Свържи се с нас

Култура

ЕМО „Етър” участва на престижен Международен форум за туризъм

ЕМО „Етър” популяризира дейността си за 2017 г. пред нетрадиционни за музея потребители на туристически услуги

Published

on

снимка: ЕМО "Етър", Архив

снимка: ЕМО „Етър“, Архив

Директорът на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова и координаторът на отдел „Работа с публики” Виолета Янева се включиха в Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. Събитието се проведе в София и бе организирано от българското Министерство на туризма и Световната организация по туризъм към ООН.

Обсъдено бе разработването на модели за ефективно партньорство, които да допринесат за насърчаване на световните цивилизации и постигане на социално-икономически ползи за местните общности.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Културният календар на ЕМО „Етър” за 2017 година бе предоставен на участниците във форума.

„Макар на този конгрес акцентът от българска страна да бе поставен върху цивилизацията на траките, ние презентирахме и ЕМО „Етър”, за да покажем, че в страната ни има интересни за туристите места, чието минало е различно от историята на траките.

Участниците са личности с тежест в своите общности, те получиха нашия Културен календар и съм сигурна, че ще използват региона ни като добър пример в своите бъдещи презентации на различни форуми”, коментира доц. д-р Светла Димитрова.

Културен календар и рекламни материали на ЕМО „Етър“ за 2017 година получиха:

– Нейно Кралско Височество Принцеса Дана Фирас, президент на „Петра Нешънъл Тръст”, Йордания;

– Негово превъзходителство д-р Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм;

– Египтологът д-р Захи Хауас, бивш министър на антиките, познат от филмите по Нешънъл Джиографик, който смята, че достъпът на туристите до паметници от времето преди Античността трябва да бъде ограничен, тъй като много от тях ги рушат;

– Д-р Сок Сангвар, който разказа за опита на Камбоджа за прилагане на Кодекс на посетителите в музеите на открито;
– Д-р Зерай Алемсегет от Етиопия, където е брандирано откритието за началото на човешката цивилизация;

– Каролин Хурет, която смята, че хората трябва да съпреживяват музейните събития;

– Министрите на туризма на България, Ирак, Черна гора, Македония, Малта, Египет, Зимбабве, Гърция, Азербайджан и специалисти от различни страни.

„Изводът е, че на такива форуми има какво да се научи. Сигурна съм, че много от презентаторите в бъдеще ще разказват за ЕМО „Етър“. Те представят и добри, и лоши примери и аз вярвам, че сме успели да ги заинтригуваме положително. Това е стъпка към популяризиране на дейността ни сред нетрадиционни за ЕМО „Етър“ потребители на туристически услуги. Този контакт може да ни помогне да осигурим майстори, които да бъдат включени в Международния панаир на традиционните занаяти“, коментира Светла Димитрова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица