Свържи се с нас

Любопитно

Завърши националният фестивал „Наука на сцената 6″

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Завърши петият национален фестивал „Наука на сцената 6“, чийто домакини за пореден път бяха Община Севлиево и СУ „Васил Левски“. Участие взеха 111 ученици и 31 преподаватели от София, Кюстендил, Стара Загора, Първомай, Троян, Габрово, Севлиево, а фестивалът успя да демонстрира изследователския подход при обучението по биология, физика, химия, математика и ролята на учителя в предизвикателството да запали интереса на учениците към науката.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Фестивалът бе открит в Актовата зала на училището от проф. Ана Георгиева – председател на програмата „Наука на сцената” в България. На него присъстваха г-жа Лиляна Друмева – съветник на министъра на образованието по въпросите на средното образование, която приветства присъстващите и прочете поздравителен адрес от името зам.министъра на образованието Георги Стаматов. Гости бяха и г-жа Емилия Григорова, главен експерт в Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование”, г-жа Катюша Станчева – старши експерт по природни науки и екология в РУО – Габрово, г-жа Иглика Събева – зам.областен управител на Габрово, г-жа Красимира Йорданова – зам.кмет „Социални и хуманитарни дейности“ в Община Севлиево, представители и членове на журито на фестивала от Съюзите на физиците, химиците и биолозите в България.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

В състезателния ден – 29 октомври в Актовата зала бяха представени 3 пленарни семинара – „Музейко – първият детски научен музей у нас“ – Детски научен център , „Да видим бъдещето в обучението по науки!“ – на Кариерен център на ЦО на БАН и „Преподаване и преживяване на науката“ – от Център за Творческо обучение.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Преди последния семинар беше осъществена конферентна връзка с г-н Толга Ялдъръм, международен мениджър на програмата Space Camp Turkey, който поздрави всички участници във фестивала и пожела успех на Севлиево в това начинание. Той благодари на фирма „Видима“ за спонсорството на програмата Space Camp и на г-жа Сабие Ходжева, затова, че популяризира програмата в Севлиево и спомага да има толкова успешни участници от Севлиево, като един от най-активните градове в тази програма. Всяка година ученици от СУ „В. Левски“ се включват в летните образователни лагери на Space Camp Turkey.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

След семинара започна състезателната програма на фестивала, в която участниците представяха своите проекти в 4 направления – представления на сцена, семинари, работилници и щандове. Те бяха оценявани от 4 комисии, чийто председател бе проф. Иван Лалов – зам. председател на СФБ и почетен председател на програмата „Наука на сцената”.

Журито оценява проектите по слените критерии: Да провокират сред учениците интерес към научните дисциплини; Да е свързан с всекидневния живот; Да има постоянен и стабилен ефект; Да е осъществим във всекидневната научна среда и да изисква разумни разходи за осъществяването си; Да се основава на обучение, базирано на изследователска дейност от страна на учениците.

Традиционно Севлиево се представи много успешно на този фестивал. ДГ „Радост“ заслужено получи няколко награди – първо място в направление „Щанд“, второ място в направление „Семинар“ – за „Мини биоградинка на група „Слънце““, както и специaлна награда на ЦТО – София за успешна работа като пилотна детска градина по програма Sustain.

В направление „Представление на сцена“ – трето място зае ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ с постановката „Спорът на науките“ и първо място за СУ „Васил Левски“ с представлението „Изпитанията на Фродо“.

Бяха връчени грамоти от Милка Джиджова – председател на Ученическия екопарламент на всичките 8 проекта на екологична тема, а проф. Ана Геороиева – връчи на СУ „В. Левски“ награда от изд. Азбуки, ваучер за едногодишен абонамент на списание Азбуки.

Най-успешните проекти ще продължат на международния фестивал, който ще се проведе в Дебрецен, Унгария от 29 юни до 2 юли 2017 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица