Свържи се с нас

Новини

468 първокласници ще прекрачат училищния праг в Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

През учебната 2016/2017 година, в 11 общински училища ще бъдат обхванати общо 3 848 ученици, разпределени в начален етап 1834 ученици в 88 паралелки. От тях 468 ще бъдат първокласниците, които ще прекрачат училищния праг за първи път в Габрово. Данните оповести кметът Таня Христова по време на своя брифинг за журналисти.

Първолаците са разпределени в 21 паралелки на местните училища. Учениците от 1 до 7 клас са 1295, разпределени в 59 паралелки. В трите основни и двете средни училища са сформирани 7 паралелки 8 клас, със 113 ученици. В профилирано обучение Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово, 8 – 12 клас, се обучават 497 ученици.

„И през тази учебна година са утвърдени 4 средищни училища. Това са ОУ „Христо Ботев“, „Цанко Дюстабанов“, СУ „Райчо Каролев“ и СУ „Отец Паисий“. Всички ученици от населените места на общината, в които няма училища, се обхващат и обучават, като за това им е гарантиран транспорт“, информира Таня Христова.

По отношение  на децата  посещаващи детските заведения през новата учебна година, на територията на община Габрово ще функционират 10 детски градини, със 17 бази. Обхванати са 1675 малчугани, разпределени в 66 групи. В три детски градини има и 4 яслени групи, с 93 деца до 2-годишна възраст.

В задължителните подготвителни групи са обхванати почти всички деца от общината. От подготвителните групи на 5 и 6-годишните са обхванати 924 деца. „Прави впечатление, че децата от подготвителна група, родени през 2010 г., са значително повече, отколкото тези, идващи след тях“, коментира кметът Христова.

По думите й е осигурено отопление за всички детски и учебни заведения. Извършени са ремонти дейности, като частично боядисване на класни стаи, занимални, коридори, столови и кухненски помещения. Подменена е дограмата на детска градина „Дъга“, база село Яворец. Изградена е пожароизвестителна система и безжична мрежа в училище „Неофит Рилски“.

Сменена е и отоплителната инсталация в учебен, административен и обслужващ корпус на ПМГ – Габрово. Някои от ремонтните работи вече са приключили. Други са в етап на завършване, но по никакъв начин няма пречат на нормалния учебен процес, увери габровският кмет.

По отношение на часа, в който ще бъде даден старт на новата учебната година, Таня Христова съобщи, че няма унифициран такъв, като всяко училище ще избира, в колко да се състои тържеството по първия учебен ден, в интервала от 09.00 до 10.30 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица