Христова. Дружеството системно нарушава или прекъсва топлоподаването към обществените и частни абонати, въпреки официалното уверение, получено в Община Габрово, че ТЕЦ – Габрово е готов да посрещне зимния сезон и няма да среща сериозни проблеми.

От началото на отоплителния сезон само в Общината има информация за над 20 аварии, съобщи кметът. Част от тях официално никъде не са били обявявани, държейки в неведение потребителите на услугата. Честотата на прекъсванията на топлоподаването поради аварии или проблеми с горивата беше най-голяма в периода от 10 ноември – 15 декември 2016 г. и от началото на тази година до настоящия момент.

От началото на 2017 г. на сайта на дружеството има само 8 обявени съобщения за аварии, колебания или спиране на топлоподаването. От липса на топлоподаване пряко засегнати са общо 2 321 деца и ученици, в 6 бази на детски заведения, 4 детски градини, 1 ясла и 4 училища, заедно с целия педагогически и непедагогически персонал, надхвърлящ 300 служители.

„Потърпевши са и родителите на децата, поради факта, че ние бяхме принудени да обявим извънредни ваканции“, поясни Таня Христова. Абонатите на дружеството за този отоплителен сезон са общо 4 409, от които 4 296 битови абонати и 113 стопански. Негативни последици търпят абсолютно всички граждани, работещи в сгради, отопляващи се от ТЕЦ – Габрово.

„Липсват нормални условия за обитаване на обществените сгради и невъзможност за недостигане на нормативно изискваните температури, затрудняващи и до днес нормалния работен процес. Налага се да отлагаме спортни и културни мероприятия“, подчерта кметът.

Липсата на отопление в жилищата на гражданите при минусовите температури, които през тази зима преживяхме, принуждават и затрудняват частните абонати, тъй като те трябва да компенсират с допълнителни разходи отоплението си през този зимен период.

Според Таня Христова Топлофикация – Габрово системно нарушава Закона за енергетиката и чл. 3 от Наредба 10, свързана с реда за въвеждане на ограничителен режим, временно прекъсване или ограничаване на производството или снабдяването с енергия, топлинна енергия и природен газ, тъй като дружеството не е подавало искане за въвеждане на ограничителен режим за снабдяване с топлинна енергия, когато не е доставяло топлинна енергия с необходимата мощност за време по-дълго от 48 часа.

Община Габрово е изпратила писма до Министерство на енергетиката и КЕВР през месец декември, уточни кметът. „За съжаление до този момент нямаме никаква информация за предприети действия от страна на държавните институции“, допълни още Христова.

Насочен е бил и сигнал към РИОСВ – Велико Търново, от които е изискано да извършат замервания за чистата на въздуха в Габрово. В резултат вчера е пристигнал доклад, информиращ че в края на 2016 г. има превишаване на показателите, свързани с фини прахови частици.

„Имаме основания да настояваме за пълно сторниране на сметките за отопление, за обезщетение за претърпените неудобства и дори за отнемане на лиценза на дружеството“, заяви в допълнение зам.-кметът Климент Кунев.

Извънредният брифинг на габровския кмет Таня Христова премина динамично, а отношение по темата, свързана с Топлофикация, взеха представители на потърпевши габровски училища, председатели на етажна собственост, домоуправители, фирми, бивш депутат, които се изказаха.

Впечатление направи, че по-скоро събитието, определено за журналисти и медии, приличаше повече на пиар акция на местните управници, отколкото търсене на решение за справяне с проблема, тормозещ от няколко зими насам габровци.

Припомняме, че от октомври 2016 г. хората страдат и въпреки, че доскоро управляващите и ръководството на Община Габрово са от една политическа сила, ефективни действия не бяха предприети.

Кметът на Габрово има управленските лостове и механизми за постигане на позитивен резултат. Предприемането на протестни действия са крайно закъснели и по-скоро от тях се усеща полъха на предстоящата предизборна кампания.

Убедени сме, че ако тази активност беше демонстрирана още в началото на декември 2016 г., когато десетки габровци неполучаващи услугата изпращаха декларации и подписки до компетентните институции, нямаше да има нужда утре от протестни действия, организирани лично от кмета.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровка отпразнува 102 години

Published

on

Габровката Цанка Мамулева отпразнува 102-я си рожден ден. На 27 януари тя бе лично поздравена от заместник – кмета на Габрово Мария Йозова, която ѝ пожела здраве и да е все така позитивна и усмихната.

Възрастната дама посрещна рождения си ден в добро здраве и заобиколена от много близки и приятели, съобщиха от Община Гарбово.

Мария Йозова ѝ пожела още да продължава да се наслаждава на любимите си хобита, едно от които е четенето, да е пълна къщата й с радост и с добри хора.

„За много щастливи, здрави и изпълнени със смисъл години!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица