Свържи се с нас

Култура

Ще има ли последици за Капитана от Испанска афера 2?

Published

on

Ако искате да разберете какво се случва с „капитана“ и коя е „испанската афера 2“, заповядайте на днешните прожекции от 7-то издание на Смешен филм фест! Само там истината за тях ще бъде напълно разкрита, без манипулации и спекулации – чиста доза смях и пълна порция с добро настроение и още нещо! Всички прожекции са в зала „Възраждане“.

От 18.00 часа започва българският документален филм „Добро утро, капитане“. Лентата на режисьора Георги Стоев-Джеки и сценариста Христо Илиев-Чарли е от тази година, с продължителност 64 минути. Оператор е Антон Стоев. Филмът е от конкурсната програма на фестивала.

good_morning_captain_1

В последните си гимназиални години Гената е фронтмен на състава „Нон стоп”. Ръководи ги Борето Карадимчев. Съставът е легендарен в Царево (тогава Мичурин), а и в целия бургаски регион. Но идва казармено време и младите музиканти са пръснати по различни поделения. Гената е тикнат да служи в подводница 3 години и половина. Съставът повече не се събира. Гената плува десетина години по кораби. След това 20 години е шеф на пристанището в Царево. Той винаги е център на вниманието и душата на компанията. Безкраен празник. Веселие, песни и танци нон стоп. Затова и подзаглавието на филма е „Първият документален мюзикъл”. Тези, които са гледали наши филми с Чарли и Джони, ще се досетят, че историята няма да свърши току-така и вероятно накрая ще има някакъв обрат. Е, има.

good_morning_captain_2

ГЕОРГИ СТОЕВ-ДЖЕКИ защитава магистърска степен по биология в Дрезден, Германия през 1966 г. Бил е асистент-оператор, асистент-режисьор и режисьор в Студия „Време“, Студия „Спектър“, БНТ и СИФ „Бояна“ (1967–1988). От 1969 до 1996 г. създава над 50 научнопопулярни и документални филма, както и игралните „Нашият Шошканини“, „Патилата на Спас и Нели”, новелите „Разводът преди“, „Разводът сега“. От 1996 г. е режисьор на свободна практика. Носител на национални и международни награди, сред които два пъти „Златен ритон” за филмите „Броени дни” (1977) и „Отец Иван и неговите деца“ (2010).

В 20.00 часа Ви предлагаме да затаите дъх, защото започва „Испанска афера 2“. Истинските фенове на киното, които не пропускат филмов фестивал, включително и Смешен филм фест, ще си спомнят тази забавна история от миналогодишното издание на феста!

Испанската продукция от 2015 г., е под режисурата на Емилио Мартинес-Ласаро и операторското майсторство на Хуан Молина, с продължителност 99 минути. Сценаристи са Борха Кобеага и Диего Сан Хосе, а музиката е написана от Роке Баньос. С участието на: Дани Ровира, Клара Лаго, Кара Елехалде, Кармен Мачи, Алберто Лопес, Алфонсо Санчес, Хосе Чавес, Берто Ромеро. Филмът е от конкурсната програма на фестивала.

ispanska_afera2_1

Притеснен, че дъщеря му Амайя се влюбва в каталунец след раздялата си с Рафа, Колдо заминава за Севиля. Бащата иска да убеди бившия приятел на дъщеря си заедно да отидат в Каталуния с надеждата Рафа отново да спечели любовта й и да я върне в обичайното й обкръжение. Продължение на филма “Испанска афера”.

ispanska_afera2_2

ЕМИЛИО МАРТИНЕС-ЛАСАРО е роден в Мадрид, Испания, през 1945 г. Режисьор и сценарист, известен с филмите „13 рози“ (2007), „Испанска афера“ (2014) и „Другата страна на леглото“ (2002).

Фестивали и награди: Номинация за най-добър актьор (Дани Ровира), наградата на публиката за най-добър испански филм, сп. „Фотограмас де Плата”, 2016 г.; номинация за най-добър млад актьор (Алберто Лопес), Съюз на испанските актьори, 2016 г.

И тази година публиката ще има възможност да избере своя фаворит, като гласува с анкетна карата в зала „Възраждане“ или на сайта на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

Цената на билета е 3 лв. Можете да си го купите от откритата билетна каса на ул. „Радецка“ (до кафе „Тифани“) в работни дни от 10.00 до 17.00 часа, или преди прожекциите – от касата на зала „Възраждане“. Работното време на касата в залата е:

в работни дни от 17.30 до 20.00 часа;
събота и неделя (22 – 23 октомври) от 10.00 до 11.00 часа; от 17.00 до 20.00 часа.

От днес до неделя включително, 21 – 23 октомври, под покрива на Дома на хумора и сатирата ще се проведе Детско ателие по анимация като част от съпътстващите събития на фестивала. Началният час на заниманията в трите дни е 15.30 часа.

Студенти от Нов български университет ще разкрият тайната на създаването на анимационни филми с техниката „стоп кадър”. Под вещите им напътствия, 12 деца на възраст от 6 до 12 години, ще имат възможност да създадат филмче със свои герои. Тема на работилницата ще бъде изработването на игриви портрети от картон, бои и въображение. Крайният резултат ще бъде представен на закриването на фестивала – 26 октомври от 20.00 ч. в зала „Възраждане”.

Заповядайте, очакваме Ви и не забравяйте: светът е оцелял, защото се е смял!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица