Свържи се с нас

Новини

Ген. Радев: Обединението е моята кауза

Published

on

bor_5854

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА  РЕПУБЛИКАТА  -РАДЕВ – ЙОТОВА

„Винаги съм работил да обединявам, затова съм успявал. И ще продължавам да работя за обединение на нацията Успявал съм да обединявам хора в изключително сложна обстановка и да ги водя към добри резултати по силата на личния пример. Ще подкрепя всяка партия, всеки един лидер на партия, държавник, политик, който работи за това обединение. Ще търся консенсус, това е моят подход. Не деля хората на партии, убеждения, лични пристрастия и зависимости. Всичко, което преценя, че е добре за обединението на българския народ, ще го подкрепя!“, заяви снощи в Габрово кандидатът за президент и върховен главнокомандващ ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. Вчера той беше на посещение и в Севлиево, Дряново и Трявна.

dsc05797Той беше категоричен, че България не може да продължава с това непрекъснато разделение. И че вече няма накъде да се делим. Демографската катастрофа вече е в нашия дом. „Ако така продължаваме ние скоро ще загубим всякаква възможност да се възпроизвеждаме като нация, като хора, като бизнес, като материални условия, като духовност – подчерта той. – Затова ролята на президента е да обединява нацията около значими цели. Една от тези цели е обединението на българския народ, за да излезем от тази дупка, в която сме попаднали“. За което, според него трябва да се поучим от примера на другите европейски народи, които отдавна са се обединили в името на целите за благоденствие, за перспектива и да вървим напред. „Да преследваме нашите интереси, да използваме членството си в ЕС не да стоим там с послушание и пасивност, така че да използваме всички възможности на този съюз България да се развива много по-добре. И да има перспектива за младите хора тук, а не да бягат те в чужбина“.

bor_5831Подписаното споразумение между Турция и Русия за изграждането на Турски поток ген. Радев определи като стратегическо поражение за България. И то второ подред само за седмицата след провала на кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН. „Ние загубихме шанса да се превърнем в център за транзит на газ, каквото е нашето географско положение тук, на Балканите – отбеляза той. – За съжаление това споразумение обезсмисли и бляновете на правителството за така наречения газов хъб. Очакваме от държавата много по-сериозни мерки и мислене за развитие на българския бизнес. И като правила, и като професионално образование, и като демография. И като осигуреност с енергийни съоръжения, без каквито разбира се, няма развитие на бизнеса“.

img_4572В Севлиево освен с обществеността на града ген. Радев се срещна и с бизнеса на града. „Силно съм впечатлен от това, което се прави – изрази отношението си той от видяното в „Идеал Стандарт Видима“. – Тук наистина има производство, има работни места, има голяма конкурентоспособност и представя бизнеса на България по света. Това е чудесно, но в същото време съществува огромна тревога. И тя е свързана с липсата на перспектива за достатъчно квалифицирана работна ръка. Явно проблемите с професионалното образование са огромни – такова вече на практика няма. Младите бягат навън, не виждат перспектива в България и това също е огромен проблем. Ако продължаваме така с тези негативни демографски тенденции, значимите постижения тук в бизнеса са поставени на карта. В това отношение държавата трябва да вземе спешни и категорични мерки.

dsc05851Другият проблем това е, че бизнесът иска по-голямо спокойствие, по-голяма предсказуемост и повече правила, но ясни, които да се изпълняват от всички“. Санкциите към Русия са довели в някои фирми до загуби от над 30 процента, което, според него е недопустимо много и е нужна намеса на българската държава, както и активна политика за отмяна на тези санкции. Или тези загуби да се компенсират от държавата, както е в много други европейски страни.

bor_5899

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Крими

„Оцъклен“ от амфетамин камионаджия не видя пешеходец

Published

on

Дрогиран шофьор на камион блъсна и потроши пешеходец. За щастие инцидентът се размина по чудо без жертва.

Произшествието е станало на 23 септември в часовете около пладне в севлиевското село Идилево, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Десетина минути преди 14.00 часа в полицията постъпил сигнал за товарен автомобил „Мерцедес Атего“, блъснал и ранил мъж.

Пристигналият на мястото на пътния инцидент полицейски екип изяснил обстоятелствата около случая и установил, че 54-годишен мъж от Лясковец, извършвайки маневра назад с камиона ударил намиращия се зад превозното средство 59-годишен мъж.

Пострадалият веднага бил транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактура на кости на таза, без опасност за живота.

Водачът на камиона бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство, с което бил изпробван, отчело положителен резултат за наркотичното вещество амфетамин. Пробата му за алкохол се оказала отрицателна.

Причинилият инцидента водач е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават дейностите по изготвяне на областна аптечна карта

Published

on

Днес, на работна среща при областния управител на Габрово Кристина Сидорова представители на комисията, имаща за задача разработването на регионална аптечна карта, обсъди специфични въпроси, необходими за допълване на базата данни, ключови за рамковия документ.

Картата трябва да бъде готова до края на месец октомври и да се изпрати на Министерство на здравеопазването.

Целта на Областната аптечна карта е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

Документът ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др.

Освен това към областната аптечна карта ще бъде приложено и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти, пояснява експертът от Областна администрация с ресор „Здравеопазване и социални дейности“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник-областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца, гости.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложбата „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с НМО – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографии, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете двете на Музея и Архива.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели, училищни деятели и гости на събитието.

По време на празника, тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, отбелязвайки, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет и благодарствен адрес на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога.

Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица