Свържи се с нас

Икономика

Липсата на хора е основно предизвикателство пред региона ни

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител Николай Сираков свика областния съвет за тристранно сътрудничество, за да обсъди предизвикателствата пред професионалното образование и връзката му с бизнеса.

„Всички сме наясно, че основното предизвикателство, пред което сме изправени, е липсата на хора – от една страна в демографско отношение, а от друга в професионално. Трябва да работим за това да задържаме младите хора и да привличаме такива от други региони, които да се влеят в нашата икономика.

От друга страна трябва да удовлетворим нуждата на бизнеса с качествени кадри, но по-важното е те да бъдат удовлетворени от това, което правят, за да останат да живеят и работят тук.” – сподели пред членовете на съвета Сираков.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

По този повод гост на заседанието беше старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев, който направи анализ на тема „Образованието като фактор за развитие на регион Габрово”.

Според него Габрово, поради мащабите си, не може да бъде естествен икономически център, но може да бъде успешен център на високи технологии. „Тук трябва да се работи за висока добавена стойност” – коментира старши икономистът.

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be2Дори би могло да се говори за сътрудничество с други области или за създаване на иновационна екосистема. Основен акцент в анализа на Петър Ганев е влиянието на образованието върху развитието на регионите.

„Хора със средно образование са определящи за икономиката на даден регион. Средното образование те вади от бедността” – категоричен бе икономистът. За област Габрово около ¼ от активно работещите са висшисти, сочат показателите на ИПИ.

Прави впечатление обаче, че въпреки по-големия коефициент на заетост и ниско ниво на безработица, които традиционно се отчитат за региона Габрово, недостигът на подходящи кадри драстично нараства.

„Видна е тясната връзка между бизнес и образование и в това направление трябва да се работи”-обобщи икономистът от ИПИ Петър Ганев, гост на тристранния съвет за сътрудничество.

Областният управител също сподели, че са необходими конкретни стъпки в това направление, които да помогнат за преодоляване на предизвикателството. Според него новата форма на дуално образование е една добра възможност, която трябва да се използва, но и фирмите трябва да станат малко по-отворени за сътрудничество с образованието.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Освен това хубаво би било бизнесът да популяризира условията на труд, които предоставя, за да предизвика интерес към професии, които младите хора биха могли да усвоят и реализират в техните компании.

„Регионът ни има потенциал и най – важното – тук се усеща младият дух, това се видя и по време на реализирания от Община Габрово иновационен камп през последните няколко дена” – каза още областният управител Николай Сираков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица