Свържи се с нас

Култура

„Паметници и покемони“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Настоящата изложба показва Габрово през екрана на играта Pokemon Go. Ако досега гражданите, местната власт и туристическата индустрия са се занимавали с това как изглежда един град и какво преживяване осигурява на жителите и посетителите, то Pokemon Go предлага напълно нов начин на възприемане и взаимодействие с града. Градът в екрана на смартфоните е отвъд намеренията и възможностите за въздействие както на публичните власти, така и на туристическия бизнес. Той е в ръцете на играещите и по точно – на всеки един поотделно.

С над петстотин милиона изтегляния от старта си през юли тази година играта се превърна за отрицателно време в глобален културен феномен. Макар и мнозина да осъзнаваха огромния потенциал на добавената реалност, преди Pokemon Go никое друго приложение не успя да достигне критичната точка на масово потребление, която да доведе до качествена промяна в начина, по който използваме технологията в ежедневието.

Добавената реалност смесва физическия свят с образи, обекти и герои, които съществуват в устройствата, които носим със себе си. Светът на смартфоните и таблетите е плътно свързан със заобикалящата действителност, видяна през камерата на устройствата и регистрирана от функциите за геолокация и вградения жироскопски сензор. Когато играете Pokemon Go, паметникът на Рачо Ковача се вижда на екрана, a телефонът ви регистрира, че вие се намирате именно там и камерата ви „гледа” към него.

Габрово е известен като града на стоте паметника. В Pokemon Go местата на взаимодействие между играча и града са именно „местата от интерес” – архитектурни забележителности, паметници и изкуство в публично пространство. В играта забележителностите са покемон спирки и тренировъчни центрове, където играчите се снабдяват с покемонски яйца, топки и еликсири, тренират покемоните си или се бият помежду си.

Ако паметниците в един град са поставяни през годините от публичната власт или инициативни комитети, то в играта те са избрани и заложени от потребители (на базата на предходна и далеч по-малко популярна игра, наречена Ingress, чийто рекламен слоган е „Светът наоколо не е това, което изглежда”). В Pokemon Go паметниците не присъстват с официалните си имена, а с названия, изписани на английски, на български с латински букви или на кирилица и въобще – така, както са решили да ги обозначат играчите. Изложбата показва редица примери, сред които най-фрапиращ може би е мемориал на загинал през 1944 година пилот, указан заради изражението на лицето като Monument of Laughter (Паметник на смеха).

Паметниците са средство за комуникация през времето. Чрез тях едно поколение отбелязва кои са важните личности и събития от близката му история, какви са подвизите и ценностите му, накратко – какво иска да завещае на света. Разбира се, това е само намерение, с което приемащата страна на тази комуникация съвсем не е длъжна да се съобразява.

Представянето на изложбата с дискусия по темата ще се състои на 29 септември 2016 г. от 18.00 ч. в зала 6 на Музея „Дом на хумора и сатирата“.

Автор: Маргарита Доровска.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица