Свържи се с нас

Новини

В Габрово продължава предоставянето на социалните услуги „Личен асистент“ и „Социален асистент“

Published

on

nezavisim_jivot_predstaviane_11Изпълнението на проект „Подкрепа за независим живот на възрастни и лица с увреждания“ беше представено на начална пресконференция, състояла се на 23 ноември в конферентния салон на спортна зала „Орловец“ в Габрово.

На събитието присъстваха представители на дирекция „Социално подпомагане“ – Габрово, ръководители на социални услуги, представители на неправителствени организации, лични асистенти и студенти от специалност „Социални дейности“ на Технически университет – Габрово.

Какво е направено досега, какви са основните дейности и целите на проекта – за това говори ръководителят на проекта Даниела Василева. Основната цел е да се създадат условия за независим живот и социално включване на лица с увреждания и възрастни хора, а основната дейност е да продължи предоставянето на социалните услуги „Личен асистент“ и „Социален асистент”.

Сред целите на проекта са предоставянето на грижа в домашна среда на лица с трайни увреждания, възрастни хора в неравностойно социално положение или в невъзможност за самообслужване, както и да се осигури заетост на лицата, ангажирани с грижа за хора от уязвимите групи.

nezavisim_jivot_predstaviane_14До момента е изграден, обзаведен и оборудван изнесен офис за предоставяне на услуги в домашна среда, който се намира в спортна зала „Орловец“. В него работят социален работник и сътрудник социални дейности, които съдействат и предоставят информация както на потребителите на услугите, така и на личните и социални асистенти.

Избрани са външни изпълнители за мотивационна и психологическа подкрепа на потребителите, за провеждане на въвеждащо и поддържащо обучение, и супервизии на личните и социалните асистенти, за разработване на методология за предоставяне на социалните услуги и за извършване на оценки на кандидатите за потребители на услугите.

При избора на социални асистенти са одобрени 18 лица, а с 10 от тях са сключени трудови договори. 101 лица са кандидатствали за услугата „социален асистент“, като 75 от тях са ползватели. При избора на лични асистенти са одобрени 121 кандидати, а с 56 лица от тях са сключени трудови договори. 196 са кандидатите за ползватели на услугата „личен асистент“, от тях към момента 59 ползват услугата.

nezavisim_jivot_predstaviane_9За големия брой кандидати за потребители по двете услуги и трудностите при подбора им говори заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц. Според нея, това е единият от мотивите за избор на външни оценители, за да се избегне субективния момент в преценката и да се осигури максимална обективност при разглеждането на кандидатите за потребители.

Целевата група на ползвателите на услугите обхваща лица, които живеят не само в Габрово, но и в част от селата на територията на община Габрово. Ползването на социалните услуги „личен асистент“ и „социален асистент“  е безплатно за потребителите. Продължителността на проекта е 20 месеца – от февруари 2016 г. до септември 2017 г., а времето за предоставяне на услугите „личен асистент“ и „социален асистент“ – 18 месеца.

nezavisim_jivot_predstaviane_10След приключване на пресконференцията, гостите на събитието имаха възможност да посетят изнесения офис в спортна зала „Орловец“.

Проектът „Подкрепа за независим живот на възрастни и лица с увреждания“, договор № BG05M9OP001-2.002-0169-C001, се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002 „Независим живот“, съфинансирана от Европейския социален фонд на  Европейския съюз.

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица