Свържи се с нас

Култура

За габровската фамилия Попминкови дарителството е традиция

Published

on

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Регионален исторически музей получи голямо дарение, свързано с известната габровска фамилия Попминкови. То е предадено от инж. Георги Попминков и включва лични вещи на семейството – свидетелства за завършване на училище, кръщелни свидетелства, фотографии, рецепти, нотариални актове, ученически карти, студентски и ученически книжки за самоличност, уведомителни писма, различни удостоверения, значки и др. Всички предадени вещи и документи са в отлично състояние.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Сред най-ценните са: няколко портретни фотографии на Георги Николов Попминков, свидетелства за награждаване с възпоменателен медал на Лазар Николов Попминков и брат му Георги Николов Попминков, свидетелства за награждаване на Георги Н. Попминков с орден „За гражданска заслуга“ и военен орден „За храброст“, Свидетелство на Лазар Н. Попминков за награждаване с орден „Св. Александър“, печат на гайтанджийско анонимно дружество „Успех“ (попаднал в Лазар Попминков по всяка вероятност покрай познанството му с Пенчо Семов) и лична тетрадка с рецепти от различни габровки принадлежала на Кина Попминкова (баба на Георги Лазаров Попминков).

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Личността на Лазар Николов Попминков (1882-1955 г.) е известна на габровската общественост. Роден е през 1882 г. в Габрово. Учи в Априловска гимназия. От 1900 г. е писар в Севлиевското окръжно управление, 1902 г. работи в Търновското околийско управление. От 1911 г. започва самостоятелна търговска дейност. В началото на 1912 г. регистрира собствена фирма „Търговско посредническо бюро Лазар Попминков“.

През есента 1912 г. той е мобилизиран и работи като санитар в Габровската етапна болница. Последователно Лазар Попминков става акционер във фабриката за ютени изделия „Кирил“ – Варна, а по-късно е член на Управителния съвет. От 1916 г. е назначен за директор на милитаризираната фабрика. В периода 1925 – 1933 г. той е акционер и член на УС на Българското параходно дружество.

През своя житейски път Лазар Попминков е председател на Габровската търговска камара и дългогодишен председател на д-во „Юнак“ – Габрово, дългогодишен общински съветник, подпредседател на Популярната банка , на читалище Априлов – Палаузов, член на УС на БНБ.

Георги Николов Попминков (1887-1954 г.). Учи за кратко в Априловска гимназия. Участва във войните Балканските и Първата световна война.

След завръщането си в Габрово се занимава с търговия. Първоначално започва с доставка и разпродажба на стоки и фирми сдружения на брат си Лазар. През 1920 г. започва вече самостоятелна дейност като купува първите коли с газгенераторни двигатели.

Освен това става акционер в дружеството на брат си Лазар. С него създават и магазин за ютени изделия. През 1937 г. Георги Попминков разширява д-во „Сокол“ и то прераства в АД „Съединение“.

Фамилията Попминкови е известна със своето меценатство.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

През активните години от своя живот Лазар и Георги Попминкови са крупни дарители. От 1835 г. Лазар ежегодно подпомага училищната трапезария, библиотека и читалня на училище „Неофит Рилски“ в Габрово.

Георги Н. Попминков отделя средства за построяване на почивен дом на Соколския манастир. Прави дарение също и за църквата „Св. Богородица“

В памет на брат им ген. Димитър Николов Попминков Лазар и Георги даряват на Априловска гимназия 30 хил. лв за създаване на личен фонд от лихвите на който да се подпомагат бедни ученици.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Чрез това дарение историческия музей в Габрово ще обогати своя фонд „Нова и Най-нова история“ и ще се допринесе за проучването и популяризирането на габровската фамилия Попминкови.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица