Свържи се с нас

Култура

Представиха моментна „снимка“ на културния живот на Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Открито студио на тема „Култура в центъра“ се състоя в зала „Възраждане“ в Габрово. По време на събитието беше представен резултатът от дебатите на работни групи, които имаха за цел да направят моментна „снимка“ на културния живот на града и ролята му в устойчивото му развитие.

Габрово е един от деветте града в Европа, избрани от Комитета по култура към Обединените градове и местни власти за участие в Програма Пилотни градове. В следващите две години селектираните пилотни градове следва да работят в партньорска мрежа и да изпълнят работните си програми, които са индивидуално създадени за всеки един от тях, в зависимост от местния социално-икономически и културен контекст и специфичния фокус на развитие.

Задачата на настоящето събитие бе именно избор на фокус и преосмисляне на културната стратегия на града, чрез която Габрово ще се впише в Програма Пилотни градове.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Групите бяха съставени от представители на културната общност в града – свободни артисти, представители на неправителствени организации, медии, представители на културните институти и Община Габрово. С тях работиха и трима ментори – Катрин Кълън – специален съветник Култура и устойчиви градове към Обединени градове и местни власти, Джорди Балта – експерт в Комитета по култура към Обединени градове и местни власти и Айвър Дейвис – координатор за Европа на Програма Пилотни градове (партньорска инициатива между Обединени градове и местни власти и CultureActionEurope).

Какви са изводите, до които достигнаха групите?

Сред успешните практики те отбелязаха баланса между местния и вносния културен продукт. Препоръчаха общината да има по-активна посредническа роля между артистите и собствениците на места, които биха могли да бъдат припознати като културни пространства. Дадоха добри оценки на връзката култура-екология и на събитията, свързани с екологичния начин на живот, запазването на традициите и местните кулинарни практики. Отбелязаха като изключително положителен пример Програма Култура, заради това че активира културния живот в града, стимулира различни артисти да се обединяват, да работят заедно и да създават нови и интересни продукти. Сред изключително успешните събития бяха посочени Карнавалът и Приеми ме на село.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Необходимост от по-усилена работа отбелязаха в областта на образованието и нуждата изкуството да бъде по-широко застъпено в програмите на началното и средното образование, нуждата от знание в областта на културния мениджмънт и работа в мрежи, липсата на анализ за въздействието на културата върху други сектори. Призоваха към по-ясно осъзнаване на това, че културата е пряко свързана с икономиката, въпреки че отбелязаха това, че обществото все повече се включва активно в културния живот на града, включително и в създаването му.

В срещата участваха още Таня Христова – кмет на община Габрово и Винченцо Санточирико, президент на Фондация Саси, Матера, Албена Димитрова – драматург. „Много ми се иска това, което ще се случи с Габрово като част от тази инициатива, да не остане само в тази зала, а да намери начин, по които да популяризира инициативата и да убеди други градове да се присъединят към мрежата. Мисля че това ще бъде полезно както за Габрово, така и изобщо за страната ни.“ – отбеляза кметът Таня Христова в приветствието си към участниците.

По време на откритото студио бяха споделени и множество идеи за съвместна работа и добри практики.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица