Свържи се с нас

Култура

Вино за крадене докато Ая спеше

Published

on

Всяко хубаво нещо си има край, а хубавото на Смешен филм фест е, че догодина пак ще го има. Тази вечер официално ще закрием феста и ще обявим наградените филми. От сега Ви казваме, че наградите ще са повече от обикновено.

Преди да се сбогуваме фестивално, Ви каним на представянето на книгата на Катерина Евро – „Тетрадка за рецепти и спомени”. То ще бъде в 16.30 часа в зала „Възраждане“, когато ще имате възможност да се срещнете с любимата актриса.

В 18.00 часа започва българският филм „Докато Ая спеше“. Лентата на режисьора и сценариста Цветодар Марков е от 2015 г., с продължителност 90 минути. Оператор е Кирил Паликарски, музиката е на Теодосий Спасов. Участват: Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев, Емил Емилов, Станка Калчева, Красимира Кузманова, Ая Мутафчиева.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Седемгодишната Ая прекарва много време в театъра, защото баща й Асен е актьор. Една вечер Ая заспива в апаратната. След края на представлението интригите, предателствата и натрупаното напрежение в театралната трупа постепенно се разрастват. Илюзиите на Асен рухват, когато разбира, че телевизионната звезда Боян ще го измести в отдавна подготвяна постановка и той предизвиква скандал, който прераства в пиянска свада. Ще успее ли Асен да преоткрие себе си с безрезервната подкрепа на жена си и безкористната обич на дъщеря си?

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

ЦВЕТОДАР МАРКОВ завършва актьорско майсторство и филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. След няколко роли в киното, натрупал опит като продуцент и режисьор на телевизионни предавания, през 2010 г. продуцира и режисира дебютния си пълнометражен игрален филм „Лов на дребни хищници“. От 2011 до 2014 г. режисира телевизионни сериали: „Стъклен дом“, „Революция Z“ и „Фамилията“. „Докато Ая спеше“ е вторият му игрален филм.

Фестивали и награди: Наградата за най-добра мъжка роля на Стефан Денолюбов на 33 ФБИФ „Златна роза“ 2015.

От 20.00 часа ще бъде официалното закриване на 7-то издание на Смешен филм фест. След награждаването ще видим какво са сътворили децата от Детското ателие по анимация, което се проведе в Дома на хумора и сатирата по време на фестивала.

Непосредствено след церемонията започва аржентинският филм „Вино за крадене“. Лентата е от 2013 г. с продължителност 105 минути. Режисьор е Ариел Виноград, сценарист – Адриан Гарелик, оператор – Рикардо Де Анжелис, по музиката на Дарио Ешкенази. С участието на: Даниел Хендлер, Валерия Бертучели, Мартин Пироянски, Пабло Раго, Хуан Лейрадо, Марио Аларкон, Алан Сабах, Луис Сагасти.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Двама опитни обирджии са принудени да се съюзят, за да задигнат бутилка уникално вино от банка в Мендоса.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

АРИЕЛ ВИНОГРАД е режисьор и сценарист, роден на 23.8.1977 г. в Буенос Айрес, Аржентина. Най-популярните му филми са: „Кръглоглавият“ (2006), „Първата ми сватба” (2011) и „Без деца” (2015).

Фестивали и награди: Номинация за „Сребърен кондор” за най-добър филм, голямата награда за женска роля (Валерия Бертучели), за второстепенна роля (Марио Аларкон), за филмова музика, Награди на Асоциацията на аржентинските филмови критици (2014); Голямата награда за сценарий (Адриан Гарелик), Фестивал на латиноамериканското кино, Лерида 2014.

Не забравяйте, че все още имате възможност да избере своя фаворит, като гласувате на сайта на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

Цената на билета е 3 лв. Можете да си го купите от откритата билетна каса на ул. „Радецка“ (до кафе „Тифани“) в работни дни от 10.00 до 17.00 часа, или преди прожекциите – от касата на зала „Възраждане“. Работното време на касата в залата е:

в работни дни от 17.30 до 20.00 часа;
събота и неделя (22 – 23 октомври) от 10.00 до 11.00 часа; от 17.00 до 20.00 часа.

Заповядайте, очакваме Ви и не забравяйте: до нови срещи, Смешен филм фест – догодина, по същото време!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица