Свържи се с нас

Култура

Още шест къщички за книги в Габрово

Published

on

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, бяха поставени още шест къщички за книги в различни райони на Габрово. Идеята е всеки свободно да вземе книга за четене и да остави своя на нейното място.

Целта е създаване на зони за активен буккросинг (bookcrossing) и иницииране на художествени събития около тях, като летни читални на открито за децата на Габрово, арт- ателиета, читателски маратони, литературни срещи и представяния на книги, дни на поезията, отбелязване на годишнини, свързани с историческото и културно развитие на Габровския край и др.

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Проектното предложение на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ „ Бяла, спретната къщурка… с книги най-отпред” е съфинансирано по програма „Култура“ на Община Габрово за 2016 г. и е посветено на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек.

Проектът обхваща широк диапазон целеви групи – деца и родителите им, ученици и студенти, младежи, възрастни граждани, хора в третата възраст и хора в неравностойно положение. Местните общности ще бъдат провокирани да проявят отношение към книгата и четенето, да обогатят своя опит и свободно време чрез четене на открито в зоните около къщичките за книги и други съпътстващи инициативи в оформените буккросинг пространства.

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Детските летни читални в зоната около къщичките за книги са насочени към най-малките, но също и към техните по-големи братя и сестри, към техните родители, баби и дядовци.

Алтернативата за четене в парка на открито, за срещи и обмен на мнения е провокативен подход към учениците, тийнейджърите и младежите, както и към по-възрастните граждани и гости на град Габрово, към хората в неравностойно положение.

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Първата къщичка беше открита на 26 септември – рождения ден на Ран Босилек с викторина върху творчеството му, посветена на 130-годишнината от рождението на писателя.

На всяка къщичка е поставен надпис „Проектът се съфинансира от Община Габрово по Програма Култура” и е изработен печат със същия текст, с който се подпечатват оставените в къщичките книги.

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Останалите къщички са поставени в двора на Националната Априловска гимназия, до църквата „Света Троица“, в градинката на МОЛ „Габрово“, крайбрежната алея до ладията, градинската на блок „Катюша“ и на новоизградената фитнес площадка в кв. Русевци.

„Обявяваме дарителска кампания за обогатяване на литературата, представена в къщичките за книги. Много се надяваме, че габровци ще пазят и обогатяват книжните колекции и ще заведат децата си, за да почетат заедно“, споделя директорът на Библиотеката Савина Цонева.

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица