Свържи се с нас

Любопитно

И тази година Община Севлиево надгради Празника на тиквата

Published

on

снимка: Рекламна агенция "Елмазови"

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Празничните дни на Севлиево тази година преминаха под мотото „12-ти сезон на тиквен маратон в Севлиево“. От 10-ти до 16-ти октомври севлиевци се насладиха на множество културни събития – изложби, конкурси, спектакли и концерти.

Вечерта на 14-ти октомври, на връх Петковден, празника на Севлиево, изнесоха концерти „Капанският ансамбъл“ и „Мистерията на българските гласове“, а вечерта зрителите се радваха на празничните илюминации – подарък за гражданите от Община Севлиево.

снимка: Рекламна агенция "Елмазови"

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

На 15-ти октомври на площад „Свобода“ се проведе „Пъстро тиквено парти”, в което се включиха малки и големи. Кулинарната изложба-конкурс „Тиквени изкушения“ привлече хиляди гости и любители на домашно приготвената храна, а шеф Виктор Ангелов за втора година посрещаше севлиевци и заедно със своите помощници, ги приканваше да опитат тиквените ястия, приготвени лично от известния готвач.

Традиционният за празниците най-дълъг тиквеник тази година достигна внушителните 275 метра и стотици гости и граждани на града успяха да вкусят парченце от него. През деня на сцената на пл. „Свобода” се изявиха талантливите деца на Севлиево, бяха раздадени десетки награди за участие в игри и конкурси, а посетителите имаха възможността да си закупят най-разнообразни сувенири и предмети с тиквен сюжет.

снимка: Рекламна агенция "Елмазови"

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В 17 часа, от ул. „Стара планина“ тръгна дългоочакваната „Тиквена фиеста”, която тази година се различаваше от традиционния за града стрийт парад, представяйки 19 различни „картини“, свързани с живота и бита на хората, културата и изкуството на Севлиево.

Всяка тиквена картина представляваше своеобразна възстановка или послание, свързани както с българското народно творчество, така и със съвременния начин на живот. В основата на всичко това се открояваше тиквата – превърнала се в символ на града.

Тиквената фиеста стартира с „Добре дошли в Севлиево – Столица на тиквата“ и с Духовия оркестър на Ботевград, показа децата на Севлиево с тяхната невинност, представи Детската планета – чрез огромна фигура на тиква с континенти и океани и предложи на севлиевци едно истинско забавление, което продължи и на сцената на пл. „Свобода”.

Зрителите на фиестата наблюдаваха с интерес всяка следваща картина, която им показваше нещо ново – картината „От зелена тиква акъл не ща“ представи мъдростта на възрастните хора, както и техните своеобразни таланти, „Тиквеното ревю“ доказа, че българските традиции не бива да се забравят или да бъдат заменяни от чуждестранни, кукерите успешно прогониха всякакви лоши сили, а маскираните деца на Севлиево усмихнаха хората от града. „Тиквената сватба“ всъщност си беше една традиционна ромска сватба, която повдигна градуса на настроението с пъстри костюми и забавни скечове.

Основната роля в шествието беше поверена на известните и обичани от всички комици Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека. Те предвождаха „Кабинета на Доктор Тиквичко“, в който се предлагаха тиквени хапчета и илачи за всякакви здравословни и психически проблеми.

Козметичката от „Тиквеното студио за красота“ тества специално разработената нова формула на натурален крем с варена тиква, който подмлади и разкраси всички дами, до които се докосна. Момичетата от групата по зумба показаха на всички, че танците освен красота и добра форма, носят усмивки и добро настроение.

Представители на севлиевски фитнес клуб тренираха с щанги и дъмбели от тикви и демонстрираха хармонични тела в картината „Тиквен фитнес“. Община Севлиево се представи с една от туристическите си емблеми – голям макет на Средновековен град и крепост „Хоталич“, заедно с младежи, облечени в характерни костюми от същата епоха.

снимка: Рекламна агенция "Елмазови"

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Фиестата завърши с внушителна статуя на „Богинята на тиквите“, ескортирана от Духовия оркестър на Троян. Тиквената фиеста като идея и организация бе на рекламна агенция „Елмазови“, с ясното послание 12-тият сезон на тиквен маратон да се открои с песни, танци и усмивки като истински купон.

На площада тиквеното шоу продължи и част от участниците във фиестата изявиха своите таланти на сцената, пред административната сграда на Община Севлиево. Водещата Венета Лазарова, заедно с Рачков и Зуека, представяха всички пристигащи картини от фиестата и радваха гостите с неподправеното си чувство за хумор и професионализъм.

снимка: Рекламна агенция "Елмазови"

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Вечерта продължи с дългоочаквания концерт на талантливата Поли Генова – гордостта на българската съвременна музика. Богатата програма на празничния ден завърши повече от подобаващо – с невероятен спектакъл-огнено шоу, със специална хореография „За короната на царицата“, посветена на тиквените празници на Севлиево.

Огненият спектакъл беше представен от групите за огнено изкуство F.I.M.S. – Fire in my soul („Огънят в душата ми“) и огнен театър Fire shadows („Огнени сенки“).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица