Свържи се с нас

Любопитно

За свободата да знаеш

Published

on

ZZАко вярвате, че от Вашия избор зависи Вашето духовно, физическо или психическо здраве, значи тази статия е точно за Вас.

На 28 и 29 януари за първи път в Габрово ще се състои фестивалът „Здравей, Здраве!”, чиято цел е да провокира интерес към здравословния и природосъобразен начин на живот, да представи широка гама от естествени начини за профилактика и лечение с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение, да стимулира използването на здравословни продукти и услуги.

Фестивалът е доброволчески акт на партньори и хора, които вярват, че това е пътят към правото на избор за здраве във всичките му аспекти. Той се провежда от 8 години в Пловдив и има свои последователи и издания в Добрич, Варна, Търговище, Троян, Казанлък, Ямбол и Кърджали.

Мотото на фестивала в Габрово е „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав!”. Домакин е МОЛ Габрово, а партньорите, организиращи това събитие, са „Клуб „Озарение”, Йога Център, Национална образователна програма „Билкария”.

Официално фестивалът ще бъде открит в 10.00 ч. на етаж 4 в МОЛ Габрово.

Поканени са лектори от цялата страна, безспорни специалисти в своите области, всецяло отдадени на каузата за здравно просвещение.

16325981_10208218323320791_940777065_o

Д-р Светла Балтова – кардиолог и ревматолог, практикува холистична медицина, цветолечение и паневритмия. С целия авторитет на дипломиран лекар тя ще ни представи бъдещето на медицината – симбиоза от последните открития на науката и новите технологии в здравеопазването и древната мъдрост, възприемаща човека с неговите духовни измерения и търсеща причините за проявената в тялото болест в неговия душевен живот. И на първо място – профилактиката, основана на здравословния начин на живот в съгласие с природата и на неограничените възможности на организма и силата на мисълта.

Чл.кор. Емил Елмазов – човекът, посветил целия си живот на билките, на древните рецепти и на тяхното чудодейно въздействие върху организма, възстановил най-старото хлебно семе на Балканския полуостров – лимецът. Той ще Ви разкаже за богомилския зелейник – документ откритие за лечебните прийоми на Поп Богомил, Василий Врач и Боян Мага и ще демонстрира приготвянето на чудодейни богомилски лекове.

Д-р Иван Джеджев е специалист по физиотерапия с придобити специалности вътрешни и професионални болести, който изцяло се посвещава на хомеопатията. В лекцията се акцентира на основните принципи на хомеопатията, проследяват се основни исторически данни от възникването ѝ до наши дни, разискват се въпросите за здравето, болестта и лечението през призмата на холистичния подход с цел подобряване и възстановяване на жизнеността и здравето.

Снежана Георгиева – астролог-консултант и преподавател от Варна ще ни обясни как нашето здраве зависи от звездите и ще потърси отговори на въпросите: Здрави сме, защото сме щастливи или щастието е неотменна част от това да си здрав? Щастието е цел или път?

Доц. Людмила Червенкова, преподавател по кинезитерапия в Националната спортна академия „Васил Левски”, е изследовател и привърженик на паневритмията – българската практика здраве и благополучие, чрез която се използва лечебната сила на движението, музиката, природните ритми, слънцето, въздуха и красотата на природата, словото и мисълта. Практика, която става популярна извън границите на България преди да са изминали и 100 г. от създаването ѝ.

Николай Сираков – сертифициран преподавател по хималайска йога, тибетска йога, хасия йога , тибетска медитация и преминал редица курсове по източна философия ще ни въведе в паралелната невидима реалност на нашето ежедневие, в която се чувстваме радостни и удовлетворени въпреки обстоятелствата.

Какво представлява тя, къде се намира, кой я създава и как да пребиваваме в нея по-често и за по-дълго? Лекторът ще предложи различен поглед към ежедневните ситуации и метод да ги трансформираме в наша полза и за доброто на всички чувстващи същества.

И още йога с Ива Кирова – сертифициран преподавател по йога към БФЙ и Yoga Alliance, която ще обясни какво се случва с тялото ни по време на йога и как практикуването ѝ ни помага да се освободим от ежедневния стрес чрез бавна, но трайна трансформация, преживяна през тялото в неговите психофизически измерения.

Аида Марковска е холистичен терапевт и преподавател,основател и председател на СНЦ „Клуб Рейки в Пловдив“, под чиято егида преминава значителна част от инициативите в Пловдив. Занимава се с промяна на родовата съдба, с трансгенерационна терапия и изчистване на родови програми.

Ще представи начините и възможностите да влияем осъзнато върху родословното си дърво, върху мисията и задачите на рода, да имаме знания за неговата жива структура.

Живко Стоилов е председател на „Сдружение Видяпроект”, където преподава Йога, Източна философия, Интегрален коучинг (Life coaching), Паневритмия. Черпи вдъхновение от мъдростта на Веданта философията, Учението на Беинса Дуно, и в по-ново време от Интегралната философия на Кен Уилбър, съчетаваща в себе си минало, настояще и бъдеще, Изтока и Запада, индивида и обществото. Ще ни запознае с енеаграмите – девет модела на личността, чрез които можем да провалим или издигнем себе си. Всеки от моделите може да се превърне в ракета-носител за личността, която ще го изведе в космическа орбита или става неговият таен саботьор, провалящ живота му всеки момент

И още една любопитна лекция – на д-р Биляна Мусева – лекар по дентална медицина, практикуваща също хомеопатия, Шуслерови соли и цветолечение

Терапията с цветни есенции е лечебна система, разработена от английския лекар и хомеопат д-р Едуард Бах. Цветолечението е нежен, лесен за усвояване и използване и изключително ефективен на няколко нива терапевтичен метод, който лекува емоциите ни, подсъзнателните ни травмиращи преживявания, погрешните ни и разболяващи ни модели на поведение и ни помага да се върнем в идеалното състояние на здраве и радост, в което сме създадени.

След края на лекцията ще бъда подарявана книгата на д-р Бах, в която той описва своята система за лечение.

И няма да бъде пълен спектърът на разглежданите теми без слънчевата педагогика на Слав Славов – магистър по биология и химия с повече от 21 години педагогическа работа с деца и ученици. От 2011 година живее и работи в детска школа „Бялото кокиче“, София. Участва в обучения и семинари по Слънчева педагогика – методи за възпитание и обучение от Учителя Петър Дънов.

Здравето на децата – приоритет на семейството и обществото. Четирите фактора на здравето – светлината, въздуха, водата и храната.

Как се сее здравето? Какво е нужно да знаем за образователните периоди в развитието на детето? Темпераменти и здраве. Любовта към детето и познаването на детето, музиката в полза на здравето- теми, изключително важни за учители, педагози и родители.

Като допълнение към богатата тематика през двата фестивални дни са предвидени практики – йога, медитации, паневритмия, таекуондо, дихателни упражнения. Възползвайте се от възможността да получите практически умения за поддържане на здравето си. Научете повече за възможностите на човешкия организъм и за неговата обвързаност с природата. Изберете темата, която ви интересува.

Обърнете се към нашите доброволци за допълнителна информация на място. Входът за всички изяви е свободен.

През двата фестивални дни на 3 и 4-ия етаж на МОЛ-а от 10.00 до 18.00 часа повече от двадесет изложители от цялата страна ще предлагат еко и био продукти: изделия от минерали, естествени камъни и семена, боров прашец и бамбук, шунгит, продукти на руската компания „Тианде”, апликатори „Ляпко”, мед и пчелни продукти, пъзели от естествено дърво, ароматни свещи с растително масло, ябълков оцет, вино, млечни произведения, билки, хляб, брашно и хлебни изделия.

На почитателите на класическата музика организаторите предлагат два концерта 17.00 ч.в уютната атмосфера на кафето на партера на МОЛ Габрово.

На 28 януари младият шуменски пианист Тонислав Троев ще изпълни „Ave Mаria“ от Шуберт, Ноктюрно оп. 9 №1, №2 и оп. 20 и „Валс №7” от Шопен, Traumerei“ от Шуман, „Consolation №3”, „Liebestraum“ №3 от Лист, „Rondo alla Turca“ от Моцарт и „Двугласна инвенция №13” от Бах. Ще прозвучи авторска богомилска поезия от проф. Емил Елмазов.

На 29 януари Йоана Стратева (цигулка) и Ивелина Иванчева (пиано) ще изпълнят няколко пиеси от Беинса Дуно, „Мелодия” от Глук, „Менует” от Моцарт, „Индийска песен” от Римски Корсаков, „Медитация” от Масне и други миниатюри.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на МОЛ Габрово, хотел ”Орловец”, рекламна агенция „Елмазови”, с медийното партньорство на вестник „100 вести” и „Габрово Нюз“.

Организаторите Ви приканват да попълните анкета за присъствие, в която да подадете данни за контакт – име, телефон и/или е-майл. Целта на анкетата е те да могат да Ви информират за бъдещи събития на подобни теми.

Освен това ще бъде изтеглена томбола – един от посетителите ще получи фестивалната кошница с продукти от всеки един от изложителите на базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Нов пиано бар в Габрово отваря врати

Published

on

Нов пиано бар в Габрово „Face 2 Face“ отваря врати. Официалното откриване ще се състои на 2 декември, петък. Най-новото бижу от нощния живот на нашия град ви очаква на адрес: ул.“Брянска“ 54, всяка сряда, четвъртък, петък и събота.

През седмицата пиано барът започва работа от 20.00 часа, а в петък и събота от 22.00 часа. Специални гости на откриването ще бъдат „Камино бенд“. Освен това всички посетители ги очаква атрактивна програма в деня на откриването, „welcome drink“, комплименти и изненади от заведението!

Пиано барът е приятно местенце за прекарване на вашата незабравима вечер с приятели, личен празник или фирмено тържество. 

„Face 2 Face“ ще предлага музика на живо, участия на музиканти и гостувания на звезди от българската поп музиката. Освен това ще бъдат организирани караоке партита и тематични вечери.

В нощния клуб ще бъдат предлагани богат асортимент на алкохолни напитки, коктейли и най-различни промоции. „Face 2 Face“ може да се похвали с пространство, идеално съобразено с крайната цел на заведението, а именно купон.

Можете да направите вашата резервация на телефон: +359 892 022 022.

Зареди още

Любопитно

Заповядайте на коледен базар на 17 декември

Published

on

Коледни песни, аромат на греяно вино, канела и коледни сладки, деликатеси за празничната трапеза и ръчно изработени подаръци, в помощ на Дядо Коледа. Всичко това можете да откриете на Коледния базар, който организират Рекламна агенция „Елмазови“ и Община Габрово на 17 декември.

Мястото е пл. „Възраждане“, денят е събота, началото е в 10.00 часа, а на коледната сцена ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00 часа и Оркестър Габрово в 12.00, които ще направят деня ни много по-малко студен и много по-усмихнат.

Какво можем да си купим? Всички участници в базара са производители, фермери и занаятчии, чиито продукти не можем да открием в големите хипермаркети или магазинната мрежа. Директно от фермата ще има месо и месни деликатеси, мляко и млечни продукти, сушени плодове, ядки, вина, мед, сладка, тахан, разнообразни сладкиши, без които нито една Коледа не е възможна.

За под коледната елха на базара можете да купите билкова и натурална козметика, изделия от дърво, ръчно изработени сувенири и подаръци, играчки и много от малките чудеса, които придават на домовете ни дух и уют. Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи талонче с номер за своята покупка.

Едно от талончетата ще донесе на своя собственик пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица