Свържи се с нас

Крими

Двама габровци осъдиха банка за надвзети лихви по кредит

Published

on

IMG_5434

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С решение по въззивно гражданско дело състав на Окръжен съд – Габрово потвърди решение на Габровски районен съд, с което двама габровци осъждат банка за надвзети лихви по договор за кредит.

Видно от събраните по делото доказателства на 19 юни 2008 г. между двамата ищци, единият – кредитополучател, а другият – солидарен длъжник, и банката е сключен договор за ипотечен кредит на физическо лице, по силата на който им е предоставен кредит в размер на 70 000 лева за покупка на имот.

Задължението следва да бъде погасено до 15 декември 2031 г., чрез плащане на анюитетни (равни) месечни вноски, съгласно приложен погасителен план. Договорът е сключен при годишен лихвен процент 8,20 %, формиран от два компонента: базов лихвен индекс в размер на 6,536 % и надбавка към него, в размер на 1,664%.

Базовият лихвен индекс – едномесечен SOFIBOR, е променлив компонент, с оглед на факта, че се явява обективен измерител на изменението на пазарните условия. Вторият компонент – надбавката за редовен дълг, е фиксирана, като размерът й е определен по при подписване на договора за кредит.

Съгласно Общите условия на Банката, при кредити погасявани чрез анюитетни вноски, при всяка промяна на базовия лихвен процент с повече от 0,5 пункта, спрямо действащите към момента на промяната величини, банката променя годишния лихвен процент в същия размер. Промяната влиза в сила автоматично с публикуване на новата стойност на съответния лихвен индекс и без да е необходимо сключване на допълнително споразумение между страните.

Твърдението на ищците е, че въпреки отчетеното във времето намаляване на базовия лихвен индекс, годишният лихвен процент по договора им за кредит не е променян, в резултат на което те са заплащали по-високи лихви.

Претенцията им е, че за периода от 15 април 2013 г. до 25 август 2015 г. (датата на депозиране на исковата молба пред Районния съд), същите са платили с 9 400 лева повече лихви по кредита, като посочената сума банката е надвзела (удържала) от „захранваната“ от тях кредитна сметка.

Съобразявайки събраните по делото доказателства, включително изготвената по делото основна и допълнителна счетоводна експертиза, първоинстанционният съд е приел, че искът на кредитополучателите е основателен. На основание чл.55, ал.1, изр. 1 от Закона за задълженията и договорите банката е осъдена да им заплати 9 400 лева – платена без основание възнаградителна лихва по договора за ипотечен кредит, както и 1151,58 лв. – закъснителна лихва за периода 15 април 2013 г. до 25 август 2015 г., на основание чл. 86 от ЗЗД.

Производството през Окръжен съд – Габрово е образувано по жалба на банката против първоинстанционния акт. След преценка на всички събрани по делото доказателства въззивният съд счете, че същата е неоснователна, а постановеното от Районен съд – Габрово решение следва да бъде потвърдено.

Решението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд на Република България.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Катастрофа между джип и мотор край Габрово (снимки)

Published

on

Лек автомобил „БМВ Х6“ и мотор се удариха край Габрово, сигнализираха до „Габрово Нюз“ читатели на медията.

Пътният инцидент е станал днес, 10 август, около 18.00 часа на главния път, свързващ Габрово и Велико Търново, в района на разклона за село Донино.

В участъка е забранено изпреварването. И двете превозни средства са се движили в посока към старата столица. Най-вероятната причина е отнето предимство на моториста, поради неразрешен ляв завой на джипа, но това предстои да стане ясно. На място има екипи на полицията и се извършва оглед на местопроизшествието.

По непотвърдена информация при катастрофата е пострадал именно водачът на мотоциклета, който след настъпване на произшествието е бил транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Какво е неговото състояние тепърва ще бъде установено.

Движението на автомобили в района е временно затруднено, трафикът се регулира от полицаи, а колите изчакват на място, докато бъдат допуснати да преминат покрай ударените превозни средства.

Причините и механизмът на възникване на пътнотранспортното произшествие са в процес на установяване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Съдят дряновец, държал археологически обети

Published

on

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд жител на Дряново за това, че през месец октомври 2021 г. в с. Царева ливада, държал археологически обети, принадлежащи към балканския културно-исторически ареал, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред,  предвиден в Закона за културното наследство и Наредба № 1 за реда за извършване на идентификация на движимите културни ценности и за воденето на регистри за тях.

Деянието е квалифицирано по чл. 278, ал.6, предложение първо от НК. Предстои съдът да насрочи открито разпоредително заседание по делото.

Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

54-годишен разбра по трудния начин, че не трябва да си пие алкохол и шофира

Published

on

54-годишен мъж от севлиевското село Богатово се прости с шофьорската си книжка, след като бе засечен в нетрезво състояние зад волана.

Поредният пиян водач в региона бе хванат вчера, вечерта около 21.30 часа, на ул. „Великотърновско шосе“ в Севлиево.

Тогава за полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Волво В-50“, управляван от 54-годишния жител на Богатово.

Мъжът зад волана бил тестван за употреба на алкохол, а дрегерът отчел 1.22 промила.

54-годишният е бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица