Свържи се с нас

Новини

XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011

Published

on

В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 21 май т.г. от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на XX-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011 и награждаването на лауреатите.

Тази година Биеналето празнува кръгла годишнина, която ще бъде почетена от десетки творци от близки и далечни страни, от сътрудници, приятели и партньори на Дома на хумора и сатирата. Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Сдружението „Хумор на народите”. Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” е вдъхновило за участие в неговите 20 издания 9160 автори от 173 страни в света. Тази година то за пореден път събира под покрива на габровската Весела къща творбите на хумористи и сатирици от близо и далеч. В залите на Дома са аранжирани изложбите от 6-те конкурсни раздела: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат.

Тазгодишното 20-о издание на Биеналето регистрира впечатляващ брой заявки – за участие в конкурсните раздели са получени 1984 творби на 860 автори от 59 страни от 6 континента. Доказателство за нарастващата популярност на Международното биенале е фактът, че почти половината от творците са нови участници, а творби за конкурсите са получени от далечни и екзотични страни – Аржентина, Бразилия, Чили, Нигер, Алжир, Бангладеш, Ел Салвадор и др. Похвален е щедрият жест на 594 автори, които даряват свои творби за художествения фонд „Хумор на народите”, съхраняващ вече 38 500 произведения на 9 000 автори от 173 страни.

През м. март авторитетно международно жури под председателството на изтъкнатия наш скулптор проф. Георги Чапкънов извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях. За първи път в историята на Биеналето в изложбите от 6-те конкурсни раздела ще бъдат представени толкова голям брой хумористични произведения. В залите на Дома на хумора и сатирата са аранжирани 956 творби на 600 автори от 56 държави.

 

Голямата награда на Международното биенале – статуетката „Златният Езоп” – ще бъде връчена на габровеца Георги Балабанов, който впечатли журито с оригиналната си скулпторна композиция „Приказка за стълбата”.

Наградата на град Габрово – статуетката „Гаскар” /габровският „Оскар”/ – ще отиде при изтъкнатия наш график, илюстратор, дизайнер, калиграф и преподавател в НХА проф. Тодор Варджиев.

Творци от Австрия, Германия, Израел, Япония и България ще получат 6 награди на Министерството на културата /по една във всеки раздел/, както и 8 награди от името на съорганизатори и спонсори: „Скални материали” АД – Русе; Lions Club – Баден/Хеленентал, Австрия; „Интер Дата Системи” ООД; Сдружение „Хумор на народите”; Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”; Сдружение „Планета ГАБРОВО”.

Със своя самостоятелна изложба рисунка и живопис в Дома на хумора и сатирата гостува  лауреатът на Голямата награда „Златният Езоп” от Биенале 2009 – Аджим Сулай (Италия). В интересна извънконкурсна изложба „Сътворено от журито” са представени творби на членовете на международното жури на 20-о Биенале.

В рамките на Международното биенале, на 22 май т.г. от 9.00 ч. в зала „Грехът” на Дома на хумора и сатирата ще се проведе XIV-та Национална среща-наддумване „Благолаж 2011”, която ще даде възможност на участници-сладкодумци от всички краища на страната и на българи от чужбина да изявят своите разказвачески умения и да споделят вицове и анекдоти по темата „Смехът е здраве!”.

Домът на хумора и сатирата се включва в инициативата „Нощ в музея” и ще бъде отворен за посещения до късно през нощта след традиционния габровски карнавал. На 21 май от 21.00 до 24.00 ч. изложбените зали и атракции ще бъдат на разположение на всички габровци и гости на града.

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица