Свържи се с нас

Икономика

ПМГ – Габрово и ДЯ „Зора“ вече се отопляват модерно и икономично

Норвежкият опит в енергийната ефективност с принос към образователната инфраструктура на Габрово

Published

on

 От дясно наляво: Маринела Нанкова – директор на ДЯ „Зора“, Цветана Кюмюрджиева – директор на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, д-р инж. Десислава Колева – ръководител-проект, арх. Николай Меразчиев – зам.-кмет на община Габрово,  инж. Робърт Мартинес – техн. експерт в „Норконсулт“, инж. Станислав Андреев – техн. експерт в „ЕнЕфект Консулт“ ЕООД,  инж. Веселина Султанова – координатор-проект, Мария Йозова – счетоводител-проект

От дясно наляво: Маринела Нанкова – директор на ДЯ „Зора“, Цветана Кюмюрджиева – директор на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, д-р инж. Десислава Колева – ръководител-проект, арх. Николай Меразчиев – зам.-кмет на община Габрово, инж. Робърт Мартинес – техн. експерт в „Норконсулт“, инж. Станислав Андреев – техн. експерт в „ЕнЕфект Консулт“ ЕООД, инж. Веселина Султанова – координатор-проект, Мария Йозова – счетоводител-проект

Габровската детска ясла „Зора“ и Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ вече ще се отопляват модерно и икономично благодарение на внедрените енергоспестяващи мерки по проект „Норвежки опит за Габрово в сферата на енергийната ефективност“. Новината съобщиха от Община Габрово.

Постигнатите резултати бяха представени на заключителна конференция в четвъртък в присъствието на областния управител Николай Сираков, началника на Регионално управление на образованието д-р Георги Маринов, общински съветници, представители на фирмите-изпълнители и проектанти. Специален гост бе инж. Робърт Мартинес от партньорската норвежка компания „Норконсулт“, както и енергийни експерти от „ЕнЕфект Консулт“ ЕООД.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

С финансиране от 470 404,93 лв. в детската ясла е изградено котелно помещение за природен газ и е извършена цялостна подмяна на отоплителната инсталация в гимназията. Средствата са предоставени по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ФМ на ЕИП/. Срокът за реализация е от 18 август 2015 г. до 18 март 2017 г.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Можем да считаме, че с изпълнението на този проект всички мерки по саниране на училището и детската ясла вече са факт“, заяви зам.-кметът на община Габрово арх. Николай Меразчиев. Той съобщи, че като допълваща мярка със средства от общинския бюджет в двете сгради е направена топлоизолация на покривите. „Община Габрово ще продължи да води последователна политика за енергийна ефективност. Предстои да бъдат санирани сградите на последните две общински училища, изпълнение на проект за подмяна на уличното осветление в града и проект за развитие на устойчив градски транспорт на Габрово“, коментира още арх. Меразчиев.

С подобряване ефективността на отоплителната система в гимназията и монтажа на нов високоефективен газов котел в детската ясла в Габрово ще се намалят емисиите на въглероден диоксид в атмосферата с 28 тона годишно, а спестената енергия от конвенционални източници ще е 98,8 мегаватчаса на година. Преките ползватели са повече от 100 деца, над 600 ученици и близо 100 учители и възпитатели.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Според директора на математическата гимназия Цветана Кюмюрджиева училището е станало едно от най-топлите в Габрово. „Това е втори подобен проект за гимназията. През 2009 г. беше санирана сградата, изцяло обновен плувният комплекс, спортната база, класните стаи и коридорите. Тогава остана нерешен проблемът с остарялата отоплителна инсталация, която е изградена през 80-те години и досега по нея са извършвани само частични ремонти.“, сподели Кюмюрджиева. Тя припомни за течовете от радиаторите, спуканите тръби и нуждата от допълнителни електроуреди, за да се достигне минималната температура от 18 градуса в класните стаи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Изграждането на ново котелно помещение за природен газ е втори проект с подкрепата на ФМ на ЕИП за детска ясла „Зора“. „Благодарение на тези проекти имаме това, за което сме мечтали от години – за децата и персонала – уют и добри условия, а за родителите – увереност, че децата им се отглеждат в едно модерно детско заведение, отговарящо на европейските стандарти.“, каза директорът Маринела Нанкова. Тя сподели, че в предходните години нейната задача е била да търси начин как да бъдат повишени градусите в помещенията, а сега се налага да ги намаляват, така че да достигнат оптималните температури за отглеждане на децата.

Директорите на двете заведения изказаха задоволство от добрата работа и благодарности на ръководството на Община Габрово, екипа по проекта и на всички, ангажирани с изпълнение на дейностите. След края на конференцията бе организирано посещение на обектите, където участниците имаха възможност да видят въведените енергоефективни мерки.

Ръководителят на проекта д-р инж. Десислава Колева уточни, че положителните ефекти са и по отношение на обменения опит и ноу-хау за енергийна ефективност с норвежката страна, както и създаденото партньорство за бъдещи съвместни инициативи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В рамките на финалната част по проекта се проведе обучение на тема „Енергийна ефективност в сгради – норвежкият опит за Габрово“. В общинската ритуална зала вчера и днес инж. Робърт Мартинес показа опита на Норвегия в проектирането и изграждането на нови сгради, както и в рехабилитацията на вече построени. От българска страна експертите от „ЕнЕфект“ и „Сименс България“ представиха последните промени в националното законодателство относно енергийната ефективност в сградния фонд, както и възможностите за повишаване на комфорта на обитаване чрез подобряване на сградната обвивка, инсталиране на вентилация с високоефективна рекуперация и сградна автоматизация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Голям интерес в Габрово към програмата за енергийно обновяване

Published

on

При много голям интерес премина срещата в Ритуалната зала на Община Габрово, организирана от Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Габрово, на която бяха представени предстоящите процедури от Плана за възстановяване и устойчивост на България /НПВУ/, предназначени за бизнеса и гражданите.

Участниците се запознаха с възможностите, които предоставя Планът, с предстоящите програми за бизнеса по НПВУ и финансови инструменти, които се подготвят за бизнеса, както и с предстоящите процедури за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд и др.

Срещата беше открита от кмета на Габрово, а Марина Кирова от Представителството на ЕК в България представи какво предвижда Планът за целия период. Процедурите за бизнеса бяха представени от Калин Маринов, зам. – директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на иновациите и растежа“.

Татяна Ангелчева от МРРБ разказа какви са възможностите за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, а Милена Хубенова и Румен Джаров от отдел „Контрол и мониторинг“ в дирекция “Жилищна политика” на МРРБ представиха процедурата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I”.

Съвсем естествено, обновяването на жилищните сгради предизвика най-голям интерес. Почти час експертите отговаряха на множеството въпроси, които идваха от цялата страна.

След общата част дискусията продължи във всеки център поотделно съгласно местните приоритети на региона. В Габрово темата беше отново обновяването на жилищния фонд.

Тодор Попов – Директор на Дирекция „Административно, правно и информационно обслужване“ в Община Габрово представи детайли от процедурата и отговори на конкретни въпроси, свързани с подготовката на документите за участие в процедурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Започва „УНИТЕХ 2022“, спомагаща „Иновативния Хълм на Габрово“

Published

on

В Техническия университет – Габрово днес, 18 ноември, започва двадесет и втората ежегодна международната научна конференция „УНИТЕХ 2022“. Официалното откриване е насрочено за 10.00 часа в конферентната зала на университетската библиотека.

В „УНИТЕХ 2022“ ще вземат участие повече от сто учени от университети, научни организации и представители на бизнеса от страната и чужбина. Заявените за участие в научния форум доклади са 155, в 18 тематични секции.

Предвидени са поредица от събития, свързани с изпълнението на проекти по ос 1 на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В технологичния парк на университета ще се проведе семинар, с акцент партньорството между наука и бизнеса. В Конферентната зала на университетската библиотека от 16:00 часа ще започне информационен ден, свързан с eко и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма „Наука и обра- зование за интелигентен растеж.

Всички мероприятия, включени в конференцията „УНИТЕХ 2022“, ще спомогнат за обособяването на „Иновативния Хълм на Габрово“ – ключово място за обучение, научни изследвания, предприемачество, трансфер на знания и технологии, инкубатор на идеи и фирми, споделено пространство за студенти, докторанти, ученици, преподаватели, учени, представители на бизнеса, НПО, местната и държавната власт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица