Свържи се с нас

Култура

Ръцете раждат красота

Чергите, коланите и кърпите на Симеонка Стойчева са произведения на изкуството, изтъкани от един велик майстор.

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Ръцете раждат красота, така е озаглавила книгата си Симеонка Стойчева от Велико Търново, известната 93-годишна тъкачка на стан, която е посветила живота си на съхраняването на традициите на българския народ.

Симеонка Стойчева представи свои колани, тъкани “на кори” в Етнографския музей на открито “Етър” по време на Майсторската надпревара от ХІV Международен панаир на традиционните занаяти.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Посетителите видяха уникални произведения на изкуството, сътворени през годините, всеки със своя история и смисъл. Самата Симеонка Стойчева, независимо от възрастта си, пристигна в музея, придружена от близките си, а хората я разпознаваха и споделяха, че са се учили да тъкат от нейната книгата.

За Симеонка Стойчева тъкачеството не е просто занаят, а мечта, която за първи път се появила в съзнанието й, когато била малка и отишла на гости при своята вуйна. Камина, миндер, трикраки столчета и стан, на който се работи – това видяла малката Симеонка, почувствала уюта и замечтала за него.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

И когато някой живее с мечтите си, съдбата му помага. Съпругът на Симеонка й построил къща, а таванската стая обзавел така, че да накара жена си да почувства желания уют.
“Имах вече камината, столчетата, една приятелка на майка ми даде стан и ми показа как се тъче”, разказва спомените си тъкачката.

Симеонка Стойчева работи и с гайтан. Задругата на майсторите е организацията, която отваря пред трудолюбивата българка много възможности. Тя прави изложба в Париж и получава награда, а след това нейни изделия са представени на много места извън България.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Симеонка Стойчева е най-активна в средата на миналия век. Тя обучава много ученици, благодарение на кръжочните форми, а със съмишленички обикалят селата около Велико Търново и успяват да намерят шест стана, на които да се работи.

В онова време се оказва особено трудно да се доставят материали за учениците, обучавани на занаята тъкачество. Симеонка Стойчева успява да договори доставки от бракувани фабрични чорапи, които тъкачките разплитали и използвали в работата си. Желанието да се уреди този сложен въпрос я среща с Людмила Живкова.

“Бях решила да отида при Тодор Живков (държавен глава на България до 1989 г.), но него го нямаше и ме заведоха при Людмила (Людмила Живкова, дъщеря на Тодор Живков, ангажирана с политиката по култура)”, разказва Симеонка и не може да скрие отличните си впечатления от дъщерята на тогавашния Първи.

Симеонка Стойчева се занимава с тъкачество повече от 50 години. Тя успява да създаде свой художествен стил, сътворените от нея тъкани съхраняват традиции от всички краища на България.

Кърпите, чергите, коланите, възглавниците, паната на Симеонка Стойчева не са просто вещи за домашна употреба. Те са произведения на изкуството, сътворени от един велик майстор.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нови отличия за изпълнители от ДФА „Габровче“

Published

on

Поредни отличия донесоха децата от ДФА „Габровче“, този път от Националния фолклорен конкурс “От извора на Севера”.

Организатори на събитието са Община Пордим и СНЦ “От извора на Севера”, под патронажа на кмета Детелин Василев. В горещите юнски дни, в надпревара с близо 1500 участника в двата конкурсни дни, певиците и танцьорите на ансамбъла бяха отличени с общо 10 награди.

Танцьорите от 3 възрастова група при ДФА „Габровче“ грабнаха заслужено първо място в своята категория.

Вокалния квартет при ансамбъла също е оценен от журито с първа награда. Тамбуристът Виктор Спасов – втора наград, Трета награда има и изпълнителят в първа възрастова група на кавал Филип Църов.

Вокална група “Габровските славеи”, с ръководител Румелия Алексиева, получиха първа награда, а Деница Проданова за индивидуалното си изпълнение – трета награда.

Още една първа награда е присъдена – този път за ВГ „Габровски славеи“ при ДФА „Габровче“.

Малките певици, с ръководител Боряна Христова, имат 4 награди – 2 първи за Борислава Димитрова и Дима Йонкова, 1 втора за Рада Даскалова и една поощрителна награда .

Националният фолклорен конкурс “От извора на Севера” е събитие, което събира изпълнители на български народни песни и танци. В рамките на конкурса се представят камерни танци, танцови състави и ансамбли. Този мащабен фолклорен форум има за цел развитие и популяризиране на музикалния и танцов фолклор от Средна Северна България, както и подпомагане на младите фолклорни таланти. В сборника “От извора на Севера” са нотирани над 50 автентични народни песни от Средна Северна България, създадени от младата народна певица Полина Порумова и народния певец Християн Ангелов от Пордим. Фолклорният конкурс е посветен на големия български композитор и диригент Маестро Иван Вълев.

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Култура

НМО – Габрово домакинства национална научна конференция

Published

on

На 14 и 15 юни, в Националния музей на образованието в Габрово се проведе Национална научна конференция „Музеите и българското образование – традиции и модерност“. Форумът беше открит от директора на НМО Любка Тинчева.

Инициативата е част от програмата по повод половинвековния юбилей на Национален музей на образованието и 235 години от рождението на благодетеля на новобългарското образование – създателя на Габровското училище Васил Априлов.

Директорът на НМО открива конференцията

Всички събития в програмата на честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката. Темата за „Музеите и българското образование – традиции и модерност“ привлече близо 40 представители на академичната общност от УниБИТ, СУ „Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, музейни специалисти и педагози от цялата страна.

Работата на форума протече под научното ръководство на проф. дин Вера Бонева в три тематични направления: „Представяне на културно- историческото наследство – традиции, иновации, съвременни тенденции и музейни практики“; „Васил Априлов – дарител и основоположник на модерното българско училище. Приносът му за българското образование, история, нумизматика, етнография, фолклористика“; „Просветни дейци през Възраждането и ролята им за развитието на българското образование“.

Научният ръководител на конференцията проф. дин Вера Бонева и
директорът на НМО

С финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката изнесените от участниците доклади ще бъдат издадени в сборник. Официални гости на конференцията бяха заместник-областният управител на област Габрово Даниела Маринова, заместник-кметът на община Габрово Невена Минева, началникът на Регионалното управление на образованието – Юлия Влаева, председателят на Синдиката на българските учители – Габрово Ренета Колева.

Поздравителни адреси по повод 50-годишнината на музея бяха получени от: министъра на културата Найден Тодоров, областния управител на област Габрово Мария Башева, Регионално управление на образованието – Габрово, председателя на СБУ Янка Такева, СБУ – Габрово, Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, Съюза на учените в България, РБ „Априлов–Палаузов“, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово.

Участници в конференцията

Исторически музей – Панагюрище, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Националният музей на образованието бе удостоен с почетен плакет на Областен управител на област Габрово и с почетната статуетка „Победа“ на Синдиката на българските учители.

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица