Свържи се с нас

Новини

Приеха бюджета на Община Севлиево за 2017 г.

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Над 600 000 лв. повече от бюджета отиват за образование и здравеопазване. Бюджетът за 2017 г. е изпълним, балансиран и реалистичен. Той покрива всички разходни политики в оптимален обем, каза преди гласуването кметът д-р Иван Иванов.

Тази година субсидиите от централния бюджет са 15 786 367 лв. , в това число – 12 370 367 лв. за финансиране на държавни дейности, 1 647 700 лв. – обща изравнителна субсидия за местни дейности, а 341 300 лв. са целевите средства, с които общината ще разполага за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища. Субсидията за капиталови разходи е в размер на 1 427 000 лв.

Общото завишение на трансферите от централния бюджет, спрямо предходната година възлиза на 735 000 .лв. Най-голям е относителният дял на увеличението в субсидията за държавни дейности (686 067 лв., в това число във функциите „Образование“ – 594 172 лв., „Общинска администрация“ – 102 600 лв. и „Здравеопазване“ – 31 360 лв.) Увеличението е в резултат на завишените единни разходни стандарти и изменения в натуралните показатели.

Собствените приходи, с които общината обезпечава местните дейности са прогнозирани в обем от 7 897 546 лв. и са завишени с 800 хил. лв., спрямо параметрите от 2016 г. Планираните данъчните приходи за 2017 г. са 3 049 100 лв. и са разчетени с 13 % завишение, спрямо 2016 г., в резултат на високата събираемост на местните налози, постигната през предходната година. С най-голям относителен дял в размер на 44 % са приходите от данък върху превозните средства.

Общият обем на планираните разходи възлиза на 24 688 190 лв., като 13 532 840 лв. от тях са предвидени за разходите в делегирани от държавата дейности, а 11 155 350 лв. – в местни дейности.

Разчетените средства за трудови възнаграждения са планирани, съобразно разпоредбите на ПМС № 372/22.12.2016 г. за увеличение на минималната работна заплата на 460 лв., считано от 01.01.2017 г. Планирана е индексация на индивидуалните трудови възнаграждения във всички второстепенни разпоредители.

Капиталовите разходи през 2017 г. са планирани в размер на 5 924 418 лв. в т.ч. от целева субсидия от централния бюджет – 1 427 000 лв., собствени бюджетни средства – 30 000 лв., преходни остатъци от 2016 г. – 772 646 лв., други целеви средства – 123 752 лв. и средства от Европейския съюз – 3 571 020 лв.

Инвестиционните разходи на функционален признак се разпределят както следва: Образование – 3 811 917 лв., БКС и околна среда – 1 228 546 лв., Икономически дейности – 552 855 лв., Култура и спорт – 164 100 лв., Здравеопазване – 80 000 лв., Общи държавни служби – 65 000 лв., Социално осигуряване, подпомагане и грижи – 22 000 лв.

Индикативният годишен разчет на средствата от Европейския съюз е балансиран в обем от 6 083 700 лв. Тези стойности представляват стартов разчет на приходите по конкретните проекти, базиран на преходни остатъци към 31.12.2016 г. и на основание подписани договори до началото на 2017 г.

С финансов ресурс в размер на 9 653 000 лв. ще бъдат обезпечени разходите в бюджетните дейности на функция „Образование“. Увеличението спрямо предходната година е с 5%. Планирани са повече средства за дейности и издръжка на спортните бази в общ обем от 130 000 лв. С 10 000 лв. са увеличени средствата за подпомагане дейността на спортните клубове, които се предоставят на проектен принцип.

Увеличен е и финансовия ресурс за подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми в размер на 25 000 лв.

Разходите за „Култура“ са с първоначален план от 1 960 892 лв. и са завишени с 440 000 лв., спрямо 2016 г. За първи път общината ще подпомогне и дейността на читалищата със средства от бюджета.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица