Свържи се с нас

Новини

Турнирът по футбол за ученици приключи

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

От 10-ти до 13-ти октомври на обновеното игрище в „Боровата гора“ и в спортна зала „Дан Колов“ се проведе есенният турнир по футбол на малки врати по повод празниците на града. В турнира участваха общо 15 отбора в четири възрастови групи.

В понеделник премериха сили младите футболисти от селата. В надпреварата се включиха отборите на ОУ „Васил Левски“ – с. Шумата, ОУ „Емилиян Станев“ – с. Ряховците, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Градница и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Душево.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

В първите срещи жребият срещна отборите на Душево срещу Ряховците и Градница срещу Шумата. В първата среща при равностойна игра и обрат в резултата, от 2:1 за ОУ „Емилиян Станев“ – с. Ряховците до крайното 3:2, за финала се класира отборът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Душево. А а във втората среща отборът на ОУ „Васил Левски“ – с. Шумата победи също с един гол разлика 2:1. В спора за третото място победител е отборът от Градница с категоричното 3:0.

Финалът беше доста напрегнат и всички очакваха отборът на Душево да победи, но напористите момчета от ОУ „Васил Левски“ – с. Шумата грабнаха първото място с краен резултат 2:0. С приза за голмайстор се окичи Десислав Мирчев от ОУ „Васил Левски“ – с. Шумата. За най-добър вратар беше определен Деян Христов от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Душево, а като най-полезен играч, журито определи Корай Салиев от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Градница.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

На следващия ден играха отборите на СОУ „Васил Левски“, I-во ОУ „Христо Ботев“ и II-ро ОУ „Стефан Пешев“ (5-7 клас). Игра се по системата всеки срещу всеки. Жребият определи първата среща да бъде между отборите на СОУ „Васил Левски“ и I-во ОУ „Христо Ботев“, където момчетата на Венцислав Младенов победиха с категоричното 6:0. В следващата среща отборът на I-во ОУ „Христо Ботев“ отново загуби с още по-голям резултат – 1:9. И така се стигна до третия мач, който реши и спора за първото място. При изравнени сили и обрат в резултата, с гол в последните минути на срещата, отборът на II-ро ОУ „Стефан Пешев“ изравни. С краен резултат 2:2 и по-добра голова разлика зае първото място.

За голмайстор беше определен Николай Недев от II-ро ОУ „Стефан Пешев“, за най-добър вратар – Сонер Юсеин от СОУ „Васил Левски“, а за най-полезен състезател на терена – Айхан Алиев от I-во ОУ „Христо Ботев.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

В сряда мериха сили средношколците от възрастова група 8-10 клас. В турнира участваха всички училища от общината. Жребият определи първи да се срещнат отборите на ПГ „Марин Попов“ и ПГТМ – с. Градница, като срещата с 5:0 и на финала се класираха футболистите на ПГ “Марин Попов”. Във втората се срещнаха два равностойни отбора. След доста пропуски от страна на юношите от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, отборът на СОУ „Васил Левски“ се класира на финала с резултат 2:0. При малкия финал отборът на ПГТМ – с. Градница, с упорита игра дочака последния съдийски сигнал, при резултат 1:1. Дойде розетката на дузпите и с два пропуска на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ и ответно реализирани попадения, ПГТМ – с. Градница зае третото място с краен резултат 4:2.

Много добър мач направиха двата отбора в спора за първото място. Два пъти отборът на СОУ „Васил Левски“ повеждаше в резултата и 5 минути преди края на редовното време водеше с 3:2. Но дойде мигът на Хакан Халми, който отбеляза три последователни гола и с краен резултат 5:3 грабна първото място за ПГ „Марин Попов“. За най-полезен играч журито определи Петър Керемидчиев, за най-добър вратар – Станислав Савов, а призът за голмайстор заслужено грабна Хакан Налми.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Последният ден играха най-големите (11-12 клас). Учудващо и тук участваха всички училища от общината. В първите срещи нямаше изненади и отборът на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ победи ПГТМ – с. Градница с 3:1, а СОУ „Васил Левски“ се наложи над футболистите от ПГ „Марин Попов“. В малкия финал отборът на ПГТМ – с. Градница показа воля за победа и спечели третото място с краен резултат 2:1. В спор за първото място при най-големите, отборите на СОУ „Васил Левски“ и ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ показаха динамична и приятна за зрителите игра.

Въпреки, че отборът на гимназията е изграден изцяло от футболисти на ФК „Севлиево“, юношите на ПГМЕТ не се предаваха и достигнаха до равенство 3:3 в края на редовното време. При изпълнението на първите три дузпи никой не сгреши, последва изпълнение по една дузпа, като първите удари бяха също без грешка, но при последвалите изпълнения, футболист на ПГМЕТ пропусна и така отборът на СОУ „Васил Левски“ завоюва първото място. За голмайстор призът грабна Цветомир Георгиев от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, за най-добър вратар беше определен Николай Александров от СОУ „Васил Левски“, а за най-полезен играч – Кенан Кадиров от ПГ „Марин Попов“.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

От 31-ви октомври до 4-ти ноември на терените на Детско-юношеската школа по футбол в парк „Черничките“ ще се изиграят срещите по футбол от общинския етап на „Ученически игри 2016/2017 г.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама се отърваха невредими след като „бракуваха баварец“ в стълб (снимки)

Published

on

Двама младежи оцеляха по чудо, след като лекият автомобил „БМВ“, с който пътували, буквално се размаза в метален стълб от бившата тролейбусна мрежа на Габрово , научи „Габрово Нюз“.

Тежкото пътнотранспортно произшествие е станало снощи, 6 февруари, около 20.55 часа на ул.“Лазурна“, в участъка между бившите студентски общежития и кръговото кръстовище на изхода на областния град, в посока Велико Търново.

За инцидента със самокатастрофиралия автомобил потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. Немското возило било управлявано от 21-годишен младеж. По наши сведения, заедно с него в колата бил и негов приятел.

При движение в посока към кръговото кръстовище, младият шофьор изпуснал управлението над автомобила, който поднесъл и се ударил в металния стълб. Сблъсъкът е бил толкова силен, че предната част на колата е силно деформирана. Двамата са извадили страшен късмет, че са се отървали невредими след тежката катастрофа със значителни материални щети по колата.

Причината за инцидента е несъобразена с пътните условия скорост, уточниха от полицията. Пробите за алкохол и наркотици на водача, взети веднага след настъпване на произшествието, са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било посетено от екип на полицията и обслужено по административен ред.

По непотвърдени данни, преди настъпването на катастрофата неопитният водач е управлявал колата демонстративно. Той „дрифтил“ по заснежените улици на Габрово, които го изкушили до такава степен, че опитът му се оказал неуспешен, завършвайки в стълба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Преди 100 години Габрово официално отдава почит на българските опълченци

Published

on

Героизмът на българските опълченци продължава да вълнува и днес. В тяхна чест са наименувани улици, издигнати са паметници, приживе някои от тях получават военни отличия, пенсии, земя. Не за облаги те оставят кръвта си по склоновете на Шипка, при защитата на Стара Загора, на атаката при Шейново и в други сражения.

Мнозина от хилядите герои обаче са забравени приживе, живеят повече от скромно, въпреки че вземат дейно участие в последвалите войни за национално обединение. За да се почете тяхното дело, за да не се забрави то и да се предаде на поколенията и след тях, Габрово отдава почит на българските опълченци по начин, който няма еквивалент в България.

На 7 февруари 1923 г. за Почетни граждани на нашия град са провъзгласени 522 живи тогава поборници и опълченци от цялата страна. Този акт има своята предистория, започнала четири месеци по-рано.

След тържествата по случай 45-годишнината от Шипченската епопея, по предложение на тогавашния кмет Еким Топузанов, Градският общински съвет обсъжда как най-добре да изрази признателността на габровци към сражавалите се на Шипка опълченци като защитници и спасители на града.

Така на 21 септември 1922 г. се взема решение да се обявят за Почетни граждани на Габрово живите опълченци от Първа, Втора, Трета, Четвърта, Пета, Шеста, Девета и Десета дружина и Конната сотня, „взели участие в боевете на Шипка в 1877 г.”. Това е записано в Протокол № 32 от 1922 г. от заседание на Градски общински съвет – Габрово. За да се изпълни това решение, от Централното Поборническо-опълченско дружество – София се изисква списък.

В него са включени живите по това време опълченци, участвали не само в отбраната на Шипченския проход, но и в други сражения по бойния път на дружините – в Казанлъшко, при Стара Загора, при Шейново, в Котленския балкан и т.н. След изготвянето на списъка, за Почетни граждани на Габрово са обявени поименно всичките 522 поборници и опълченци от споменатите дружини.

В Протокол № 2 от 7 февр. 1923 г., с Решението на Габровския общински съвет са записани техните имена. Днес той се съхранява в Държавен архив – Габрово. Интересна статистика за техните родни места, откриваме във фонда на габровския журналист и краевед Ганчо Танев (1927-2010). От всичките, провъзгласени през 1923 г. за Почетни граждани на Габрово опълченци, 136 са от селищата на днешната Габровска област.

От тях 98 са от Габрово и габровските села, другите 38 са от Севлиевско, Тревненско и Дряновско. Останалите 376 са от други краища на България, от Бесарабия, Македония, Северна Добруджа, Източна Тракия и даже от Черна гора. Две години по-късно, Габровската община връчва специално изработен Диплом на обявените за Почетни граждани, подписан от кмета, неговите помощници и общинските съветници.

През 2003 г. Държавен архив – Габрово издава книгата „Почетните граждани на Габрово”, в която са включени провъзгласените за Почетни граждани през 1923 г. живи опълченци. Един от съставителите на изданието е Ганчо Танев, който се превърна в еталон за прецизност и стремеж към точно и вярно изясняване на всеки факт и детайл от миналото на родния ни град.

Той установява, че в списъците, изготвени от Централното Поборническо-опълченско дружество през 1923 г. обаче е допуснат много сериозен пропуск. По това време, в страната е имало още 453 живи опълченци, но неизвестно по какви причини, те не са били включени в него. Поради това те са били лишени от възможността също да бъдат обявени за Почетни граждани на Габрово. А мнозина от тях са били ранени в сраженията, наградени с руски военни отличия и дори произведени в подофицерски чинове.

След Освобождението мнозина от тях са изтъкнати военни дейци, полковници и генерали, изявени общественици, доброволци в Сръбско-българската и Балканската война, членове и активисти на Поборническо-опълченските дружества.

От днешната Габровска община, в този списък са пропуснати 40 живи тогава опълченци. Отново г-н Танев, в сътрудничество с Държавен архив – Габрово, по повод 130-годишнината от Шипченската епопея, подготвя обобщени справки за опълченците – Почетни граждани на Габрово за градовете Варна, Велико Търново, Казанлък, Карлово, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Севлиево, Сливен, Стара Загора, Тетевен, Трявна и Шумен.

Те са изпратени с писма до основните регионални вестници в 16 градове в България. Трудът, който Ганчо Танев положи за реабилитиране на паметта на пропуснатите през 1923 г. живи опълченци, намери своето продължение през 2020 г. Тогава, по повод 160-годишнина от провъзгласяването на Габрово за град, Държавен архив изготви предложение за провъзгласяването им за Почетни граждани на Габрово.

С Решение № 218 от 24 септ. 2020 г., Общински съвет – Габрово обяви за почетни граждани на града останалите живи към 1923 г. 40 опълченци от днешната Община Габрово и Добри Цонев от с. Куцина, Великотърновско (от състава на I-ва дружина). Те са били жители на Габрово, както и селата Топлеш, Жълтеш, Делижеци, Тодорчета, Велковци, Гледаци, Пецевци, на Русевци, Вуевци (Войново), Недевци (днес квартали на Габрово), Зелено дърво, Цуцумани, Прахали, Гарвани, Цвятковци, Саботковци, Стоевци, Янковци. Държавен архив – Габрово съхранява Протоколите на Габровски градски общински съвет, с които се стига до този акт.

Протоколът от 7 февр. 1923 г. е изцяло дигитализиран и достъпен за четене в Информационната система на държавните архиви. Съхранява се и фонда на Ганчо Танев. Документите са достъпни за читатели, изследователи и за всички, които искат да научат повече за участниците в Българското опълчение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

БЧК с кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Турция

Published

on

БЧК стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари.

Открита е специална банкова сметка в лева: IBAN: BG64UNCR76301078660913
За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК отпътува тази вечер за Турция, за да се включи в спасителните дейности на място.

Организацията има готовност и да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв.

БЧК изказва своята благодарност към всички, които отправиха към нас запитвания за набиране на помощи. В момента опитни и специално обучени екипи работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите.

Предстои да бъде извършена оценка на дългосрочните нужди, за която колегите от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация.

БЧК е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и ГД ПБЗН.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица