Свържи се с нас

Новини

Теодор Кабакчиев ще участва в кръг от Световния шампионат по супер ендуро

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Най-добрият български състезател по хард ендуро Теодор Кабакчиев ще участва във втория кръг от Световния шампионат по супер ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). Състезанието ще се проведе на 7 януари в „Захсен Арена“ в германския град Риза.

Световните серии FIM SuperEnduro World Championship се провеждат през зимните месеци на трасетаq изградени в зали или на стадиони. В тях участват най-добрите състезатели по хард ендуро в света. Първият кръг от шампионата за 2016/2017 беше на 10 декември в „Таурон Арена“ в полския град Краков. При дебюта си в Световния шампионат по супер ендуро Кабакчиев (Екстрийм Тойота Венци, КТМ) зае 9-то място в класа на младежите от 16 до 23 години и завоюва първите си 22 точки.

В квалификациите трикратният шампион на България по ендуро даде седмо време и това му осигури участие във финалната фаза, за която се класираха най-бързите 14 пилоти от класа. По регламент те се състезаваха в три финала, всеки един от които бе с дължина от 6 минути, плюс една обиколка. Във финал № 1 Тедо записа 10 място и грабна дебютни 4 точки в SuperEnduro World Championship. Във втория и третия финал габровският талант завърши шести. Сборът от 22 точки му отреди 9 място в генералното класиране след първия кръг от сериите. Толкова има и класиралият се на 8 място Давид Чиприян (Чехия, КТМ). Чилиецът Бенджамин Ерера (ТМ) оглави класирането в клас „Джуниър“ след първия кръг в Полша с 54 точки, следван от двама състезатели от Република Южна Африка – Блейк Гутзейт (Yamaha) с 46 точки и Кайл Фланаган (Sherco) с 41. Само три точки повече от Теодор има четвъртият – Уилиъм Хоаре от Великобритания (КТМ).

Заявки за участие във втория кръг от сериите FIM SuperEnduro World Championship в клас „Джуниър“ са подали 24 млади пилоти от Полша, Чили, Франция, Великобритания, Германия, Испания, Унгария, Чехия, Южна Африка и Норвегия. Тедо Кабакчиев е единственият български моторист в престижната надпревара.

„Този път имам по-високи очаквания в сравнение с дебюта ми в Полша, когато не знаех какво ми предстои. Физически тренирах много, но не успях да карам повече от 2-3 пъти след първия кръг заради лошото време. Това е и причината отново да заложа на двутактовия мотор, тъй като нямах нужното време да се адаптирам към новия. В случая изборът на познат мотор е по-сигурен. Надявам се на по-добро представяне“, каза преди заминаването си Теодор.

В клас „Престиж“, в който се състезава елитът на световното хард ендуро, участие в Риза са заявили 17 мотористи. Големият отсъстващ ще бъде победителят в Краков – Тадеуш Бласузяк (КТМ), който обяви своето оттегляне от спорта след надпреварата в своята родина. Битката ще продължат миналогодишният шампион и втори във временното класиране Колтър Хакер (САЩ, Хускварна), Алфредо Гомез (Испания, КТМ), Джонатан Уокър (Великобритания, КТМ), Майк Браун (САЩ, Хускварна), Мануел Летенбихлер (Германия, КТМ), Марио Роман (Испания, Шерко).ь

Домакините на втория кръг от FIM SuperEnduro World Championship са изградили атрактивно трасе в „Захсен Арена“, в което са вложени около 1000 тона пръст, 150 тона пясък, 200 тона големи скални блокове, 200 трупи, 20 самосвали гуми и замазка за моделиране на зрелищно водно препятствие.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица