Свържи се с нас

Новини

Валерия Лозанова донесе световно злато за Габрово по киокушин

Валерия Лозанова – на световния връх със злато от Петото открито световно първенство по киокушин

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Супер талантът на СК „Надежда“ Валерия Лозанова извоюва ново световно злато. Възпитаничката на треньорите Красимир Илиев и Йонко Иванов триумфира като шампион в категория до 55 килограма при девойките до 17 години на 5­-то Открито световно първенство по киокушин за юноши и девойки, организирано от Световния киокушин съюз (KWU). Така Валерия дублира златото си от Москва 2014, на 4-­то първенство на KWU в руската столица, тя стана шампион при девойките до 15 години, в категория до 45 килограма.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Точно 666 млади каратисти от 33 страни взеха участие в Петото открито световно първенство за юноши и девойки, което се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна. В зала „Конгресна“ демонстрираха уменията си момчета и момичета в 3 възрастови групи – 12­-13 годишни, 14­-15 годишни и 16­-17 годишни. Те се бориха за отличията в 32 категории. В категория до 55 килограма при 16­-17 годишните участваха 18 състезателки и Валерия изигра четири срещи по пътя си към титлата.

В първата отстрани Кристина Телятова от Казахстан с вазари в редовното време, а във втората беше още по­ убедителна и спечели с ипон срещу рускинята Кристина Абрамова. На полуфинала габровското момиче срещна друга представителка на Русия – Анастасия Спиридонова, и отново се наложи, този път със съдийско решение в редовните 2 минути. В двубоя за титлата Валерия се изправи срещу единствената състезателка от родината на киокушина Япония, участник в категорията ­ Микото Фуджимаки. Подкрепяна бурно от всички зрители в залата, талантът от Габрово даде всичко от себе си и убеди реферите, че е по­-добрия боец.

Това е трета световна титла за нея. Тя спечели първото си световно злато през 2014­ г. в Москва, на 4­-то първенство на KWU, а през 2015­ г. триумфира и в шампионата на Международната федерация по карате (IFK), който се проведе в Гърция. Във визитката си габровската чаровница има и една европейска титла от първенството на Световната киокушин федерация (KWF) в Естония през 2015­ г.

„Усещането е наистина невероятно! Да бъдеш на татамито, когато цялата зала е на крака и вика за теб, е нещо страхотно. Това бяха четирите най­-трудни срещи, които съм играла до момента и наистина съм много горда от себе си, защото за трета поредна година печеля световна титла. Това злато е за треньора ми Красимир Илиев, който беше през цялото време до мен, и за моето семейството. Без тях нямаше да съм това, което съм в момента“, сподели щастливата световна шампионка.

Още шестима състезатели представиха СК „Надежда” в Петото открито световно първенство по киокушин за юноши и девойки. Алекс Вълев направи най-­бързия ипон в първенството. В категория до 65 килограма при юношите на възраст 14-­15 години габровският боец приключи още в третата секунда двубоя си срещу Каталин Александру Сарамет от Румъния. Преди това Алекс спечели с ипон и срещу Марджел Зулеки от Гърция, но в битката за място на полуфиналите отстъпи на руснака Антон Серков, след продължения и съдийско решение. В същата възрастова група (14­-15 годишни), в категория до 60 килограма, Лора Савова също загуби на четвъртфинал от руска състезателка – Валерия Цветова, която впоследствие спечели и титлата.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Третият четвъртфиналист на СК „Надежда“ беше Симона Иванова. Тя участва в категорията на Валерия Лозанова (16-­17 годишни, до 55 кг) и в първата среща елиминира със съдийско решение украинката Дария Полянова. В спора за място на полуфиналите обаче Симона отстъпи на Анастасия Бечикева (Русия).

При най­-малките (12­-13 годишни) Виктор Меразов дебютира с победа на световно първенство. Възпитаникът на Красимир Илиев се бори в многолюдната категория до 40 килограма, в която имаше цели 30 участници. Виктор спечели първата си среща на планетарно първенство с ипон (2 вазари) срещу Артур Дубанаев от Киргизия. Във втората обаче допусна вазари и загуби от руснака Абдул Бигишиев.

Абсолютен дебют на международно състезание направи Ралица Захариева в същата възрастова група при момичетата, в категория до 45 килограма. Тя отстъпи на старта на Есения Шевчук от Казахстан. След оспорвана битка и две продължения, загуба със съдийско решение в първия кръг записа и Анна Бондарева в двубоя срещу Александра Пажек от Полша.

„Състезанието беше много силно и всички бяха много добре подготвени. Руснаците, както винаги, бяха много силови, а японците – много технични. Бойците ни обаче намират начин да преминават през тях, което говори, че и нашата школа е доста добра. Представянето на всички състезатели от клуба беше отлично. Двама участваха за първи път на такъв сериозен форум, а всички останали дадоха повече от това, което бяха показвали на тренировки. Надскочиха себе си. Що се отнася до Валя, много приятно ни беше, когато спечели първата среща, още по­-приятно след втората, след третата вече беше страхотно усещането, а накрая – невероятно. Бяхме и сме много щастливи, защото това е много голям успех – три поредни световни титли. Свързано е с много усилия, много труд, много себеотдаване и, разбира се, с талант“, коментира треньорът на габровските бойци Красимир Илиев.

България спечели общо 11 медала от Петото открито световно първенство по киокушин за юноши и девойки на KWU. Моника Димитрова (50 кг) , Валерия Лозанова (55 кг) и Любомира Николова (60 кг) са новите златни момичета на България. Сребърни отличия взеха Сара Иванова (16­-17 год, 65 кг) и Иван Попов (14-­15 год, +65 кг). С бронз се окичиха Стоян Илчев (16-­17 години, 65 кг), Кристиян Станков (16-­17 години, 75 кг), Мария Чепилова (14-­15 години, + 60 кг), Васил Димитров (14­-15 години, +65 кг), Никола Кючуков (14-­15 години, +65 кг), Жасмина Янчева (12-­13 години, 50 кг).

Официални гости на форума във Варна бяха канчо Хацуо Рояма (9 дан) – председател на Международната организация по карате киокушин­кан и съпредседател на Световния киокушин съюз (KWU), шихан Анджей Древняк – главен секретар на Световната киокушин федерация (KWF), шихан Дейвид Питхол – вицепрезидент на Международната федерация по карате (IFK), шихан Хени Босман – представител на киокушин­кан за Африка, шихан Кенай Мицуаки – главен шихан на Международната организация по карате киокушин­кан.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица