Свържи се с нас

Икономика

Втори сме по култура, икономическо и социално развитие в страната

Област Габрово е на второ място след столицата по икономическо и социално развитие и интензивност на културния живот

Published

on

снимка: Борис Петков, фоторепортер "Габрово Нюз"

снимка: Борис Петков, фоторепортер „Габрово Нюз“

По икономическо и по социално развитие област Габрово се позиционира на второ място в страната след столицата. Това сочат последните данни на Института за пазарна икономика, съобщават от Община Габрово.

В проучването Габрово като област е на пето място по най-висок БВП на човек от населението, доходите на населението изпреварват средните стойности за страната, а заплатите се повишават устойчиво. За пета поредна година общините в областта усвояват най-много европейски средства на човек от населението.

Габрово е сред областите със сравнително добро развитие на електронното правителство и предоставянето на административни услуги на „едно гише”, а общинските администрации в областта получават относително високи оценки за прозрачност.

Бързо се влошава демографската ситуация в областта. Показателите за образование и здравеопазване показват сравнително добро състояние на тези сектори в областта. Натовареността на съдиите е сравнително ниска, което вероятно допринася за бързото правораздаване. Разкриваемостта на престъпленията е по-висока от средната за страната.

Посещенията в кината, театрите, музеите и библиотеките в областта поставят Габрово на второ място в страната по интензивност на културния живот веднага след столицата. Като цяло Габрово се нарежда на второ място в страната по интензивност на културния живот веднага след столицата.

И през 2015 г. Габрово е сред областите с най-висока икономическа активност на трудоспособното население – 73,0% при 69,3% за страната. След четиригодишен ръст на заетостта коефициентът на заетост в Габрово достига 67,4% (при 62,9% за страната), което е третият най-висок коефициент на заетост в страната след тези на столицата и на област Варна. Благоприятните тенденции на пазара на труда в областта се допълват и от намаляваща безработица. През 2015 г. коефициентът на безработица в областта намалява до 7,5% при 9,1% за страната.

regionalni-profili-ipi-2016-6Дялът на трудоспособното население с висше образование в областта е близък до този в страната (26,8% при 27,5% в страната), но делът на населението с основно и по-ниско образование е значително под средния за страната (11,3% при 18,1% за страната) през 2015 г., което донякъде обяснява високите нива на икономическа активност и заетост.

Зрелостниците в областта се представят сравнително добре на матурите по БЕЛ през 2016 г. Габрово е сред областите със сравнително малък дял на слабите оценки. Средният успех намалява, но остава близо до този за страната.

Габрово е една от малкото области, в които студентите се увеличават през последните няколко години. През 2015 г. те достигат 6612, или 57 студенти на 1000 души от населението при 36 на 1000 души за страната.

Сравнително ниските местни данъци и такси в общините в Габрово нареждат областта сред тези с най-благоприятен данъчен климат.

През 2016 г. община Севлиево повишава ставките и на четирите разглеждани данъка, а община Габрово – на данъка върху превозните средства и леките автомобили (с мощност 74–110 kW).

Таксата за битови отпадъци за нежилищните имоти на юридическите лица не се променя и средната стойност в областта остава двойно по-ниска от средната за страната. Значително по-ниски са и ставките за годишния патентен данък за търговия на дребно.

През 2015 г. областта отново е на първо място по брой посещения в музеите на 1000 души от населението – близо 350 000, или 2979 на 1000 души от населението при 664 на 1000 души в страната. Театрите в областта също успяват да привлекат повече хора от средните стойности за страната. През 2015 г. са отчетени 43 000 посещения, или 370 на 1000 души от населението при 302 за страната.

През 2015 г. посещенията в библиотеките в областта нарастват и Габрово изпреварва останалата част от страната по брой на посещенията спрямо населението. Посещенията в кината в областта нарастват до 379 на 1000 души, но все още остават 2 пъти по-ниски от средните за страната. Като цяло Габрово се нарежда на второ място в страната по интензивност на културния живот веднага след столицата.

Най-ниска е оценката на демографското състояние на областта. Габрово се превръща в областта с най-висок коефициент на възрастова зависимост като отношение на населението на 65 и повече години към населението на 0–14 години. През 2015 г. той достига 242,1% при 146,4% за страната.

Коефициентът на естествен прираст намалява до –12,5‰, което е двойно по-ниско от средния за страната (–6,2‰). Габрово е и сред областите с най-нисък механичен прираст – през 2015 г. той достига до –5,5‰.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Започнете бизнес в „Шести участък“

Имате малък бизнес или идея за такъв, обичате Габрово и искате да изградите присъствие в местното търсене, но не сте открили подходящото пространство …?, то не пропускайте възможността!

Published

on

До края на този месец можете да заявите участие в публично-частното партньорство чрез наемане на четири обекта в квартал „Шести участък“ за период от две години, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Помещенията се намират на ул. „Опълченска“ № 8 и № 45 – две от тях са в Дечковата къща и носят автентичен възрожденски дух, а другите са в партера на обновена жилищна сграда.

Те ще могат да се използват за малък бизнес, търговия на дребно, творческа дейност, създаване на услуги и продукти, характерни за творческите индустрии, ателиета, студия, офиси, галерии.

За стартиращите бизнеси са предвидени едногодишни стимули – абонамент за свободно паркиране в платената зона на кв. „Шести участък“, безплатен интернет, членство в Габровската търговско-промишлена палата и еднократна услуга до 100 лв., разпространение на рекламни материали от Туристическия информационен център, популяризиране на бизнеса през каналите на Община Габрово.

Кандидатите попълват формуляр, в който представят бизнеса си и декларират, че могат да започнат дейност до 30 септември 2022 г. За всеки обект жури ще избере по един победител и един подгласник.

Победителите ще сключат споразумение за партньорство с Община Габрово, чрез което ще получат безплатно консултиране по избор между маркетингови дейности и реклама, разработка на уебсайт и онлайн магазин, интериорен дизайн или оформление на витрина.

Заявления се приемат до 31 януари 2022 г. на електронна поща projects@gabrovo.bg. Вижте пълната информация за обектите и изтеглете документите за кандидатстване оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си

Published

on

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на Национална агенция за приходите в Габрово.

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Само осигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, напомнят от НАП, само осигуряващите се нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и др. изплащани от държавното обществено осигуряване.

Видът на осигуряването на само осигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. Декларацията се подава по утвърден образец в офис на НАП по постоянен адрес или чрез е-услугите на приходната агенция с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност от само осигуряващото се лице през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон: 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Четири габровски дружества са заявили готовност за договор със студенти

Published

on

Четири габровски дружества са заявили готовност за договор със студенти, съобщи електронното издание sevlievo-online.com.

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването при сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване.

Освен до информация за специалностите, студентите вече имат достъп и до списъка с всички фирми, с които могат да сключат договор за стаж и работа, за да ползват финансова подкрепа от държавата.

Проверката на „Севлиево онлайн“ е установила, че в списъка са четири габровски фирми, две от Дряново и нито една от Трявна и Севлиево. 

„ВиК Габрово“ е заявило едно място за студент по специалността „водоснабдяване и канализация“.

„Импулс“ АД Габрово е заявило две места – по едно за студенти по специалностите „Компютърни технологии в машиностроенето“ и „Технология на материалите и материалознание“. 

Най-много договори за стаж и работа след завършване е заявила да сключи МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. От болницата са заявили двайсет места за студенти по „Медицина“, три за медицински сестри, едно за медицински лаборант и две за акушерки. 

„Подемкран“ АД Габрово е обявило три позиции за стаж и последващ договор по специалностите „Електроенергетика и електрообзавеждане“, „Компютърни технологии в машиностроенето“ и „Технология на материалите и материалознание“. 

В Дряново Вагонният завод е обявил, че ще сключи договор с двама студенти, обучаващи се по специалността „Железопътна техника“, а дружество „Унитраф“ е обявило четири възможности за студенти по специалностите „Електротехника“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Машиностроене“.

Списъкът на специалностите, за които държавата покрива разходите за обучение, се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда. Той се актуализира всяка година, за да отговаря в максимална степен на потребностите от висококвалифицирани кадри за икономиката.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица