Свържи се с нас

Икономика

ПМГ – Габрово и ДЯ „Зора“ вече се отопляват модерно и икономично

Норвежкият опит в енергийната ефективност с принос към образователната инфраструктура на Габрово

Published

on

 От дясно наляво: Маринела Нанкова – директор на ДЯ „Зора“, Цветана Кюмюрджиева – директор на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, д-р инж. Десислава Колева – ръководител-проект, арх. Николай Меразчиев – зам.-кмет на община Габрово, инж. Робърт Мартинес – техн. експерт в „Норконсулт“, инж. Станислав Андреев – техн. експерт в „ЕнЕфект Консулт“ ЕООД, инж. Веселина Султанова – координатор-проект, Мария Йозова – счетоводител-проект

От дясно наляво: Маринела Нанкова – директор на ДЯ „Зора“, Цветана Кюмюрджиева – директор на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, д-р инж. Десислава Колева – ръководител-проект, арх. Николай Меразчиев – зам.-кмет на община Габрово, инж. Робърт Мартинес – техн. експерт в „Норконсулт“, инж. Станислав Андреев – техн. експерт в „ЕнЕфект Консулт“ ЕООД, инж. Веселина Султанова – координатор-проект, Мария Йозова – счетоводител-проект

Габровската детска ясла „Зора“ и Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ вече ще се отопляват модерно и икономично благодарение на внедрените енергоспестяващи мерки по проект „Норвежки опит за Габрово в сферата на енергийната ефективност“. Новината съобщиха от Община Габрово.

Постигнатите резултати бяха представени на заключителна конференция в четвъртък в присъствието на областния управител Николай Сираков, началника на Регионално управление на образованието д-р Георги Маринов, общински съветници, представители на фирмите-изпълнители и проектанти. Специален гост бе инж. Робърт Мартинес от партньорската норвежка компания „Норконсулт“, както и енергийни експерти от „ЕнЕфект Консулт“ ЕООД.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

С финансиране от 470 404,93 лв. в детската ясла е изградено котелно помещение за природен газ и е извършена цялостна подмяна на отоплителната инсталация в гимназията. Средствата са предоставени по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ФМ на ЕИП/. Срокът за реализация е от 18 август 2015 г. до 18 март 2017 г.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Можем да считаме, че с изпълнението на този проект всички мерки по саниране на училището и детската ясла вече са факт“, заяви зам.-кметът на община Габрово арх. Николай Меразчиев. Той съобщи, че като допълваща мярка със средства от общинския бюджет в двете сгради е направена топлоизолация на покривите. „Община Габрово ще продължи да води последователна политика за енергийна ефективност. Предстои да бъдат санирани сградите на последните две общински училища, изпълнение на проект за подмяна на уличното осветление в града и проект за развитие на устойчив градски транспорт на Габрово“, коментира още арх. Меразчиев.

С подобряване ефективността на отоплителната система в гимназията и монтажа на нов високоефективен газов котел в детската ясла в Габрово ще се намалят емисиите на въглероден диоксид в атмосферата с 28 тона годишно, а спестената енергия от конвенционални източници ще е 98,8 мегаватчаса на година. Преките ползватели са повече от 100 деца, над 600 ученици и близо 100 учители и възпитатели.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Според директора на математическата гимназия Цветана Кюмюрджиева училището е станало едно от най-топлите в Габрово. „Това е втори подобен проект за гимназията. През 2009 г. беше санирана сградата, изцяло обновен плувният комплекс, спортната база, класните стаи и коридорите. Тогава остана нерешен проблемът с остарялата отоплителна инсталация, която е изградена през 80-те години и досега по нея са извършвани само частични ремонти.“, сподели Кюмюрджиева. Тя припомни за течовете от радиаторите, спуканите тръби и нуждата от допълнителни електроуреди, за да се достигне минималната температура от 18 градуса в класните стаи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Изграждането на ново котелно помещение за природен газ е втори проект с подкрепата на ФМ на ЕИП за детска ясла „Зора“. „Благодарение на тези проекти имаме това, за което сме мечтали от години – за децата и персонала – уют и добри условия, а за родителите – увереност, че децата им се отглеждат в едно модерно детско заведение, отговарящо на европейските стандарти.“, каза директорът Маринела Нанкова. Тя сподели, че в предходните години нейната задача е била да търси начин как да бъдат повишени градусите в помещенията, а сега се налага да ги намаляват, така че да достигнат оптималните температури за отглеждане на децата.

Директорите на двете заведения изказаха задоволство от добрата работа и благодарности на ръководството на Община Габрово, екипа по проекта и на всички, ангажирани с изпълнение на дейностите. След края на конференцията бе организирано посещение на обектите, където участниците имаха възможност да видят въведените енергоефективни мерки.

Ръководителят на проекта д-р инж. Десислава Колева уточни, че положителните ефекти са и по отношение на обменения опит и ноу-хау за енергийна ефективност с норвежката страна, както и създаденото партньорство за бъдещи съвместни инициативи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В рамките на финалната част по проекта се проведе обучение на тема „Енергийна ефективност в сгради – норвежкият опит за Габрово“. В общинската ритуална зала вчера и днес инж. Робърт Мартинес показа опита на Норвегия в проектирането и изграждането на нови сгради, както и в рехабилитацията на вече построени. От българска страна експертите от „ЕнЕфект“ и „Сименс България“ представиха последните промени в националното законодателство относно енергийната ефективност в сградния фонд, както и възможностите за повишаване на комфорта на обитаване чрез подобряване на сградната обвивка, инсталиране на вентилация с високоефективна рекуперация и сградна автоматизация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

ИКЕА отвори магазин от ново поколение във Велико Търново

Published

on

Днес, 28 ноември, със специално събитие, ИКЕА откри магазин от ново поколение в България в Мол Велико Търново. Той е продължение на стратегията на бранда да осигури на всички свои клиенти улеснен достъп до многообразието от решения за обзавеждане на дома. На церемонията присъстваха Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и Продромос Мавропулос, инвеститор в Мол Велико Търново.

Компанията представи своя шести обект в страната, който е оптимизиран градски формат на удобна локация, където почитателите на марката могат да открият достъпно, функционално и висококачествено обзавеждане за дома. За 12 години на българския пазар ИКЕА развива своята палитра от предложения на база реалните нужди на своите клиенти, като налага нови модели на работа и иновативни начини за пазаруване.

Обектът заема 1800 кв.м площ, като предлага на потребителите селекция от над 1000 артикулa, които могат да бъдат закупени на място – аксесоари за готвене и сервиране, декорация, продукти за бебето и детето, за организиране на дома, текстил и други. Потребителите имат достъп и до пълната гама от мебели и аксесоари, налични на IKEA.bg, които могат да бъдат поръчани с различни опции за доставка до дома или безплатно до магазин ИКЕА Мол Велико Търново.

ИКЕА Мол Велико Търново разполага със зона за планиране на кухни и гардероби, в която експертите в обзавеждането на дома ще консултират клиентите за най-подходящите индивидуални решения. А в сектора с храни и напитки могат да бъдат открити популярни шведски продукти за приготвяне вкъщи – от сертифицирано кафе до шведски кюфтенца и сьомга.

“Вече 80 години нашата философия е да правим всеки ден по-добър за повече хора. Обектът ни във Велико Търново е естествено продължение на стратегията да бъдем по-достъпни и близки до нашите клиенти. Преминахме през различни етапи на подготовка – от детайлно проучване на региона, средата и нуждите на потребителите, до същинската реализация на проекта. С това решение от ИКЕА се стремим да удовлетворим нуждите за обзавеждане на потребителите не само от Велико Търново, но и целия регион”, споделя Георги Колев, мениджър “Нов бизнес” в ИКЕА България, част от FOURLIS Group.

Стъпването на ИКЕА в сърцето на България бе предшествано от иновативните за бранда мобилни хъбове, чрез които компанията предлага още по-лесен за клиентите начин да получат своите поръчки от онлайн магазина. Към момента, ИКЕА присъства с 2 магазина в София, 2 центъра за поръчки в Пловдив и Бургас, концептуален магазин във Варна и мобилни хъбове в Плевен, Благоевград, Хасково и Стара Загора.

За ИКЕА
ИКЕА предлага добре проектирано, функционално и достъпно, висококачествено обзавеждане на дома, произведено с грижа за хората и околната среда. Има няколко компании с различни собственици, работещи под марката ИКЕА, всички споделящи една и съща визия: да се създаде по-добро всекидневие за много хора. ИКЕА е основана в Швеция през 1943 година.

За Housemarket
ИКЕА влиза на българския пазар през 2011 г. чрез българското дружество на компанията Housemarket S.A, част от Fourlis Group, която по силата на франчайз договор държи правата за търговска дейност под марката ИКЕА на териториите на Гърция и Кипър. Housemarket S.A управлява 20 магазина на ИКЕА (в България, Гърция и Кипър) с различни размери и формати.

Относно франчайз системата на ИКЕА
Ритейл бизнесът на IKEA се управлява чрез франчайз система с франчайзополучатели, които имат право да предлагат и продават продуктовата гама на ИКЕА в рамките на определени географски територии. Inter IKEA Systems B.V. е собственик на концепцията ИКЕА и световен франчайзодател, който също така възлага на различни ИКЕА компании да разработват и предлагат продуктовата гама, както и да доставят комуникационни решения. Днес 12 различни групи компании имат право да притежават и управляват канали за продажба на ИКЕА съгласно франчайз споразумения с Inter IKEA Systems B.V.

Относно Inter IKEA Group
Inter IKEA Group включва Inter IKEA Systems B.V., IKEA of Sweden AB, IKEA Supply AG и IKEA Industry AB. Inter IKEA Holding B.V. е холдинговата компания на Inter IKEA Group.

Зареди още

Икономика

Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово

Published

on

Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово канят представители на бизнеса, институции и организации от Габровска област да се включат в среща с български евродепутати под наслов: „Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово“.

Срещата ще се проведе на 1 декември от 14.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово. Ще участват Андрей Новаков (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д). Модератор на срещата ще бъде Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Целта е да бъдат запознати присъстващите с приоритетните теми, по които работи Европейският парламент, и евродепутатите да отговорят на въпросите на гражданите и бизнеса.

Темите, около които ще бъде съсредоточена дискусията, ще бъдат свързани най-вече с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка и иновациите.

Поради ограничените места в залата участието в срещата ще става след предварителна заявка. Заявки ще се приемат до изчерпване на местата в залата по реда на постъпването им на следния мейл: europedirect@chamber- gabrovo.com. Може да зададете въпросите си предварително до 28 ноември на същия мейл.

За допълнителни въпроси във връзка със събитието можете да се обръщате към:
Таня Чунтова, Връзки с обществеността на Бюрото на ЕП в България, тел. 359/878 853 547, e-mail: tanya.chuntova@ep.europa.eu.
Галина Михнева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово/ГТПП, тел.: 066 8031 42, 0887 62 18 24, e-mail: europedirect@chamber-gabrovo.com.
Пенчо Койчев, Областен информационен център Габрово, тел.: 066/807-222, e-mail: oic@gabrovo.bg.

Заявка за участие.

Зареди още

Икономика

„Арсенал“ АД търси висококвалифицирани инженери

Published

on

„АРСЕНАЛ” АД

Търси да назначи

Висококвалифицирани инженери със следните специалности:

 • ИНЖЕНЕР КОНСТРУКТОРИ
 • ЕЛЕКТРО ИНЖЕНЕРИ
 • ИНЖЕНЕРИ АВТОМАТИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДСТВОТО
 • ИНЖЕНЕРИ ЕЛЕКТРОНИКА
 • ИНЖЕНЕРИ МЕХАТРОНИКА И АВТОМАТИЗАЦИЯ
 • ИНЖЕНЕРИТЕХНОЛОЗИ
 • ТЕХНОЛОГ ПРОГРАМИСТИ
 • СОФТУЕРНИ ИНЖЕНЕРИ
 • ИНЖЕНЕРИ МЕТРОЛОГИЯ И ИЗМЕРВАТЕЛНА ТЕХНИКА
 • ИНЖЕНЕР-МЕХАНИЦИ
 • ИНЖЕНЕР-ХИМИЦИ
 • ИНЖЕНЕР-МЕТАЛУРЗИ

„Арсенал“ АД предлага:

 • Индивидуален план за развитие – изградете своята кариера и израствайте професионално във всеки отдел на компанията;
 • Индивидуален път на обучение, определен от Вашите нужди;
 • Персонално възнаграждение на трудов договор;
 • Еднократен бонус „Нов служител“ на стойност до 8000 лева;
 • Месечен целеви стимул за новопостъпил служител в размер на 500 лева;
 • Месечна бонусна система, свързана с индивидуалното представяне до 40% от определеното възнаграждение;
 • Бонус за стаж в компанията;
 • Празнични бонуси, всеки в размер на 200 лева;
 • Ежемесечна сума за покриване на 100% разходи за наем на жилище;
 • Ежемесечни ваучери за храна на стойност 200 лева;
 • Субсидирано столово хранене;
 • Безплатна почивка на море;
 • Осигурен транспорт;
 • Безплатен паркинг.

Желаещите да кандидатстват за позициите могат да изтеглят документи от сайта на „Арсенал“ АД: www.arsenal-bg.com/kadri , да ги получат от Офис 1 „Пропуски“ на Централния портал на дружеството в гр. Казанлък от 07.00 до 17.00 часа или от Офиса в гр. Стара Загора, намиращ се бул. „Цар Симеон Велики“ № 118.

Попълнените документи могат да бъдат подадени в гр. Казанлък, бул. „Розова долина“ № 100, Офис 4 – всеки работен ден, или в Офиса в Стара Загора – всеки работен ден от 9.00 до 18.00 часа, събота – от 10.00 до 14.00 часа .

Документите могат да се изпратят и на е-mail: karieri@arsenal-bg.com.

За повече информация: тел. 0885332535; от 08.00 до 16.00 часа, всеки делничен ден.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица