Свържи се с нас

Новини

Областният докладва до Вътрешния министър за зимната готовност

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител Николай Сираков изпрати доклад до министъра на вътрешните работи за готовността за работа при зимни условия в област Габрово.

Подготовката на общините, ведомствата и дружествата от Габровска област за осигуряване на нормални условия за работа и живот при зимни условия, е организирана с негова Заповед от октомври 2016г.

Докладът на областния управител обхваща четири основни направления:
• Готовност на областния и общинските щабове, както и на териториалните структури за работа при зимни условия
• Сключени договори с изпълнители и тяхната готовност за зимно поддържане на пътищата
• Готовност на техниката за извличане на закъсали тежки товарни автомобили
• Осигурено финансиране на мероприятията за зимата

По време на проведено заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия на област Габрово стана ясно, че ръководствата на дружествата и ведомствата са положили усилия за подготовка на съответните структури за работа при зимни условия.

Същите са създали организация и имат готовност за работа при усложнени зимни условия. Със заповеди са актуализирани щабовете на областно и общинско ниво за действие при усложнена зимна обстановка. Създадена е организация за оповестяване на областния и общинските щабове за координиране на НАВР чрез СРПОБ.

В област Габрово е обезпечено кадрово, материално и финансово здравното и медицинско осигуряване на населението при тежка зимна обстановка. Актуализиран е списъкът с имена, адреси и седмичният график на болните подлежащи на хемодиализа.

Лечебните заведения имат готовност за разширяване на легловия фонд при влошаване на епидемиологичната обстановка. ЦСМП-Габрово е обезпечен кадрово, материално и финансово. Няма затруднения с доставките на горива за автомобилите, медикаменти и медицински консумативи.

Създадена е организация за взаимодействие между ОУ”ПБЗН”-Габрово, РЗИ и ЦСМП за съвместна работа при усложнена зимна обстановка и оказване на съдействие за обслужване на болни на хемодиализа, родилки и тежко болни.

Проблемен момент остава старата и износена топлопреносна мрежа на „Топлофикация – Габрово” ЕАД и възможните пробиви по нея. Въпреки това дружеството има създадена организация за работа през зимния сезон.

Социални, здравни и учебни заведения, детски градини и детски ясли са приведени в готовност за работа и живот при зимни условия.

Общините от област Габрово имат добра предварителна подготовка за работа при зимни условия е едно от заключенията в доклада на областния управител.

За Община Габрово в момента тече процедура за избор на изпълнител по обществена поръчка „Зимно поддържане на общинската пътна мрежа”. До окончателното и приключване и сключване на договор, Общината ще възлага дейностите на досегашните изпълнители.

За останалите общини от региона има сключени договори за зимното поддържане, снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа през зимния сезон 2016-2017 г.

Извършена е проверка на техниката в две общини и предстои това да се извърши и в община Севлиево и Габрово. Фирмите – изпълнители имат готовност за изпълнение на договорените задължения.

С цел да не се дублира техниката, особено внимание ще се обърне на МПС-тата в тези общини, защото в дружеството спечелило в Севлиево и това, което е класирано на първо място в Габрово и се очаква да подпише договор, участник е една и съща фирма.

Основен проблем е намирането на площадки за принудително спиране на МПС – с цел поставяне на вериги, за изчакване при забрана на движението с цел почистване и др. Повечето площадки са аварийни – с малка площ и нямат необходимия капацитет да поемат повече МПС-та.

Регламентирано е зимното поддържане на републиканските пътища в чертите на общинските градове.

Общините разполагат с налични запаси от сол, луга и пясък необходими за началото на зимния период.Осигурено е финансиране на мероприятията по зимна подготовка, както и са заделени финансови средства за допълнителни разходи при необходимост от аварийно-възстановителни работи по общини.

В доклада на областния управител се посочва още, че остава тревожно състоянието на три пътни участъка: път III-4404 „Габрово-Дебел дял” от разклона за почивна станция Люляците – до началото на с.Дебел дял, който е затворен за движение на ППС; път III-4404 „Габрово-Дебел дял“, от км.4+220 до км.4+265, където има пропадане на пътното платно с ширина 3,5 м. и движението се извършва в едната пътна лента; пропаднал участък от „банкета“ на път III-506 “Габрово-Стоманеци – Зелено дърво – Узана“ при км.7+060 – пътя е проходим и е положена необходимата сигнализация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица