Свържи се с нас

Култура

Първи фестивал „Алтернативни форми на изкуство“

Published

on

plakatНародно Читалище „Христо Смирненски 1949”, организира първият фестивал за „Алтернативни форми на изкуство”, който ще се проведе на 2 и 3 септември. Във фестивала ще вземат участие групи от национален мащаб, които показват иновативна, съвременна и нетрадиционна визия на традиционни форми в изкуството. Представителите на сценичните изкуства ще представят едно старо изкуство в една нова форма.

От музикалните среди са поканени групи, които изпълняват фолклор със съвременно звучене или един своеобразен микс от етно-джаз. При него фолклорът и свободните музикални импровизации се преливат необичайно в симбиоза, в която мелодии – носители на историческа и национална традиция придобиват едно съвременно звучене и характер, присъщ на новото време.

Фестивалът за алтернативни форми ще бъде и алтернатива на традиционните, предимно и често срещани в България фестивали за изворен фолклор, които все по-често привличат предимно застаряващи колективи със застаряваща публика.

“Алтернативни форми на изкуство” ще предложи алтернатива на младежите и младите по дух. Фестивалът ще се проведе в първата половина на месец септември, в рамките на два дни, на поляната до читалището в кв. Русевци в Габрово. Мястото също е избрано като алтернативна градска среда, която предлага бягство от асфалтовия център и същевременно оставане в градска среда.

Dia_Eremia_TheCenter
Фестивалът се реализира с проект по програма „Култура”, с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Програмата за фестивала

02.09.2016 – 19:30 ч.
– трио“Keys and strings“ – трио на баян, виола и цигулка
– Dark Light projekt – изложба на „рисуване със светлина“
– DIA в компанията на TINO&Spazm – младата певица DIA, която успешно съчетава фолклор и дъбстеп и в момента е на върха на музикалните класации.
– група „Оратница“ – доказала се етно-джаз група
– „Огнени сенки”

03.09.2016 – 19:30 ч.
– ансамбъл „Spectrum“- акапелни изпълнения на различни стилове музика
– Граници – аудио-визуален, невербален, пантомимен моноспектакъл на Ясен Попов – не
– Dark Light projekt и Алос – уъркшоп и изложба на „рисуване със светлина“
– група „Балканджи“ – доказала се етно-рок група
DIA представя DIA Live!

След като достигна върха на музикалните класации в България и още над 20 държави с песните си, DIA е готова с първото си LIVE-шоу!

Талантливата 17-годишна певица ще представи съвместния си сет с DJ SPAZM (съ-автор на двата й сингъла), с участието на младата бийтбокс надежда TINO. Всички те ще представят зрелищно шоу с много цветни емоции в стиловете дъбстеп, трап и дръм енд бейс, преплетени с красиви и забравени български фолклорни мотиви по нов и неповторим начин.

Димана Мирчева – DIA дебютира на българската сцена през лятото на 2015-а година с “ЕГЕЯ”. Песента е комбинация от фолклор и трап с хитово звучене и бързо привлича вниманието на музикалните фенове и професионалисти в България, а не след дълго парчето се завъртя по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото към сингъла бе гледано близо 500 000 пъти в YouTube. Месец по-късно канадската поп певица и композитор Grimes направи shout-out за Egeya в YouTube и в личния си блог, а списание Vice-Италия написа материал за нея, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа“.

С втория си сингъл Veno Neveno, който излезе в началото на 2016-а година DIA се изкачи директно на първото място в чартовете на най-слушаните радиостанции за хитова музика у нас.

Оригиналната народна песен е напълно непозната на широката публика и никога не е записвана – DIA я открива с стар македонски сборник и сама прави фолклорната обработка на музиката и адаптацията на текста. След това окончателният вариант, който включва и нетипичното за съвременната денс музика соло на гъдулка – е аранжиран и продуциран от ANP Music Production. Veno Neveno стана първата фолклорна песен на върха на класациите в България в последното десетилетие.

Dark Light и Уъркшоп „Рисуване със светлина“

Уъркшопът „Рисуване със светлина “ще се осъществен с помощта на Център АЛОС и ще даде шанс на публиката активно да се включи в създаването на light-painting произведения. В предварително обособено тъмно пространство всеки посетител ще има възможност да създаде своя светлинна рисунка или да се включи в обща light-painting творба.

Уъркшопът „Рисуване със светлина“ дава възможност за създаване на собствена временна реалност, чрез която да бъдат „разказани“ отделни истории или „пресъздадени“ ситуации и случки чрез ефектите на светлинните рисунки. Всеки участник може сам да „изрисува“ и промени заобикалящото пространство, създавайки светлинни ефимерни образи и обекти. По този начин нереалните обекти реално променят усещането, възприятието и представата на всеки участващ в уъркшопа. Възможността хората сами да са създатели (рисувайки чрез светлина) допълнително засилва чувството на ангажираност и творчество, като поставят отделния зрител в ролята на твореца-художник.

SPECTRUM

През пролетта на 2012 година няколко приятели от Музикалната академия в София решават да се съберат и да попеят заедно за удоволствие. Макар да творят в различни сфери, ги обединява едно – голямата им страст към съчетанието на човешки гласове в красива хармония. Първата репетиция е повече от успешна – и само броени дни след нея група „Спектрум“ е вече факт.

Още от самото начало певците в „Спектрум“ експериментират с различни музикални стилове. Като най-успешна за тях се откроява комбинацията между поп, джаз и български фолклор в оригинални обработки, изпълнени акапела. Именно с това съставът печели и първата си голяма награда – първо място в конкурса „Нови гласове“ на Българското национално радио, проведен през ноември 2013 г.
„Спектрум“ вече има в историята си успешни участия на столична сцена – Зала 1 на НДК, зала „България“, Студио 1 на БНР, художествени галерии и музикални клубове, често гостува и на фестивали и музикални събития в цялата страна. Групата осъществява записи и работи в съвместни проекти с утвърдени български композитори и изпълнители – Александър Бръзицов, Стефан Димитров, Кристиян Бояджиев, Георги Андреев, Васил Петров, Антони Дончев, ФСБ и др.

„Спектрум“ са: Боряна Йорданова, Мария Димитрова, Атанас Кулински, Янко Янков, Константин Бейков.

„Оратница“

oratNic„Оратница“ е българска музикална група, която смесва български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове като дъбстеп, дръм енд бейс, хип-хоп и др. Музиката е изцяло акустична – съчетание между диджериду, кахон/тъпан, кавал и глас. Представлява оригинална интерпретация на български и балкански традиционни мотиви, пречупени през електронните модерни стилове, примесени с вокалното майсторство на византийското църковно пеене. Името на групата идва от народния обичай Оратница, изпълняван преди Сирни заговезни.

– група „Балканджи“ – доказала се етно-рок група. Идеята за стиловата насоченост и основаването на групата се ражда след дълги експерименти и съвместна работа в областта на музикален синтез между традиционната рок-музика и елементи на българския фолклор, както и други стилови преливания. Ориентацията е към композиране на авторска музика, която да синтезира тези елементи. Групата има издадени 3 самостоятелни албума. БАЛКАНДЖИ са носители на първа награда в конкурса за авторска песен, организиран от SONIC – B.A.N.G.! : Bulgarian Audio Network Guild.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Излезе луксозен каталог за арх. Карл Кандулков

Published

on

Излезе от печат луксозен каталог, който пресъздава изцяло идеята, името и съдържанието на изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово”, реализирана през 2020 година по повод 100 години от неговото рождение.

Съставители на изложбата и на каталога са Цветомира Койчева – началник на Държавен архив – Габрово и Силвия Рангелова – графичен дизайнер. Предпечатната подготовка и печатът са дело на „Перфект“ ЕООД.

Нейното осъществяване стана възможно благодарение на богатия фонд на арх. Кандулков – над 300 архивни единици, в 2,5 линейни метра, съхраняван в Държавен архив – Габрово. Финансирането на каталога е смесено: от спомоществователите АМКmotion, “Импулс“ АД, ОВК Газ и паричната стойност на наградата „Събитие на годината в областта на културата Габрово 2020“, която изложбата спечели.

Каталогът от 66 страници съдържа над 180 изображения на лични документи (грамоти, ордени, плакети, значки, служебни карти, дипломи); на творческа дейност (скици, работни и идейни проекти, архитектурни планове, чертежи); снимки (портретни, семейни, на сгради, мостове, паметници, скулптури); над 30 текста с лични спомени на арх. Кандулков и публикации за него и дейността му.

В изданието са включени опис на проектите на арх. Кандулков, съхранявани в Архива и снимки от откриване на изложбата през 2020 г., която се радва на интереса на габровци и гости на града в продължение на 15 месеца. Оригинално допълнение към каталога е QR код за интервю с архитект Кандулков от 2002 г. Записът е направен на среща с журналисти, общественици, краеведи и архивисти.

На задната корица на каталога е отпечатан визионерският цитат на архитекта: „Пътят към Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драги вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ.”

Каталогът следва хронологичната и тематична структура на експозицията: студент по архитектура в Дрезден; пътя през концлагер „Бухенвалд“ (1944 – 1945), председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет – Габрово (1959 – 1966; 1971 – 1976), когато разгръща огромна дейност по преустройство и модернизиране на града.

Двата мандата управление на Габрово са проследени конкретно: изграждане и преустройство на обществени сгради и пространства (Община Габрово, площад „Възраждане”, Дом на културата „Емануил Манолов”, Дом на хумора и сатирата, Народно читалище „Априлов-Палаузов”, Летен театър, Почивен дом „Люляците”, оформление на входно-изходни точки на Габрово към вр. Шипка и към София); мостове („Игото”, „Баев мост”, „Боровски мост”, „Мост с лъвовете”, „Шиваров мост”, „Мост на занаятите”, „Христо Ботев”); паметници (Цанко Дюстабанов, Капитан дядо Никола, Юрий Венелин, Тотю Иванов, даскал Цвятко Самарджиев, Емануил Манолов, ген. Фьодор Радецки, Ран Босилек, Дан Колов в с. Сенник); скулптури и скулптурни композиции (декоративни чешми с фигури на хора и животни, „Любовната чешма”, фигури на Дом на културата, на спортисти, композиции „Русалки”, „Пеликани“, ансамбъл „Пегас”, оформление на парк „Баждар” с детски фигури, скулптурна група „Детска приказка” в парк „Маркотея“) и някои неосъществени проекти (реконструкция на Костницата в Пантеон на загиналите за България, реконструкция на Възрожденски мост в кв. Бичкиня, реставрация на църква „Св. Благовещение” на мястото на разрушения Девически манастир в центъра на Габрово).

Извън медийните публикации в различните периоди, каталогът се явява първото пълно, илюстровано издание за един от водещите български архитекти, визионери и ръководители от 50-те до 90-те години на XX век. За да бъдат запазени и предадени на следващите поколения паметта и делото на арх. Карл Кандулков!

Архитект Карл Димитров Кандулков е роден на 16 юни 1920 г. в Севлиево. Като студент в Германия по време на Втората световна война е затворен в концлагера „Бухенвалд” (1944 – 1945). През 1946 г. завършва архитектура в Дрезден. До 1959 г. работи в Строителна кооперация „Новстрой” – София, в проектантска организация на Централен съвет на профсъюзите – София и Здравпроект, където проектира почивни домове, болници, санаториуми, много жилищни и обществени сгради в цяла България. Един от най-заслужилите ръководители на Габрово, два пъти председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет (1959 – 1966 и 1971 – 1976). Разработва и осъществява мащабно и перспективно строителство и модернизиране на града. В Габрово с него творят известните скулптори проф. Любен Димитров, Борис Кадийски, Величко Минеков, Младен Миладинов, Митьо Солаков и много други. Провъзгласен за Почетен гражданин на град Габрово през 1976 г. за големите му и безспорни заслуги към града и неговите жители. Носител на орден „Кирил и Методий” – Първа степен, медал от Българската архитектурна камара – Първа степен, възпоменателни медали за Втората световна война, възпоменателни плакети от Бухенвалд и др. След 1976 г. арх. Карл Кандулков продължава активната си дейност. Работи на обществени начала към Окръжен народен съвет – Габрово. Проектира самостоятелно и в съавторство. Вълнува се от проблемите на Габрово и до последните си дни живее, мисли и преживява неговите промени и трансформации. Почива на 10 март 2007 г. в София.

Повече за арх. Кандулков, изложбата и за достъпа до архивния фонд вижте оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица