Свържи се с нас

Новини

Виктор Бориславов – поредната спортна гордост на Габрово

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

11-годишно момче донесе на България и Габрово титла от Източноевропейския шампионат по мотокрос.

Ученикът от Основно училище „Неофит Рилски“ Виктор Бориславов (КТМ) получи своя трофей за първото място в клас МХ65 по време тържествената гала вечер, организирана от Българската федерация по мотоциклетизъм в Парк-Хотел Москва в столицата, на която присъства и президентът на FIM – Европа Волфганг Сръб.

Талантът от Габрово спечели Източноевропейския шампионат още при дебюта си на международната сцена.

С екипа на клуб „Мотоспорт“(Варна) Виктор участва в четири от петте проведени кръга през сезона. Спечели убедително старта проведен в Самоков, в Яница (Гърция) завърши втори, а в Троян зае третото място във втория манш и шесто в крайното подреждане. В старта проведен в Глобаре (Сърбия) се класира 5-ти. Общият сбор от 156 точки донесе на Бориславов Балканската титла. С 6 точки по-малко втори се нареди Мариус Канакис от Гърция, а трета остана румънката Айда Кояни.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Малкият габровски мотоциклетист се бори и в още един сериозен международен форум – в клас ЕМХ65 на Европейския шампионат. След участие в четири от петте проведени кръга в югоизточната зона, Виктор се класира на най-предна позиция от българските момчета, на 5-о място, и доби правото да представя страната ни в големия финал, който събира най-добрите мототаланти от четирите зони на стария континент. Той се проведе в Локет, Чехия, и там Виктор завърши 36-ти.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Наред с това малкият Вики завоюва трето място в републиканския шампионат, като спечели категорично кръга в Самоков, в Севлиево завърши втори, а в Айтос – трети.

В Северозападния традиционен шампионат, проведен в шест старта, габровският мототалант зае второто място в крайното подреждане.

Записа победи и в още няколко традиционни състезания през годината.

„Доволен съм. Благодарение на моя спонсор Живко Желев (б.а управител на „Спедстрой“ ЕООД, спонсор на „Мотоспорт“ Варна) съм на пистата, както и с огромната подкрепа на моето семейството.

Имаше и други хора, които бяха постоянно до мен, за което искрено им благодаря“, споделя Балканският шампион при 65 кубиковите машини.

Виктор се влюбва в мотоциклетите от 6-годишен. Искрата запалва неговият баща и от тогава насам момчето не слиза от мотора.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

В родния шампионат дебютира през 2013-та година, в клас до 65 кубика, тогава за отбора на „Сливен моторс“, и завършва 8-ми.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

През 2014-та вече е в тима на „Мотоспорт“ (Варна) и се класира на 6-то място в първенството, а през 2015-та прави още една крачка напред и приключва сезона 4-ти. Изминалата година е най-трудната, но и най-успешната за Виктор до момента. Младият габровски мотоциклетист записа първи участия на международната сцена със своя КТМ и още при дебюта си успя да спечели Източноевропейския шампионат.

„Чувствам се много по-добре от първата година, в която започнах да се занимавам с този спорт. Нещата вече се получават и резултатите го показват.

През следващата година ще се опитам да защитя титлата си от Източноевропейския шампионат, ще преследвам първото място и в нашето първенство.

Искам да се развивам в този спорт и да изляза извън България“, споделя ентусиазирано Вики и си мечтае един ден да бъде на мястото на световния шампион в МХGP – Тим Гайзер.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Прием на проекти за създаване на „Детски кътове“ на работното място

Published

on

Работодатели и институциите от държавната и местната власт вече могат да кандидатстват за финансиране на проекти за създаване на детски кътове на работното място, съобщиха от Областен информационен център – Габрово.

Управляващият орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“ обяви прием на проекти по процедура „Детски кътове“, който ще продължи до средата на месец декември.

Целта на процедурата е да предостави възможности за по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място.

Изпълнението на дейностите ще подпомогне родителите в грижите за децата им, като по този начин ще допринесе за тяхната по-добра професионална реализация, а от друга страна ще повиши производителността на труда в подкрепените предприятия, като се намали броят на закъсненията и отсъствията от работа и се повиши мотивацията на заетите там родители.

Допустими кандидати по настоящата процедура са микро, малки, средни и големи предприятия, регистрирани по реда на Търговския закон, както и органи на изпълнителната и местната власт.

Всеки работодател, регистриран по реда на ТЗ, ще получи допълнителни точки на етап техническа и финансова оценка и техните проекти ще се подкрепят приоритетно. Бюджетът на процедура „Детски кътове“ е 15 млн. лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 50 000 лева, а максималният – 150 000 лева.

По настоящата процедура се изисква съфинансиране само от кандидатите, които не са органи на изпълнителната и местната власт.

Големите предприятия могат да кандидатстват за финансиране на до 70 % от общо допустимите разходи по проекта, средните предприятия ще получат до 80 % от общо допустимите разходи, а микро- и малки предприятия – до 90 % от разходите.

Всеки новосъздаден детски кът трябва да осигурява необходимата среда за полагане на грижи за поне 15 деца. Партньорството по тази процедура е допустимо, така че до петима работодатели могат да кандидатстват за създаването на общ детски кът.

Детегледачите ще бъдат наемани чрез Бюрата по труда, като при необходимост ще преминават обучение. Възнаграждението им ще зависи от това дали услугите са почасови или целодневни, като по проектите ще се поема възнаграждението им за период до 12 месеца.

Освен дейностите по подбор, обучение и възнаграждения на персонала, финансиране ще получат и всички дейности, свързани с адаптиране и оборудване на подходящо помещение за полагане на почасови грижи за деца.

Финансиране ще получат само проектни предложения, които касаят създаване на нови детски кътове и задължително на закрито.

Крайният срок за кандидатстване е 15 декември, 17.30 ч. Проектните предложения се подават електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020 с Квалифициран електронен подпис – КЕП.

Заинтересованите лица от процедурата могат да се обръщат към Областен информационен център-Габрово на място в офиса в град Габрово, с адрес пл. „Възраждане“3 или на тел. 066/ 807-222. Услугите на Центъра са безплатни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Янтра“ отстрани „Дунав“ за Купата на България

Published

on

Отборът на „Янтра“ (Габрово) записа престижна победа при гостуването си на „Дунав“ в Русе и продължава напред за Купата на България по футбол.

Воденият от старши – треньора Стоян Ацаров габровски тим постигна успех с 2:0. Двете попадения отбеляза Искрен Писаров, материализирал усилията и добрата игра на съотборниците си.

Той бе точен в противниковата врата по веднъж в двете полувремена. Резултатът на градския стадион в Русе беше открит в 23 минути. Писаров засече центриране с глава. Точка в спора сложи отново той с красив удар от границите на наказателното поле в 76 минута с втория си гол, възползвайки се неорганизираната русенска защита.

Така със записаната победа „Янтра“ (Габрово) продължава напред в турнира, като в следващия кръг ще се изправи срещу Черно море (Варна). Мачът ще се играе в Габрово на стадион „Христо Ботев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева: Докладът на ЕС показва болестта на България

Лечението й ще започне с оставката на Бойко Борисов

Published

on

Докладът на ЕС за върховенството на закона в България е изключително добър, защото е обективен. Той показва каква е болестта, а нейното лечение ще започне с оставката на Бойко Борисов и правителството. Европа вече вижда какво се случва в България. Това коментира Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, в предаването „Денят започва“.

Според нея въпреки дипломатичния брюкселски език, става ясно, че оценката е, че България не се развива демократично. Няма законодателна сигурност, подценява се ролята на парламента, по-голямата част от медиите са проправителствени, изброи тя част от констатациите в доклада. „Какво означава, че няма законодателна сигурност? Това означава, че има задкулисие, което управлява България“, обясни Елена Йончева. Тя посочи, че основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост, те са на хранилка на правителството. Проблемът не е толкова в прозрачността – къде се пренасочват средствата от ЕС, а във факта, че те се разпределят от правителството, което прави медиите зависими.

Докладът е изготвен от Европейската комисия като част от новия механизъм, който обхваща всичките 27 държави –членки на ЕС. В същото време за България се запазва и наблюдението, въведено още през 2007 г., по механизма за сътрудничество и проверка.

Според Йончева слабото място на доклада от вчера е, че в него няма конкретни препоръки. Тя посочи, че вече е получила подкрепа от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова за законодателна инициатива, която да позволи средствата от ЕС за медии да не минават през правителството, което и да е то след оставката на Бойко Борисов.

Елена Йончева съобщи, че работи върху резолюция за ситуацията в страна, която да бъде приета в пленарно заседание на Европейския парламент. „В нея няма дипломатичен език, а са изброени конкретни проблеми и факти за управлението в България“, каза още тя.

Оттук нататък, според евродепутата, трябва да се вземат конкретни мерки, които да обвържат спазването на върховенството на закона с отпускането на европейските средства. Така начинът, по който функционира България в последните десет години ще приключи. „Не говорим за спиране на парите, а за превантивни действия, за да не се стигне до там. Докладът показва, че България излиза от демократичния път и трябва да се вземат мерки“, обясни Йончева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица