Свържи се с нас

Новини

Раздадоха годишните награди „Доброволец на годината“ (снимки)

Раздадоха ХVІІ-те годишни награди „Доброволец на годината“ 2016

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

ИМКА – Габрово и Националният алианс за работа с доброволци отбелязаха Международния ден на доброволците за седемнадесети пореден път. На тържествена церемония, състояла се на 5 декември в зала „Възраждане“, бяха отличени доброволците на 2016 г. в област Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Официални гости на събитието бяха кметът на община Габрово Таня Христова, областният управител Николай Сираков, началникът на РУО Георги Маринов, и. д. директорът на областния съвет на БЧК Стефан Стойчев. Номинирани бяха 60 доброволци от градовете в Габровска област, а раздадените награди – 20.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът Таня Христова отправи приветствие към гостите, в което каза, че ползата и резултатите от доброволчеството са видими и осезаеми за цялото общество. Тя насърчи доброволците да бъдат част от промяната като продължат да променят света, като го превръщат в по-добро място за живеене.

Представените инициативи бяха оценени по резултатите и значението за хората в общността; броя и характеристиките на участниците; значението на инициативата за развитието на екипа на организацията и доброволците. Най-добрите сред номинираните бяха отличени с почетна грамота и предметна награда.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова връчи отличията в четири категории. В категорията „Екология и опазване на околната среда“ журито присъди награда на Грета Детелинова Матейчева.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Красимира Рускова, номинирана от Доброволчески център към Община Габрово, спечели в категорията „Благотворителност“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна бе отличено като училището, най-активно работило с доброволци.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Младежкият съвет по наркотични вещества към община Габрово спечели награда за „проект на годината, привлякъл най-много доброволци“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Отличието им бе връчено, заради проекта „ГМО – граждански мобилен отряд“, финансиран от Младежка банка – Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Победителите в останалите категории са:

В категория „Най-активен доброволец в училище” – учител

Наградата се присъжда на: Учителски колектив на ОУ „Христо Ботев“, Габрово за тяхната благотворителна акция за набиране на средства за техен колега. В допълнение на това, този учителски колектив подкрепя своите ученици да организират редица благотворителни инициативи в училище.

В категория „Най-активен доброволец в училище” – ученик

Наградени са: Радослав Михайлов Стефанов – СУ „Максим Райкович“, Дряново, Павел Пламенов Факиров – ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров” – Севлиево, Рада Йорданова Йорданова – НАГ, Габрово, Янита Иванова Йотева  – ПГТ „Пенчо Семов“, Габрово.

В категория „Здравно образование”

Наградата получава: Александър Иванов Иванов.

В категория „Гражданско образование и гражданско участие”

Наградата получава: Нанси Али Соуейд.

В категория „Най-млад доброволец“

Наградата получава: Любен Димитров Станчев.

В категория „Доброволец-ветеран“

Наградата получава: Емил Стоянов Тотев, представител на Младежки  Център Севлиево.

В категория „Социални дейности“

Награда се присъжда на: Виктория Даниелова Генчева – БМЧК и на Екип от доброволци от ЦСРИ гр. Трявна: Лора Звездова Стефанова, Николета Дамянова Николаева, Елина Тодорова Иванова, Ивана Николаева Тодорова, Леда Живкова Петрова, Калина Веселинова Цанева.

В категория „Младежки дейности“

Наградата получава: Айсен Реджебова Кременлиева; освен нея и екип Нанси Соуейд и Ива Ранковска.

В категория „Инициативи за свободното време“

Присъжда се екипна на Рая Веселинова Топузакова и Ива Иванова Ранковска

В категория „Култура и творчески дейности“

Наградата получава: Елия Руменова Рачева; освен нея и екип: Йоана Нанкова 12 б клас, Тодор Борисов 12 в клас, Донка Христова 12 в клас, Национална Априловска гимназия

В категория „Други“

Награда за „Най-активен екип от доброволци в училище“: Рая Веселинова Топузакова, Елия Руменова Рачева, Християна Герасимова Христова и Сияна Юлиянова Нейкова

Награда за „Превенция на рисковото поведение сред младите хора и употребата на наркотични вещества“ – Христина Максимова Христова

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Световноизвестният художник Николай Панайотов реставрира стенописа в НЧ „Развитие-1870”

Published

on

Световноизвестният български художник Николай Панайотов, който живее и работи от 30 години във Франция, реставрира стенописа в Народно читалище „Развитие-1870”. Произведението – негово дело, е една от първите му големи творби. Сред тях са и мозайките в Дома на културата „Мара Белчева”, както и стенописите на Общинската болница в Севлиево.

Николай Панайотов e роден през 1956 г. в София. Завършва стенопис в Художествената академия в българската столица и от 1983 до 1990 г. преподава същата специалност. След това се установява в Париж, където Френското министерство на културата му предоставя ателие. Прави поредица изложби живопис в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия, САЩ, Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в София.

През 2008 г. Панайотов създаде Център за модерно изкуство „Бялото училище” в севлиевското село Стоките и превърна изоставеното школо в огромна галерия на съвременното изкуство. Така, вече години наред, той твори и живее между ателието си в Париж и Бялото училище.

По време на тазгодишния престой на Панайотов в България, художникът се отзова на молбата на председателя на читалището Данаил Лалев да реставрира стенописа.

„Огромно благодаря за отзивчивостта на Николай Панайотов. Стенописът, който посреща стотици граждани и гости в читалище „Развитие”, нашия храм на култура и духовност в Севлиево, е признат шедьовър на изкуството. Радваме се, че авторът му отново беше при нас и отлично свърши работата по реставрацията”, изрази задоволство и признателност към художника Данаил Лалев.

В читалищната летописна книга, при визитата си, Николай Панайотов написа: „С вълнение се завръщам в читалище „Развитие”, където има една от първите ми стенописни творби, благодарение на предаността, високия културен дух на прекрасните хора от моя край – Севлиево, село Душево и село Сенник”, пожелавайки читалището да продължи да бъде духовният център на град Севлиево.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тържествата от честването на Шипченската епопея започват от Габрово

Published

on

Тържествата за 145-годишнината от Шипченската епопея се откриват в Габрово на 15 август с изложбата „От оръжието към плуга“. Тя е предоставена от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ с любезното домакинство на ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, където ще остане до края на м. август.

Ще бъде открита от областния управител Кристина Сидорова и директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Изложбата е посветена на живота на опълченците след Освобождението.

Посетителите ще могат да видят богат снимков и документален материал за тези, които след като са извоювали свободата на Отечеството ни, са се завърнали по родните места, прибрали са опълченската униформа и медалите в раклите и са се заели с мирен труд в свободна България. Те са земеделци, занаятчии, шивачи, писари, дребни търговци, кираджии, стражари.

Експозицията разкрива малко познати факти за живота на 20 опълченци от Стара Загора, Шипка и Шейново след Освобождението, както и спомени за ветераните от техни преки наследници.

Официалното откриване на изложбата е на 15 август, понеделник, в 17.30 ч в ХГ „Христо Цокев“ – Габрово.

Събитията от програмата продължават на 19 август, когато ще се проведе традиционното състезание за ученици за изкачване стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след него и открит урок по история с проф. Веселин Методиев.

От Върха програмата се пренася на централния площад в Габрово, където от 18.00 часа започва двучасов концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

Денят ще завърши с най – тържествената част – заря – проверка с участието на Националната гвардейска част. Цялата програма може да прочетете на официалната страница на събитието оттук.

Автор: Цветомира Иванова,
Връзки с обществеността Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Зам.-министър Христова: Програми за близо 600 млн. лв отварят за бизнеса до края на годината

Published

on

В Министерството на иновациите и растежа до края на годината ще се предоставят 600 млн. лв. безвъзмездни средства на микро, малки и средни предприятия от програмите за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Надя Христова.

„До момента сме първите, които са стартирали процедура по Плана – за технологична модернизация с общ бюджет от 260 млн. лв., а до края на годината ще работим активно да тръгнат още три нови програми”, добави Христова. Тя подчерта, че първата процедурата за модернизация е отворена за кандидатстване до 21.09.2022г., като до момента са подадени вече близо 20 проекто – предложения.

Заместник-министърът на иновациите посочи още, че по процедурата ще бъдат подкрепени предприятия от секторите преработваща промишленост, ВиК услуги, управление на отпадъци, творчески индустрии, медии, далекосъобщения, научни изследвания и др.

„Един от основните ни приоритети е с ускорени темпове тези средства да достигнат до бизнеса. Ще се фокусираме възможно най-улеснено и бързо българските фирми да кандидатстват по програмите от ПВУ“, каза тя и допълни, че това ще бъде глътка въздух за българските малки и средни компании, след множеството предизвикателства през последните  две години.

По думите ѝ фокусът в работата на новия екип в министерството ще бъде именно подкрепата за тези предприятия. „Министерството активно работи да подсигури средства за българския бизнес и в срокове да тръгнат процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може българските фирми да достигнат до средствата по график“, допълни Христова.

Тя обяви, че останалите три процедури, които се предвижда да стартират до края на годината по Плана са за IT – решения и киберсигурност, с бюджет малко над 30 млн. лв., втората е за 200 милиона, за фотоволтаични решения и локално съхранение на електрическа енергия и последната, която ще бъде обявена до края на годината, е с бюджет близо 120 млн. лв. и е за развойна дейност и интелектуална собственост.

До дни ще бъде входирана за одобрение в ЕК и новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, каза Христова. Първата процедура по нея е за развойна дейност и е с бюджет 145 млн. лв. В нея за безвъзмездно финансиране ще могат да участват и големи предприятия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица