Свържи се с нас

Новини

Общината ще партнира на Университета за професионално образование

Published

on

снимка: Радиоклуб ТУ-Габрово

снимка: Радиоклуб ТУ-Габрово

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за професионално образование и обучение, чийто координатор е Технически университет – Габрово, съобщи главният експерт „Публичност и визуализация“ в местната администрация Миглена Въгленова. Финансирането е по европейската програма „Еразъм +“, срокът за кандидатстване изтече вчера.

В случай че бъде одобрена, разработката предвижда да се изгради партньорство между доставчици на услуги в областта на професионалното образование и обучение, малки, средни и големи предприятия, органи на местната и регионалната власт, подкрепени от социални партньори.

Идеята е да се насърчи обучение на работното място и стажове в местни и регионални фирми. Цели се преодоляване на несъответствието между търсените и предлаганите умения сред младите хора и до намаляване на младежката безработица в сферата на машиностроенето.

Участие в проекта са заявили още габровското дружество „Мехатроника“, полската Технологична компания и Техническият университет в гр. Лодз, чешката фирма „Мехатроника и роботика“ и Техническият университет в гр. Либерец, висшето училище „Йоанеум“ в австрийския гр. Грац. Габровската търговско-промишлена палата и местната структура на синдикат „Подкрепа“ ще са асоциирани партньори.

Ще бъде разработен общ учебен план и 25 програми за специалност „Мехатроника“ в бакалавърската степен. Планирано е да се създадат клъстери за обучение на работното място в областта на машиностроенето в България, Полша и Чехия. Академичен персонал и вътрешнофирмени обучители от страните-партньори ще участват в кръжоци за трансфер на знания и опит.

Дейностите са заложени за период от две години. Безвъзмездната помощ за един проект е между 250 000 и 350 000 евро, като се изисква собствен ресурс в размер на 20%. Прогнозният бюджет на Община Габрово е до 10 000 евро, а съфинансирането – до 2 000 евро.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спипаха трима без шофьорски книжки и един дрогиран през миналата седмица

Published

on

В периода от 23 до 29 януари на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел повишаване безопасността на движението по пътищата.

През отчетния период е бил установен един водач, шофирал след употреба на алкохол и един след употребата на наркотици. Установените неправоспособни водачи са трима. Девет от всички проверени са били санкционирани за неправилно изпреварване, а 1 за отнето предимство на пешеходец.

В хода на акцията са били извършени проверки на общо 1 472 превозни средства и 1 835 лица. Съставени са били 58 акта и наложени 330 глоби по фиш.

За същия период, от 23 до 29 януари, но на територията, обслужвана от севлиевската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества.

Извършени са били проверки на 349 автомобила и 449 лица. Задържани са били две лица като срещу тях са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителен концерт в подкрепа на Гери

Published

on

Четвърто издание на Благотворителния концерт „Ангелски сърца“ ще се проведе на 10 февруари, чиято кауза е подкрепа на Гергана в битката ѝ с рак на костта.

Благотворителната инициатива се организира от Младежки център – Габрово. Концертът ще се състои в зала „Възраждане“ от 18.30 часа.

Билетите са на стойност от 5 лева и ще бъдат пуснати в продажба на касата на залата, в деня на събитието, в часовете от 15.00 – 18.00 часа.

Благотворителният концерт „Ангелски сърца“ трябваше да се проведе на 27 януари, но поради обявената грипна епидемия и издадената заповед от РЗИ Габрово за преустановяване на учебния процес и масови дейности, включващи присъствието на ученици, бе отложен за 10 февруари.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица