Свържи се с нас

Култура

Откриха изложбата „Временен баланс – непрестанни трусове”

Published

on

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Една от целите, които екипът на Художествена галерия „Христо Цокев” си постави през последните години, е да отвори залите си за съвременно изкуство, да даде сцена на млади български автори и да разчупи общоприетите представи за изложба.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

В отговор на това, провокирахме интереса на творци чрез темата за БАЛАНСЪТ, както във визуалните изкуства, така и в живота като неделими елементи. Идеята на поканата бе чрез творческата свобода на артистите, да проследим реакцията на публиката.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

От 15 ноември до 10 декември ХГ „Христо Цокев” е домакин на събитие, от национален мащаб и с нестандартен характер. За първи път габровска публика има възможност за пряк контакт с подобно авангардно изкуство.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Изложбата „Временен баланс – непрестанни трусове”, представяща двадесет и пет български творци, балансиращи между вътрешната си творческа потребност и догматичното, бе открита на 15 ноември в Галерията.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Непрестанните трусове в заобикалящата ни среда (било то локална или глобална) провокират авторите в много различни посоки от неконвенционален характер – инсталация, видеоарт, съвременна скулптура и живопис.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Заложената концепция в отворената покана, даде възможност на екипа на галерията да се запознае с иновативните решения на над четиридесет творци от национален мащаб.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Необходимостта да бъде създаден цялостен облик на изложбата, както и провокирането на интерес към следващо издание, наложи предварителна селекция, уточнила окончателния брой на участниците.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев” представя на вашето внимание: Ана Пирева, Атанас Тотляков, Вероника Янкова, Веселка Николова, Весислава Желева, Владимир Иванов, Гергана Йовчева, Деница Милушева, Деян Боев, Йоана Калудова, Кирил Георгиев, Константин Бурдиняшки, Красимир Методиев, Красимир Русев, Мартин Митев, Мартина Караиванова, Михаил Желязков, Николай Добрев, Николай Цветанов, Петко Дурмана, Петко Недялков, Пресияна Шишева, Румен Гашаров, Христо Христов, Яница Фендулова и обектите от акция „Антиконформизъм и изкуство” с издания във Велико Търново и Пловдив.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Експозицията представя разнообразни творчески похвати: електронна книга и текст, подложена на фонетична транслитерация, инсталация, свързана с изследването на границата видимо-невидимо, ролята на изкуството в съвременното общество и най-вече ролята на технологиите и новите медии, тактилна инсталация, съвременна живопис, абстрактна пластика и други.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Екипът, реализирал изложбата, си постави за цел да скъси дистанцията творец – публика. „Това е визуално изкуство, което по-скоро се съзерцава. Подбрахме произведения, които въвличат зрителя и го правят част от творбата“, сподели Нели Недева експерт „Връзки с обществеността“ в ХГ Христо Цокев“ и добави: „Претеглихме /в прекия смисъл на думата/ обществено мнение, задавайки въпроса „Съвременно изкуство в България – ДА или НЕ?“, поставяйки везна, в която зрителят пуска камъче. Категоричното „ДА“, което натежа, оставя вратата на ХГ „Христо Цокев“ отворена за подобни проекти.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Така извоювахме свободата…“

В музей „Етър“ показват пушката на Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание.

Published

on

От 1 до 5 март в Музейния център на РЕМО „Етър“ може да видите пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета и воюва за българската свобода. Оръжието на този харизматичен революционер и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в Музейния център. Това е най-голямата сграда в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за посетители. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени Възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание.

Пушката е „Уинчестър“, модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя. Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм. Непокорният му дух го превръща в един от символите на свободата, а следващите поколения съхраняват спомена за него.

Из „Оптимистична теория за нашия народ“ на Иван Хаджийски:

„Бенковски е необикновена, изключителна, „на голямо скроена“ личност. Той бе гениален въстанически водач. И ако всяко човешко можеше да се утвърждава със свидетелство, то свидетелство за водаческата гениалност на Бенковски бе успешното провеждане на Априлското въстание, което и днес някои още смятат за луда и безполезна авантюра. И наистина, да дойдеш млад, 33-годишен, лишен от образование, неизвестен, и то не като апостол, а като помощник на главния апостол; да криеш истинското си име, което би всяло ужас всред благонравните еснафи, които всеки ден си преповтарят десетте божи заповеди, и да станеш фактически главен организатор на IV революционен окръг, поставяйки в сянка всички „учени граматици и философи“, да вдъхновиш и организираш във въстанически редици най-отчаяните опортюнисти на света дребни собственици, еснафи и земеделци, да ги поведеш на сигурна смърт и саможертва в едно въстание, чийто неуспех е не само предвидим, но е предвиден като цел, всичко това може да направи само една изключителна личност, надарена с особени качества. Бенковски не бе назначен за водач на въстанието с указ. Той дори не бе избран на този пост. Избраникът беше Волов. Волов бе посочен от Гюргевския комитет за главен апостол, а Бенковски бе пратен само за негов помощник. Но това било, докато те били в Гюргево, докато способностите и достойнствата се ценели по диплома и атестат. Практиката изменила всичко: съприкосновението с действителността определило верни граници кой какъв трябва да бъде Този безпогрешен избор на историята е потвърждение на правилото: „Водачът не се избира, той се налага.“

Зареди още

Култура

Представят „Книга за щастието“ в РБ „Априлов – Палаузов“

Published

on

Тази сряда, 21 февруари, от 17.30 часа ще се състои първото представяне за Габрово на „Книга за щастието“, чийто автор е Владимир Дръндаревски. Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.

Книгата е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието щастие. Това е първата книга, която дава точните понятия, свързани с щастието, развива уникална, пълномащабна теория, разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното – дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието.

Тази книга ще ви помогне да се определите, да се замисляте постоянно, да тренирате мисълта си, съзнанието, душата и сърцето си в посока само и единствено на намиране на пътя към вашето постоянно, бъдещо спокойствие, хармония и лично щастие.

Ако искате да чуете нещо ново, свежо, стойностно и различно, нещо което да ви помогне да тръгнете по нов път във вашия живот. Ако искате да се усещате винаги в попътен вятър към вашите спокойствие, хармония и лично щастие, то на тази среща ще получите начални напътствия и ориентири, с които след като прочетете книгата, ще имате нов поглед, постоянен устрем, свежи сили и възможности, да генерирате постоянно енергия в посока само и единствено на вашето лично щастие.

Заповядайте, за да проверите себе си и да се уверите вървите ли в тази посока или леко сте се заблудили и отклонили от правилния път към щастието!

Зареди още

Култура

Габрово посрещна Захари Карабашлиев с пълна зала

Published

on

Пълна зала посрещна в Габрово писателя Захари Карабашлиев. Повече от час и половина снощи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, историята, паметта и новата си книга “Рана“.

Областният управител на Габрово Мария Башева – Венкова постави началото на литературната среща, цитирайки Стивън Кинг и неговите думи:“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

Захари Карабашлиев подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му. Авторът поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни, в периода на второто десетилетие на 20 век.

Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.

Модераторът на срещата Иван Христов, директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.

След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица