Свържи се с нас

Култура

„Частици от миналото“ спечели награда по програма Еразъм+

Проектът „Частици от миналото“ на Община Габрово спечели награда по програма Еразъм+

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово е единствената общинска администрация, наградена за цялостно качествено изпълнение на проект по Програма Еразъм+ през 2016 г. Това стана ясно по време на валоризационната конференция по програмата, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси на 7 декември в „София Хотел Балкан“ в столицата.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Целта на събитието беше да се представят успехите на европейската Програма Еразъм+ в България и съпътстващите дейности през 2016 г. Организаторите ЦРЧР, които са и Национална агенция по програмата, споделиха, че от финансирани 217 проекта, 42 са отличени със знак за високо качество.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Конференцията беше открита от Диян Стаматов – заместник-министър на образованието и науката и от изпълнителния директор на ЦРЧР – Татяна Калканова.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Наградата на Община Габрово получи заместник-кметът по социално-икономическо развитие Нела Рачевиц. Отличието е присъдено за успешното изпълнение на проект  „Частици от миналото“, реализиран от Общината и общинската администрация на Аалст по програма Еразъм+, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Младеж“ и финансиран от Европейския съюз.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В проекта за междукултурен обмен участваха 18 български и белгийски младежи, които заедно с техните ръководители живяха в селата Стоевци и Гъбене при приемни баби и дядовци в продължение на една седмица, от 24 до 28 август 2015 г. Проектът целеше да възобнови връзката между поколенията, да даде възможност на младите хора да научат непознати или позабравени български народни обичаи, традиции, фолклорни песни и танци, да се поучат от опита на старите хора.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По време на конференцията гостите имаха възможност да се включат в изложението „И аз умея“, представено от работни и творчески ателиета на деца и младежи, участвали с проекти по европейската програма. Заместник-кметът Нела Рачевиц изработи своя коледна картичка в ателието „приказна Коледа“ и модел на светеща украса в ателието „Led Fantasy“ на ученици от пловдивската Професионална гимназия по електротехника и електроника.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как се изработват бижута и коледни украси показаха майсторите от „Работилничка на мечтите“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Учениците от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография отвориха свое ателие „Изкуството“, където изработиха колажи и снимки на престрашилите се гости.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Младите дърворезбари от ПГТСД „Сава Младенов“ – Тетевен показаха изделията си в ателието „Красиво е дървото, когато вае го длетото“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Студенти и млади архитекти от УАСГ отвориха архитектурното ателие „От нищо нещо“ и демонстрираха макети на сгради и мостове, изработени от алтернативни материали.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как се аранжират и приготвят различни блюда показаха учениците от сливенската Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм в работното ателие „Вкусно и красиво“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Всеки от присъстващите можеше да опита рисуване върху платно в ателието „Сръчни ръчички“ или рисуване върху стъкло в ателието „Въображение.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Демонстрация на български занаяти като тъкане, бродиране и плъсти показаха участниците в „Работилница „Седянка“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Закъснелите с писмо до Дядо Коледа предадоха пожеланията си в интерактивната работилница на белобрадия старец. Негови помощници там бяха представителите на забавен детски сайт с образователни игри за малки ученици или деца в предучилищна възраст.

Другите наградени изпълнители на проекти по програма Еразъм за 2016 г. са средни училища, гимназии, професионални гимназии, спортно училище, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Бургаски свободен университет, Икономически университет – Варна, Висше училище по мениджмънт, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Национална спортна академия „Васил Левски“, сдружения, фондации и центрове, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Юри Константинов от ЦРЧР представи дейността на програма Еразъм+ в България.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Поздрав към отличените организации отправиха балетистите на Балетно студио ЦПЛР-ОДК от Перник.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Излезе луксозен каталог за арх. Карл Кандулков

Published

on

Излезе от печат луксозен каталог, който пресъздава изцяло идеята, името и съдържанието на изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово”, реализирана през 2020 година по повод 100 години от неговото рождение.

Съставители на изложбата и на каталога са Цветомира Койчева – началник на Държавен архив – Габрово и Силвия Рангелова – графичен дизайнер. Предпечатната подготовка и печатът са дело на „Перфект“ ЕООД.

Нейното осъществяване стана възможно благодарение на богатия фонд на арх. Кандулков – над 300 архивни единици, в 2,5 линейни метра, съхраняван в Държавен архив – Габрово. Финансирането на каталога е смесено: от спомоществователите АМКmotion, “Импулс“ АД, ОВК Газ и паричната стойност на наградата „Събитие на годината в областта на културата Габрово 2020“, която изложбата спечели.

Каталогът от 66 страници съдържа над 180 изображения на лични документи (грамоти, ордени, плакети, значки, служебни карти, дипломи); на творческа дейност (скици, работни и идейни проекти, архитектурни планове, чертежи); снимки (портретни, семейни, на сгради, мостове, паметници, скулптури); над 30 текста с лични спомени на арх. Кандулков и публикации за него и дейността му.

В изданието са включени опис на проектите на арх. Кандулков, съхранявани в Архива и снимки от откриване на изложбата през 2020 г., която се радва на интереса на габровци и гости на града в продължение на 15 месеца. Оригинално допълнение към каталога е QR код за интервю с архитект Кандулков от 2002 г. Записът е направен на среща с журналисти, общественици, краеведи и архивисти.

На задната корица на каталога е отпечатан визионерският цитат на архитекта: „Пътят към Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драги вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ.”

Каталогът следва хронологичната и тематична структура на експозицията: студент по архитектура в Дрезден; пътя през концлагер „Бухенвалд“ (1944 – 1945), председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет – Габрово (1959 – 1966; 1971 – 1976), когато разгръща огромна дейност по преустройство и модернизиране на града.

Двата мандата управление на Габрово са проследени конкретно: изграждане и преустройство на обществени сгради и пространства (Община Габрово, площад „Възраждане”, Дом на културата „Емануил Манолов”, Дом на хумора и сатирата, Народно читалище „Априлов-Палаузов”, Летен театър, Почивен дом „Люляците”, оформление на входно-изходни точки на Габрово към вр. Шипка и към София); мостове („Игото”, „Баев мост”, „Боровски мост”, „Мост с лъвовете”, „Шиваров мост”, „Мост на занаятите”, „Христо Ботев”); паметници (Цанко Дюстабанов, Капитан дядо Никола, Юрий Венелин, Тотю Иванов, даскал Цвятко Самарджиев, Емануил Манолов, ген. Фьодор Радецки, Ран Босилек, Дан Колов в с. Сенник); скулптури и скулптурни композиции (декоративни чешми с фигури на хора и животни, „Любовната чешма”, фигури на Дом на културата, на спортисти, композиции „Русалки”, „Пеликани“, ансамбъл „Пегас”, оформление на парк „Баждар” с детски фигури, скулптурна група „Детска приказка” в парк „Маркотея“) и някои неосъществени проекти (реконструкция на Костницата в Пантеон на загиналите за България, реконструкция на Възрожденски мост в кв. Бичкиня, реставрация на църква „Св. Благовещение” на мястото на разрушения Девически манастир в центъра на Габрово).

Извън медийните публикации в различните периоди, каталогът се явява първото пълно, илюстровано издание за един от водещите български архитекти, визионери и ръководители от 50-те до 90-те години на XX век. За да бъдат запазени и предадени на следващите поколения паметта и делото на арх. Карл Кандулков!

Архитект Карл Димитров Кандулков е роден на 16 юни 1920 г. в Севлиево. Като студент в Германия по време на Втората световна война е затворен в концлагера „Бухенвалд” (1944 – 1945). През 1946 г. завършва архитектура в Дрезден. До 1959 г. работи в Строителна кооперация „Новстрой” – София, в проектантска организация на Централен съвет на профсъюзите – София и Здравпроект, където проектира почивни домове, болници, санаториуми, много жилищни и обществени сгради в цяла България. Един от най-заслужилите ръководители на Габрово, два пъти председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет (1959 – 1966 и 1971 – 1976). Разработва и осъществява мащабно и перспективно строителство и модернизиране на града. В Габрово с него творят известните скулптори проф. Любен Димитров, Борис Кадийски, Величко Минеков, Младен Миладинов, Митьо Солаков и много други. Провъзгласен за Почетен гражданин на град Габрово през 1976 г. за големите му и безспорни заслуги към града и неговите жители. Носител на орден „Кирил и Методий” – Първа степен, медал от Българската архитектурна камара – Първа степен, възпоменателни медали за Втората световна война, възпоменателни плакети от Бухенвалд и др. След 1976 г. арх. Карл Кандулков продължава активната си дейност. Работи на обществени начала към Окръжен народен съвет – Габрово. Проектира самостоятелно и в съавторство. Вълнува се от проблемите на Габрово и до последните си дни живее, мисли и преживява неговите промени и трансформации. Почива на 10 март 2007 г. в София.

Повече за арх. Кандулков, изложбата и за достъпа до архивния фонд вижте оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица