Свържи се с нас

Крими

Осъдиха условно крупен тревненски лихвар

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Върховният касационен съд на РБ окончателно призна 53-годишния Асен К. от гр.Трявна за виновен за извършване на банкови сделки по занятие

През периода м.декември 1996 г. – м.октомври 2008 г., в гр.Трявна, без съответно разрешение по чл.9 ал.1 от Закона за банките и кредитното дело /в сила до 10.06.1997 г./, чл.11 ал.1 от Закона за банките /в сила до 01.01.2007 г./ и чл.13 ал.1 от Закона за кредитните институции /обн. ДВ бр.59/21.07.2006 г./, Асен К. е извършил по занятие банкови сделки – предоставил кредити /заеми/ в български лева и чуждестранна валута срещу лихва на различни лица и фирми, като с тази си дейност причинил значителни имуществени вреди на лицата общо в размер на 143 700 лв. и получил значителни неправомерни доходи в размер на 400 228,95 лв. – престъпление по чл.252 ал.2, вр. ал.1 от НК.

Обвинителният акт срещу Асен К. за предоставени заеми с уговорена лихва на общо 7 физически лица и фирми е внесен от Окръжна прокуратура – Габрово на 10.06.2011 г. С присъда от 11.04.2012 г. Габровския окръжен съд го е признал за виновен за част от тези сделки. ОП-Габрово е протестирала присъдата в оправдателната й част пред Апелативен съд-Велико Търново, който е отменил присъдата поради противоречие между нейния диспозитив и мотивите, представляващо особено съществено нарушение на процесуалните правила, и е върнал делото за ново разглеждане.

При повторното разглеждане на делото, с присъда от 05.11.2013 г. подсъдимият е изцяло оправдан от Габровския окръжен съд. Присъдата отново е протестирана от ОП-Габрово, но потвърдена от Апелативен съд-Велико Търново. По протест на Апелативна прокуратура – Велико Търново Върховният касационен съд с решение от 16.12.2014 г. е отменил въззивното решение на АС-Велико Търново и му е върнал делото за ново разглеждане с указания за отстраняване на допуснати при постановяването на оправдателната присъда съществени процесуални нарушения и нарушения на материалния закон.

С присъда от 30.03.2015 г. АС-Велико Търново е оменил частично оправдателната присъда на Окръжен съд-Габрово и е признал Асен К. за виновен за част от обвинението по внесения от Окръжна прокуратура обвинителен акт. Тази присъда отново е протестирана пред ВКС и с решение от 08.12.2015 г. е отменена изцяло, и делото е върнато отново на Великотърновски апелативен съд за ново разглеждане. При третото разглеждане на делото от АС-Велико Търново, с присъда от 29.02.2016 г. Асен К. е признат за виновен и осъден по повдигнатото от Окръжна прокуратура – Габрово обвинение с обвинителния акт. Посочената присъда е оставена в сила с решение от 06.12.2016 г. на ВКС, което е окончателно.

На Асен К. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, чието изпълнение е отложено за срок от 5 години, считано от влизане на присъдата в сила, както и глоба в размер на 4 000 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Тихомир Петков е новият окръжен прокурор на Габрово

Published

on

Прокурор Тихомир Петков встъпи в длъжност „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна  прокуратура – Габрово, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“. Актът за встъпване в длъжност беше връчен днес, 2 декември, от Таня Недкова – административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

На встъпването присъстваха Антоанета Чакърова – прокурор от Апелативна прокуратура – Велико Търново, отговорник за Габровски съдебен район в АП, Атанас Йорданов – завеждащ Окръжен следствен отдел и прокурорите от ОП Габрово.

Прокурор Петков е избран за длъжността с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 16.11.2022 г.

Прокурор Петков има над 33 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната си кариера започва през 1989 г. като следовател в Следствен отдел при ОУ МВР – Габрово. От 2009 г. започва работа като прокурор в Районна прокуратура – Севлиево и заема последователно длъжностите „заместник-районен прокурор“ и „районен прокурор“.

От 2021 г. е на ръководни длъжности в Районна прокуратура–Габрово като „заместник на административния ръководител- заместник районен прокурор“, „и.ф.административен ръководител – районен прокурор“ и „административен ръководител-районен прокурор“ на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напушен крими младеж бяга през глава в Габрово, погнат от полицаи

Published

on

Полицията в Габрово залови 20-годишен криминално проявен местен младеж, шофирал напушен и опитал да осуети проверката си, бягайки от опитващите да го проверят органи на реда.

Екшънът се разиграл в сряда, 30 ноември. Около 17.05 часа в района на ул.“Генерал Николов“ полицейски служители подали знак за спиране със стоп-палка на водача на “Фолксваген Поло“.

Въпреки подадения сигнал, шофьорът на автомобила вместо да отбие за проверка, продължил движението си в посока площад “Марсел де Бископ“, където на паркинга пред ЖП-гарата изоставил колата си и побягнал през железопътните релси.

Там обаче бил задържан от хукналите по петите му униформени служители. При извършената справка била установена самоличността на лицето. Това бил 20-годишен криминално проявен габровец.

Младежът бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за марихуана. Младежът отказал кръвна проба.

Същият бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано бързо производство.

37-годишен мъж от село Поповци бе уличен в кражбата на мултифункционален комплект “BOSCH” от голям търговски обект, съобщават още от полицията по отношение на разкритите престъпления от последните дни.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица