Свържи се с нас

Култура

Антон Колев спечели наградата „Христо Цокев“

Published

on

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Антон Колев бе отличен с наградата „Христо Цокев“. Това стана факт на тържествена церемония по време на годишната изложба на габровските художници 2016г., открита снощи (13 декември) в Художествената галерия в града.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Голямата награда на Община Габрово, определена единодушно от журито, бе връчена от кмета Таня Христова. Поради невъзможността победителят лично да присъства на събитието по удостояването му, призът от габровския градоначалник получи неговата майка Уляна Цанева – Колева, преподавател по живопис в Национална гимназия „Тревненска школа“.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Чрез нея кметът Христова отправи задочна покана към художника да зарадва габровските ценители на изобразителното изкуство със самостоятелна изложба през предстоящата година. Годишната изложба на габровските художници има конкурсен характер. Тази година за наградата на Кмета на Община Габрово се състезаваха общо 24-ма автори с общо 40 творби.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Експозицията представя четиридесет и две творби в жанровите – живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Антон Колев е роден на 20 февруари 1978г. в Габрово. През 1996г. завършва Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, специалност „Интериорен дизайн“.

Антон Колев, личен архив

Антон Колев, личен архив

Висшето си образование, специалност „Архитектура“, завършва в София в Университет за Архитектура, Строителство и Геодезия.

Специализира Архитектура в Петер Беренс, факултет по архитектура и дизайн, в Университета по приложни науки в Дюселдорф, Германия.

В момента живее и работи като архитект в Дюселдорф.

Въпреки разстоянието Антон Колев е сред редовните участници в традиционните изложби на габровските художници.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица