Свържи се с нас

Любопитно

Коледен коктейл на кмета на Дряново за индустриалци и производители

Коледен коктейл на кмета на Дряново за индустриалци и агропроизводители

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

За първи път в Дряново, по инициатива на кмета инж.Мирослав Семов, беше организиран коледен коктейл за индустриалците и агропроизводителите. Домакинът се беше погрижил атмосферата да бъде наистина подобаваща.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Стилно аранжираната Ритуална зала на Общината изненада гостите с изискана коледна украса и музиката на Николай Дренски. Кметът и заместник – кметът Деница Вачкова лично приемаха гостите, които символично преминаха по червения килим.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

В обръщението си към поканените, инж.Семов акцентира върху значимостта на индустрията и производството за всеки град, и изрази желанието си тази инициатива да стане ежегодна, а нейната основна цел да бъде здравата връзка между Община и производители, както и стремежът те да се опознаят, да бъдат единни и да се подкрепят.

Само така Дряново ще се развива успешно, защото на всички е ясно, че индустрията е гръбнакът на нашето общество и меценат на всички нестопански сфери.

Учредена беше и награда „Инвеститор на годината“ – статуетка, с лика на Кольо Фичето. С тайно гласуване гостите избраха с мнозинство фирма „Тисина“ ЕООД – металолеене, производство на отливки от сив и сферографитен чугун, която през пролетта ще открие нов завод, чието производство ще бъде свързано с телферостроенето.

В благодарственото си обръщение към кмета и гостите, собственикът на „Тисина“ акцентира върху стремежа си, дряновци да останат на работа в града при добро заплащане и да не им се налага да пътуват до други градове в търсене на такава.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

На коктейла присъства и Областният управител Николай Сираков. Обръщението му към гостите включи високата оценка за силата на духа на всеки, работещ в сферата на материалното производство и пожела работещите хора за тях да намерят творческата реализация, мотивацията и смисълът, което да ги накара да се чувстват полезни и реализирани.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Очевидно духът на градивното се оказа заразяващ и един от най-значимите производители на Дряново, Марияна Печеян –фирма „Кентавър“ поиска думата. Тя веднага инициира среща на бизнеса на нейна територия с цел предприемане на мерки в образователната система и приема в дряновските училища, създаване на паралелка, подготвяща кадри за машиностроенето и други сфери на производството, каквато по настоящем няма.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Печеян подчерта необходимостта от обединяване на производителите и подготовката на млади, компетентни кадри, които са изключително необходими при бързите темпове на развой в индустрията.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Програмата на коктейла изненада гостите с изпълнението на трио тъпанджии, участници в международната олимпиада по култура в Мексико. Коледният дух присъстваше и в песните на Ралица Христова от Национална Априловска гимназия.

Така на чаша вино и с богата трапеза кметът на града даде сериозна заявка това събитие да стане ежегодно, а през пролетта с домакинството на реновирания хотел „Кентавър“ да бъде организиран бал за друга не по-малко важна сфера от икономиката – услугите и туризма, която в региона е сериозно застъпена.

Приятните професионални и лични разговори продължиха до късно и показаха, че дори и най-ангажираните в производството хора, имат нужда от своя територия и общуване с бранша. На добър час на прекрасната инициатива!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица