Свържи се с нас

Любопитно

Завърши националният фестивал „Наука на сцената 6″

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Завърши петият национален фестивал „Наука на сцената 6“, чийто домакини за пореден път бяха Община Севлиево и СУ „Васил Левски“. Участие взеха 111 ученици и 31 преподаватели от София, Кюстендил, Стара Загора, Първомай, Троян, Габрово, Севлиево, а фестивалът успя да демонстрира изследователския подход при обучението по биология, физика, химия, математика и ролята на учителя в предизвикателството да запали интереса на учениците към науката.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Фестивалът бе открит в Актовата зала на училището от проф. Ана Георгиева – председател на програмата „Наука на сцената” в България. На него присъстваха г-жа Лиляна Друмева – съветник на министъра на образованието по въпросите на средното образование, която приветства присъстващите и прочете поздравителен адрес от името зам.министъра на образованието Георги Стаматов. Гости бяха и г-жа Емилия Григорова, главен експерт в Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование”, г-жа Катюша Станчева – старши експерт по природни науки и екология в РУО – Габрово, г-жа Иглика Събева – зам.областен управител на Габрово, г-жа Красимира Йорданова – зам.кмет „Социални и хуманитарни дейности“ в Община Севлиево, представители и членове на журито на фестивала от Съюзите на физиците, химиците и биолозите в България.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

В състезателния ден – 29 октомври в Актовата зала бяха представени 3 пленарни семинара – „Музейко – първият детски научен музей у нас“ – Детски научен център , „Да видим бъдещето в обучението по науки!“ – на Кариерен център на ЦО на БАН и „Преподаване и преживяване на науката“ – от Център за Творческо обучение.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Преди последния семинар беше осъществена конферентна връзка с г-н Толга Ялдъръм, международен мениджър на програмата Space Camp Turkey, който поздрави всички участници във фестивала и пожела успех на Севлиево в това начинание. Той благодари на фирма „Видима“ за спонсорството на програмата Space Camp и на г-жа Сабие Ходжева, затова, че популяризира програмата в Севлиево и спомага да има толкова успешни участници от Севлиево, като един от най-активните градове в тази програма. Всяка година ученици от СУ „В. Левски“ се включват в летните образователни лагери на Space Camp Turkey.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

След семинара започна състезателната програма на фестивала, в която участниците представяха своите проекти в 4 направления – представления на сцена, семинари, работилници и щандове. Те бяха оценявани от 4 комисии, чийто председател бе проф. Иван Лалов – зам. председател на СФБ и почетен председател на програмата „Наука на сцената”.

Журито оценява проектите по слените критерии: Да провокират сред учениците интерес към научните дисциплини; Да е свързан с всекидневния живот; Да има постоянен и стабилен ефект; Да е осъществим във всекидневната научна среда и да изисква разумни разходи за осъществяването си; Да се основава на обучение, базирано на изследователска дейност от страна на учениците.

Традиционно Севлиево се представи много успешно на този фестивал. ДГ „Радост“ заслужено получи няколко награди – първо място в направление „Щанд“, второ място в направление „Семинар“ – за „Мини биоградинка на група „Слънце““, както и специaлна награда на ЦТО – София за успешна работа като пилотна детска градина по програма Sustain.

В направление „Представление на сцена“ – трето място зае ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ с постановката „Спорът на науките“ и първо място за СУ „Васил Левски“ с представлението „Изпитанията на Фродо“.

Бяха връчени грамоти от Милка Джиджова – председател на Ученическия екопарламент на всичките 8 проекта на екологична тема, а проф. Ана Геороиева – връчи на СУ „В. Левски“ награда от изд. Азбуки, ваучер за едногодишен абонамент на списание Азбуки.

Най-успешните проекти ще продължат на международния фестивал, който ще се проведе в Дебрецен, Унгария от 29 юни до 2 юли 2017 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Габрово посрещна Захари Карабашлиев с пълна зала

Published

on

Пълна зала посрещна в Габрово писателя Захари Карабашлиев. Повече от час и половина снощи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, историята, паметта и новата си книга “Рана“.

Областният управител на Габрово Мария Башева – Венкова постави началото на литературната среща, цитирайки Стивън Кинг и неговите думи:“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

Захари Карабашлиев подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му. Авторът поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни, в периода на второто десетилетие на 20 век.

Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.

Модераторът на срещата Иван Христов, директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.

След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.

Зареди още

Любопитно

Седмица на виното и любовта в Трявна

Published

on

Днес е 14 февруари! Денят на влюбените и празникът на виното Трифон Зарезан, който се отбелязва на тази дата по стар стил. По традиция на много места у нас ритуално ще бъдат зарязани лозови масиви за здрава, богата и плодородна година. Честити да са!

Днес Трявна също ще отбележи двата празника с подготвени събития през целия ден от своята обявена Седмица на виното и любовта. Програмата започва в 11.30 ч в музей Славейкова къща към Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, където ще бъде отворена небезизвестната Любовна ракла.

В 12.00 ч. във винарна „Чукара“ – гр. Трявна символично за българския народен празник ще бъдат зарязани лозите в комплекса от домакините и кмета на Община Трявна. За настроението на всички гости ще се погрижат талантливите дами от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна и Танцов ансамбъл „Трявна“ към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна. Почерпка с вино и разходка из винарна „Чукара“ с разказ от първо лице за производствения процес ще сложат край на събитието в комплекса.

Като част от отбелязването на Международната Седмица на брака у нас, празничните събития във възрожденския ни град ще продължат от 14.00 ч. в Тържествената зала на местната администрация. Кметът на Трявна Денчо Минев ще бракосъчетае във вечна вярност влюбена двойка, след което ще поздрави дългогодишни такива от Трявна и Плачковци, сключили своя граждански съюз преди 65, 60 и 50 години.

Специални поздравления ще бъдат отправени и към Кольо Дабков, който повече от тридесет години е бил официално длъжностно лице по сключване на граждански бракове в Община Трявна.

Денят на влюбените и празникът на виното ще завършат тематично на старинния площад „Капитан дядо Никола“, където в 19.00 ч сто огнени фенера ще озарят небето над Трявна. Емоцията от преживяното ще бъде споделена с чаша хубаво вино, а всички желаещи – влюбени, семейства, жители и гости на града ще могат да запечатат момента със снимка на нашата голяма пейка-сърце!

Зареди още

Култура

„Изкуството на тамбурата” представя Цветан Радков в БНР с Оркестъра за народна музика

Published

on

Преподавателят Цветан Радков от Школата по китара и тамбура при Народно читалище „Развитие-1870” ще вземе участие в четвъртата част на проекта „Тайните на българските инструменти” – „Изкуството на тамбурата”. Музикално-образователният проект се организира от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, с цел да поддържа жива паметта за традиционните български инструменти и техните изпълнители вчера и днес.

Събитието ще се проведе на 8 февруари, от 19:00 ч., в Първо студио на Българското национално радио. В музикалната програма участие ще вземат още именити солисти като Кирил Трайков, Любомир Владимиров, Сергей Стойнов, Костадин Бураджиев, Илия Ганев, Валери Димчев, Ангел Димитров, Владимир Владимиров и други.

Ще гостуват пет поколения музиканти от различни краища на България, които ще представят както популярен, така и рядко изпълняван репертоар. Цветан Радков ще участва с авторската пиеса „Елизина копаница”, част от серийния сборник „Вълшебства за тамбура”.

Поредицата от девет книжки съдържа едни от най-силно въздействащите авторски композиции за тамбура на преподавателя, превърнали се в любими на цялата музикално-фолклорна гилдия.

За високата им художествена стойност говорят например фактът, че пиесата „Елизина копаница” е част от богатия репертоар на Тамбурашкия оркестър при НУФИ „Филип Кутев” в Котел. Цветан Радков е роден в град Летница, област Ловешка, през 1954 г.

Средното си образование завършва в Средно музикално училище „Филип Кутев” в град Котел, а висшето – в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив с профил „Музикален фолклор”. Работи като учител по тамбура и диригент на Представителен оркестър в училището в Котел, а по-късно става диригент на оркестъра на Детски фолклорен ансамбъл „Габрово”.

Автор е на множество пиеси за тамбура и обработки на пиеси за оркестър и соло инструменти, част от които са в Златния фонд на БНР. От 1992 година Цветан Радков продължава своята педагогическа дейност като преподавател в Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Той успя да докаже и наложи в практиката своя успешна методика в преподаването на широкоспектърния по своите възможности български фолклорен инструмент тамбура. Школата му е базирана на успешното преплитане на традиция и новаторство в съчетание с изграден авторски почерк на пиесите, не рядко създавани заради развитието на самите ученици.

За изпълнителите, оформили своя стил в школата на Цветан Радков може да се обобщи, че се отличават със специфичното прецизно, меко, плътно звукоизвличане и легат изпълнителски маниер. Многобройните награди и отличия на учениците му от национални конкурси и надсвирвания са още едно значимо свидетелство за успеха и постиженията на неговата методика.

Последната концертна изява на талантливите ученици от Школата по китара и тамбура на Цветан Радков беше виртуозност от традиция и новаторство в навечерието на Коледните празници.

Автор: Десислава Димитрова,
Секретар на НЧ „Развитие – 1870“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица