Свържи се с нас

Новини

Скандал! Безотговорно поведение на кметове на Дряново и Царева ливада

Published

on

снимка: Митко Динушев, Troyan Media Group

снимка: Митко Динушев, Troyan Media Group

Скандал! Безотговорно поведение на кметове на Дряново и село Царева ливада. За това алармираха от TroyanPress.com. Поводът за материала е безхаберие от страна на местна управа, която повече от половин година не може да се справи дупка на пътя, зейнала на пътя Дряново – Трявна. Публикуваме статията на колегите от троянската медия с надеждата, че компетентните органи ще се самосезират по случая и проблемът ще бъде отстранен в най-кратки срокове.    

„Неделя е. Пътувам от Дряново към Трявна, минавайки през село Царева ливада, защото главният път за Трявна минава оттам. Пътят не е поддържан – разбит и с множество дупки, но се търпи. Пейзажът не е особено красив през зимата, защото на пръв поглед се забелязва занимареността на селото: обрасли тротоари, лошо подкастрени дървета, мръсотия, разбити улици, паднали пътни знаци.

снимка: Митко Динушев, Troyan Media Group

снимка: Митко Динушев, Troyan Media Group

Най-лошото, което видях и е дупка с диаметър около 40 см на ул. „Върбан Генчев“ /главният път за Трявна/, от която стърчеше едно дръвче. Отдалече си помислих да не е някаква нова мода и да засяват дръвчета в асфалта, но като спрях видях пропадналия път в този участък. На снимката се вижда как шахтата, която е поставена е хлътнала с около 10-15 см. навътре и непосредствено до нея има дупка, под която се крие някоя стара канализация на повече от 50 години. Замислих се, ако случайно в тъмното мине през нея някой голям и тежък камион какво ще стане. Може би асфалта ще се разцепи и камиона ще пропадне.

Хората, които живеят до „емблематичната“ дупка в с. Царева ливада споделиха пред мен, че многократно са пускали сигнали до кмета на село Царева Ливада г-жа Наталия Ковачева и до кмета на Община Дряново инж. Мирослав Семов, но всички сигнали са останали без отговор. 6 месеца хората се грижат да има дръвче в тази дупка, за да не би случайно някой лек автомобил да замести тяхното дръвче.

снимка: Митко Динушев, Troyan Media Group

снимка: Митко Динушев, Troyan Media Group

Кметовете мълчат и бездействат! Може би, ако се случи нещастен случай тогава биха се задействали да оправят този проблем! Все пак ул „Върбан Генчев“ се явява главен път за гр. Трявна и би трябвало да се вземат веднага мерки след като е подаден сигнал, да ама не! Все пак живеем в България, а тук всичко е възможно. Сигурно е едно, че ако имаше такава дупка пред къщата на кмета на с. Царева Ливада и пред тази на кмета на гр. Дряново инж. Мирослав Семов веднага щяха да бъдат взети мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица