Свържи се с нас

Крими

По-малко произшествия с деца през лятната ваканция, отчитат от полицията

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През лятната ваканция, от 1 юни до 14 септември, на територията на Областна дирекция на МВР – Габрово е настъпило едно пътно-транспортно произшествие с пострадал непълнолетен – ранен е 15-годишен пътник на задна седалка в лек автомобил.

През същия период на миналата година, в Габровска област са настъпили пет тежки ПТП с деца и юноши. В единия от случаите е загинал 17-годишен юноша, като пътник в лек автомобил. В два от другите четири случая са ранени пътници на 17 годишна възраст, а останалите два инцидента са с велосипедист на 12 години и пешеходец на 10 години.

През 2014 г. е настъпило едно произшествие, при което е пострадало дете – велосипедист. През 2013 г. при 3 ПТП са пострадали три деца – двама велосипедисти и 1 дете пътник в МПС.

През изминалата учебна година 2015-2016 /от 15.09.2015 г. до 31.05.2016 г./ са настъпили три тежки пътно-транспортни произшествия, при които са ранени трима младежи, като в 3 случая пострадалите са били пешеходци, пресичащи по пешеходна пътека.

Двете произшествия са настъпили през месец октомври 2015 г. – ранени са двама младежи на 17 години, при третия пътен инцидент пострадалият е 16-годишен. За сравнение, през учебната 2014-2015 година са регистрирани седем пътно-транспортни произшествия, при които са пострадали 7 деца и юноши.

Само в едното ПТП е пострадал юноша на 17 години като пътник в МПС. В останалите шест случая са пострадали деца до 13 годишна възраст, като всичките са били пешеходци. През учебната 2013-2014 година са регистрирани 8 ПТП с пострадали деца и юноши, при които са пострадали 8 деца. От тях 4 са пешеходци, 3 пътници в МПС и 1 велосипедист, за учебната 2012/2013 г. са регистрирани 7 ПТП, като са ранени 8 деца и юноши – 3 пешеходци, 3 велосипедисти и 2 пътници в МПС.

Данните показват, че пътно-транспортният травматизъм с подрастващи през лятната ваканция на 2016 г. е най-нисък. За периода е настъпило 1 ПТП с пострадало дете-пътник в МПС, което е настъпило в резултат на безразсъдното шофиране на водача на МПС. По време на учебния процес на 2015-2016 г., нивото на пътния травматизъм с деца бележи съществен спад. Произшествията с участие на деца и юноши са 5% от общия брой тежки ПТП, настъпили на територията на област Габрово, като в периода на предходните години нивото е достигало 13%.

Статистическите данни по възрастов критерий показват, че най-често участници в ПТП са малолетни лица на възраст от 6 до 13 години, които са пострадали като пешеходци или велосипедисти, и непълнолетни на 17 годишна възраст като пешеходци или пътници в МПС.

Основни причини за настъпилите ПТП са недостатъчното внимание и предпазливост от страна на водачите на МПС към най-уязвимите участници в движението, каквито са децата и възрастните хора, както и заниженият родителски контрол над подрастващите, когато участват в пътното движение като пешеходци, велосипедисти или пътници в МПС.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Спипаха таксиджия, „бръмчал“ нелегално

Published

on

Преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувана срещу 54-годишен мъж от Плачковци, установен да осъществява нерегламентиран таксиметров превоз.

Случаят бил разкрит вчера, 13 август, около 09.40 часа по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз на пътници, осъществена от служители на тревненската полиция и на РД „Автомобилна администрация“ – Плевен.

„Шано – таксиджията“ бил спрян от органите на реда на ул.“Асеневци“ в Трявна. При извършената от служителите на Закона проверка, било установено че водачът осъществявал нерегламентиран таксиметров превоз на трима пътници – две лица от Трявна и един жител на село Градец.

Във връзка със случая е образувана преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

16-годишен загина след инцидент с АТВ край Буря

Published

on

16-годишен момче загуби живота при нелеп инцидент с АТВ край севлиевското село Буря. Трагедията е станала вчера сутринта, 13 август, около 08.25 часа.

Тогава чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали, в близост до село Буря.

По първоначални данни, на десен завой, водач на АТВ изгубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, напуснал пътното платно и пропадал в дере, протичащо в ляво по посоката му на движение.

В следствие на травмите, получени при инцидента, починал 16-годишен жител на село Грънчарово, община Дулово. С наранявания, без опасност за живота, е 16-годишен младеж от София.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „в“ от Наказателния кодекс.

Разследването на механизма и причините за възникване на пътния инцидент се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Двама от Ряховците пренебрегнаха карантина

Published

on

Наказателно производство е започнато вчера, 12 август, срещу двама жители на село Ряховците – мъже на 49 и на 25 години, поставени под карантина за срок от 14 дни с предписания на Регионална здравна инспекция – Благоевград.

В 11.30 часа при извършена проверка полицейски служители установили, че двамата били напуснали мястото за настаняване, за което съобщиха, че ще пребивават за посочения в предписанията срок, с което действие ги нарушили, и осъществили състава на чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Разследването по случая се провежда под надзора на Районна прокуратура – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица