Свържи се с нас

Новини

Габрово партньор в изпълнението на Градския дневен ред за ЕС

Published

on

Фотограф: Тодор Тодоров, фото "Спринт"

Фотограф: Тодор Тодоров, фото „Спринт“

Община Габрово заяви интерес за участие в партньорствата за изпълнение на Градския дневен ред за Европейския съюз, съобщиха от местната общинска администрация.

Предпочетени са три от общо 12 приоритетни теми: кръгова икономика, в която се включват повторна употреба, ремонт, обновяване и рециклиране на съществуващите материали и продукти за насърчаване на нови възможности за растеж и работни места, адаптиране към климата – включително зелени инфраструктурни решения, и енергиен преход към възобновяема енергия и енергийна ефективност.

Като участник в пилотния метод на работа чрез така наречените „партньорства“, Габрово ще си сътрудничи с представители на държави-членки за решаване на проблеми в градските райони, идентифициране на общи сфери от интереси, както и споделяне на най-добрите практики за постигане на устойчиво развитие.

Партньорствата ще допринесат за по-ефективно прилагане на политиките в избраните теми, гарантиране на равен достъп до източниците на финансиране за градските райони, разпространение на опит и знания за активизиране на икономическото развитие и конкурентоспособността.

Градският дневен ред за ЕС беше разработен под егидата на Холандското председателство на Съвета на ЕС. През месец май тази година министрите, отговарящи за градските въпроси в ЕС, приеха документ, наречен Пакт от Амстердам, който поставя основите за реалното изпълнение на Градския дневен ред. Той има за цел налагане на по-ефективен, интегриран и координиран подход към европейските политики и законодателство с потенциално въздействие върху градските зони.

Градският дневен ред за ЕС ще се изпълнява чрез иновативен метод на широки партньорства между представители на държавите-членки, градските власти, Европейската комисия, Управляващите органи на оперативни програми, Европейската инвестиционна банка, експерти, неправителствени организации и представители на частния сектор.

До края на 2016 г. се очаква да стартират пилотните партньорства по теми жилищна политика, качество на въздуха, градска бедност и миграция.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Басейнът в ПМГ – Габрово остава затворен

Published

on

Срокът на изпълнение на ремонтните дейности в Прородоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ в Габрово е удължен. Плувният басейн в училището няма да работи до приключване на ремонта, съобщиха от Община Габрово.

Причината за това са лошите метеорологични условия, неблагоприятстващи извършване на ремонтните дейности на покрива на сграда.

Ремонтът не е приключил и срокът му за изпълнение бе удължен. Докато не бъде завършен, водното съоръжение в училището няма да бъде отворено за посещения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спряха шофьор на „G-класа“, каращ на опиати

Published

on

Полицията в Габрово спря шофьор на луксозен джип, а при проверката му за употреба на забранени от Закона вещества, мъжът зад волана даде положителен резултат за опиати.

Случаят е от 1 декември. Тогава около 10.20 часа на ул.“Райчо Каролев“, полицейски екип извършил проверка на лек автомобил „Мерцедес Г63“, управляван от 40-годишен мъж.

Водачът бил тестван за наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за употребата на опиати.

Мъжът дал кръвна проба. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията проведе акция „пешеходец“

Published

on

През миналата седмица, на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел подобряване на безопасността на движението по пътищата и намаляване на пътнотранспортния травматизъм с участието на пешеходци.

Пътните полицаи осъществяваха контрол върху поведението на пешеходците по спазване на правилата за движение относно неправилно пресичане на платното за движение, внезапно навлизане на пътното платно, пресичане при червен сигнал на светофарната уредба.

Контрол се осъществяваше и спрямо водачите, отнемащи предимство на пешеходци. Паралелно се наблюдаваше и за водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти.

В рамките на отчетния периода бяха проверени 1 323 автомобила и 1 524 лица. Съставени са били 45 акта и наложени 463 глоби с фиш. На 16 лица, пресекли на нерегламентирани места, са съставени фишове.

За внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение са санкционирани 4 лица. Глобен е един водач, който не е осигурил предимство на пешеходец.

Нарушенията на правилата за престой и паркиране в райони на пешеходни пътеки, кръстовища, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници са 6. Изготвените сигнални писма са 6.

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. „Пътна полиция“-Габрово обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

Основни правила за поведение на пешеходците са:
– по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;
– да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат
– да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица