Свържи се с нас

Култура

Истинският празник успява да влезе в сърцата на хората и да въздейства

Когато един празник е истински, успява да влезе в сърцата на хората и да им въздейства

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

“Хайде мъжо, време е да изберете “Цар на виното”, нарежда Рада Николова на мъж, облечен в народна носия. Доброто му настроение е подсилено от менчето с червено вино, което неговите съселяни често-често му подават.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Рада не му е истинска съпруга, нито път той е пиян, нищо че е избран за “Цар на виното”. Но възстановката на групата от село Богатово пред Саковата къща в ЕМО “Етър” е много убедителна.

Рада Николова, както повечето жени, не оставя нещата на случайността и въпреки че предлага на участниците във веселието да бъде избран “Цар на виното”, до гласуване не се стига. Самата тя посочва собствения си мъж за такъв.

“Ти ще си “Царя”, защото нашето вино е най-хубаво”, отсича жената и с този въпрос е приключено.

Титлата се дава на някой от участниците в празника Трифон Зарезан и колкото по пиян се прибере той на този ден в къщи, толкова по-богата е годината. Традиция, съхранена от векове, с която българите почитат светеца.

На празника, който в миналото се провежда там където са селските лозя, не само се яде и пие, но се пеят и песни, някои с доста провокативни текстове.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Имате ли вино, имате ли вино? Имате ли руйно вино, дайте го на нас!
Руйно ли е то, руйно или не, Щом се казва руйно вино, дайте го на нас!
Имате ли моми, имате ли моми? Имате ли млади моми – дайте ги на нас!
Млади ли са те, млади или не, Щом се казват млади моми – дайте ги на нас
Имате ли булки, имате ли булки? Имате ли щедри булки – дайте ги на нас!

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Въпросът дали изразеното желание за млади моми и булки не ги кара да ревнуват, разсмива жените от богатовската група, които смело твърдят, че не виждат нищо лошо да се съчетават два празника в един – на виното Трифон Зарезан и на любовта Свети Валентин.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

“Нека годината да е щастлива, да сме живи и здрави”, пожелават на своите зрители в ЕМО “Етър” участниците във възстановката.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Преди да дойдат в етнографския музей на открито, те отбелязват Трифон Зарезан с хората от цялото село. Това става в началото на февруари. Показаната в “Етър”-а възстановка не е просто игра, а реалност от живота в селата от региона.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Годината ще е много богата, защото избрания от тях “Цар на виното” е бил доста пиян. Истинско шоу обаче представил мъжът на една от участничките във възстановката на “Етър”-а – Йорданка Гечева. Той играл ръченица с чаша върху главата си, като не разлял нито капка, въпреки че му се наложило да прави резки подскоци и приклякания.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Йорданка обещава да го доведе следващата година в музея, за да покаже как се танцува с пълна с вино чаша върху главата.

Уменията си той придобил още като ерген, а вече 50 години Йорданка не само не му пречи да ги развива, а напротив – стимулира го и му се радва.

Когато нещо е истинско, успява да влезе в сърцата на хората и да им въздейства.

В Казахстан няма традиции, свързани с виното, но групата млади хора от тази страна са очаровани от древната традиция, която могат да видят в ЕМО “Етър”.

Момичетата и момчетата провеждат свое обучение в Техническия университет в Габрово.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Няма как да не дегустират виното, с което от екипа на ЕМО “Етър” черпят гостите си на Трифон Зарезан. Няма и как да не се снимат с групата от село Богатово, която направи възстановката. Младежите дори заснеха цялата обредност с мобилните си телефони, за да я показват на своите приятели в социалните мрежи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица