Свържи се с нас

Култура

Занимания в Библиотеката през зимната ваканция

Published

on

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Предложения за занимания през зимната ваканция, 4 февруари – 8 февруари, предлагат от Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово.

ggggggggП Р О Г Р А М А

6 февруари / понеделник /

Техниката „Пачуьрк“– изработване на творби с техника „Пачуьрк. Учениците ще получат първите си знания по композиция, пропорции, материя и цвят. Творческите занимания са подходящи за деца на възраст от 6 до 14 години.

7 февруари / вторник /

„Хоби за сръчковци“- ателие за изработване на апликации от сюжети върху произведения на Емилиян Станев по повод 110 години от рождението му (1907-1979 год.). Целта на заниманията е да се провокира изграждането на художествени образи и стимулиране на интереса при учениците към пъстрото творчество на Емилиян Станев. Творческите занимания са подходящи за деца на възраст от 4 до 14 години.

8 февруари / сряда /

„Валентинки за любими хора“- ателие за изработване на поздравителни картички (по повод празника Свети Валентин) за развиване на творческите способности при деца на възраст от 8 до 14 години.

Творческите ателиета ще се провеждат от 10.00 до 12.00 часа в обновената зала за инициативи на Детски отдел при Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ (в сградата на НЧ „Априлов – Палаузов“ и са безплатни за всички читатели.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица