Свържи се с нас

Крими

По-малко произшествия с деца през лятната ваканция, отчитат от полицията

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През лятната ваканция, от 1 юни до 14 септември, на територията на Областна дирекция на МВР – Габрово е настъпило едно пътно-транспортно произшествие с пострадал непълнолетен – ранен е 15-годишен пътник на задна седалка в лек автомобил.

През същия период на миналата година, в Габровска област са настъпили пет тежки ПТП с деца и юноши. В единия от случаите е загинал 17-годишен юноша, като пътник в лек автомобил. В два от другите четири случая са ранени пътници на 17 годишна възраст, а останалите два инцидента са с велосипедист на 12 години и пешеходец на 10 години.

През 2014 г. е настъпило едно произшествие, при което е пострадало дете – велосипедист. През 2013 г. при 3 ПТП са пострадали три деца – двама велосипедисти и 1 дете пътник в МПС.

През изминалата учебна година 2015-2016 /от 15.09.2015 г. до 31.05.2016 г./ са настъпили три тежки пътно-транспортни произшествия, при които са ранени трима младежи, като в 3 случая пострадалите са били пешеходци, пресичащи по пешеходна пътека.

Двете произшествия са настъпили през месец октомври 2015 г. – ранени са двама младежи на 17 години, при третия пътен инцидент пострадалият е 16-годишен. За сравнение, през учебната 2014-2015 година са регистрирани седем пътно-транспортни произшествия, при които са пострадали 7 деца и юноши.

Само в едното ПТП е пострадал юноша на 17 години като пътник в МПС. В останалите шест случая са пострадали деца до 13 годишна възраст, като всичките са били пешеходци. През учебната 2013-2014 година са регистрирани 8 ПТП с пострадали деца и юноши, при които са пострадали 8 деца. От тях 4 са пешеходци, 3 пътници в МПС и 1 велосипедист, за учебната 2012/2013 г. са регистрирани 7 ПТП, като са ранени 8 деца и юноши – 3 пешеходци, 3 велосипедисти и 2 пътници в МПС.

Данните показват, че пътно-транспортният травматизъм с подрастващи през лятната ваканция на 2016 г. е най-нисък. За периода е настъпило 1 ПТП с пострадало дете-пътник в МПС, което е настъпило в резултат на безразсъдното шофиране на водача на МПС. По време на учебния процес на 2015-2016 г., нивото на пътния травматизъм с деца бележи съществен спад. Произшествията с участие на деца и юноши са 5% от общия брой тежки ПТП, настъпили на територията на област Габрово, като в периода на предходните години нивото е достигало 13%.

Статистическите данни по възрастов критерий показват, че най-често участници в ПТП са малолетни лица на възраст от 6 до 13 години, които са пострадали като пешеходци или велосипедисти, и непълнолетни на 17 годишна възраст като пешеходци или пътници в МПС.

Основни причини за настъпилите ПТП са недостатъчното внимание и предпазливост от страна на водачите на МПС към най-уязвимите участници в движението, каквито са децата и възрастните хора, както и заниженият родителски контрол над подрастващите, когато участват в пътното движение като пешеходци, велосипедисти или пътници в МПС.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Предадоха на съд мъж, пребил до смърт жената, с която живеел

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово срещу 42-годишен мъж, с инициали С.А., за това, че на 18/19 август м.г., в къща в квартал “Горни Бакойци“ в Габрово, в условията на домашно насилие, умишлено умъртвил 46-годишна жена, с която живеел във фактическо съжителство.

Деянието било осъществено чрез нанасяне на множество удари с и върху твърди, тъпи предмети, с юмруци, ритници и с патерица, по главата, лицето, тялото и крайниците, както и със силно стискане с ръце на шията ѝ, и нанасяне на удари в тази област.

Вследствие на множеството удари, повечето със значителна сила, на жената била причинена черепно-мозъчна травма, в съчетание с утежняващи фактори – причинена тежка шийна травма и кръвозагуба.

Престъплението било извършено по особено мъчителен начин за пострадалата, тъй като смъртта ѝ настъпила постепенно, бавно и с дълъг агонален период.

Деянието е квалифицирано по чл. 116 ал. 1 т. 6 пр. ІІ и пр.ІІІ и т.6а във вр. чл. 115 от НК. В хода на досъдебното производство на обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд – Габрово.

Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица