Свържи се с нас

Икономика

Таксиметрови шофьори и Община не се разбраха за новия данък

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

300 лева патентен данък поискаха представители на таксиметровия бранш на среща със зам. кмета на Габрово Климент Кунев, председателя на Общински съвет – Габрово и общински съветници, проведена миналата седмица в Ритуалната зала на Общината. Таксиметрови шофьори и собственици на фирми открито изложиха своите виждания и предложения относно новите правила, които ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.

Промените се налагат на база обнародваните в Държавен вестник изменения и допълнения на Закона за местните данъци и такси. Председателят на Общинския съвет Лена Георгиева обясни, че иска да чуе какво мислят представителите на бранша за предложенията на експертите и какво предлагат сами те, за да може да се постигне консенсус и да се направят промени докато е време.

За съжаление до такъв консенсус не се стигна, а дискусията, която беше повече от разгорещена, продължи повече от час.

След приемане на първо четене на Наредбата за определяне на местните данъци на територията на Община Габрово има направени три предложения – това на местната администрация, които искат данък от 500 лева, на общинския съветник Пепа Сомлева – 365 лева, и на таксиметровите превозвачи – 300 лв.

В началото на срещата таксиметровите превозвачи предложиха 300 лева стойност на новия данък и аргументираха това свое желание. „За последните 8 години оборотът ни е паднал 4 пъти, за сметка на това се вдигат данъци, винетки, гражданска отговорност, цената на резервните части, осигуровки”, заяви представител на превозвачите.

„Ако приемете данък 500 лева, на база това че 8 години не сме вдигали тарифите, ще трябва да променим цените на услугата с 20%. Опитваме се да удържам цените непроменени, за да не товарим хората, защото се возят основно бедни и болни хора”, каза таксиметров превозвач от Габрово.

„В Габрово нашата услуга е по–скоро социална, отколкото транспортна. Клиенти са ни основно възрастни, болни и хора с увреждания, за които общественият транспорт е недостъпен. На ден правим по няколко курса до болницата. Всички знаете какви са доходите на тези хора. Ако вдигнете данъка, ние ще бъдем принудени да вдигнем цената на услугата. В нашия град цените на такситата не са променени вече няколко години и това е съвсем целенасочено, за да могат повече наши съграждани да имат възможност да се предвижват из града ни”, заяви представител на няколко таксиметрови коли.

Общинският съветник от „Будно Габрово“ Пепа Сомлева предложи налогът да бъде 365 лева – по един лев на ден, а Николай Григоров поиска от таксиджиите аргументация за искането им, за да могат да защитят предложението им по време на гласуването на Наредбата.

Изключително емоционално изказване направи Рачо Шейтанов, който защити искането на превозвачите.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От своя страна ръководството на Общината представиха основните изменения. Предлага се новият данък за таксиметровия превоз на пътници в Габровска община да бъде 500 лв. – от предвидените допустими граници от 300 до 1000 лв.

„Стремим се данъкът да бъде справедлив, да бъде нито по-нисък, нито по–висок от този на аналогични професионални съсловия. Да бъде поносим за данъчно задължените лица, да не се отразява значително на крайната цена на превоза, да е относим към общата данъчна логика. Не мисля, че град като Габрово, където таксиметровите автомобили не са толкова много, че е съвсем трудно да изкарват прехраната си, трябва да бъде на най-ниското данъчно ниво определено в страната”, заяви Климент Кунев.

Към аргументите в защита предложените 500 лева данък, заместник – кметът допълни още: „Общински съвет е определил граница, която могат да се движат цените на таксиметровите услуги в нашия град. Реално горната граница е доста над сегашните тарифи. Ние не ви караме изкуствено да задържате цените.”

В заключение таксиметровите превозвачи, заявиха, че при запазване на данък от 300 лева вдигане на цените на услугите няма да има.

Към днешна дата 300 лева патентен данък е приет в Пловдив, Кюстендил , Добрич, Силистра  и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица