Свържи се с нас

Култура

Първи фестивал „Алтернативни форми на изкуство“

Published

on

plakatНародно Читалище „Христо Смирненски 1949”, организира първият фестивал за „Алтернативни форми на изкуство”, който ще се проведе на 2 и 3 септември. Във фестивала ще вземат участие групи от национален мащаб, които показват иновативна, съвременна и нетрадиционна визия на традиционни форми в изкуството. Представителите на сценичните изкуства ще представят едно старо изкуство в една нова форма.

От музикалните среди са поканени групи, които изпълняват фолклор със съвременно звучене или един своеобразен микс от етно-джаз. При него фолклорът и свободните музикални импровизации се преливат необичайно в симбиоза, в която мелодии – носители на историческа и национална традиция придобиват едно съвременно звучене и характер, присъщ на новото време.

Фестивалът за алтернативни форми ще бъде и алтернатива на традиционните, предимно и често срещани в България фестивали за изворен фолклор, които все по-често привличат предимно застаряващи колективи със застаряваща публика.

“Алтернативни форми на изкуство” ще предложи алтернатива на младежите и младите по дух. Фестивалът ще се проведе в първата половина на месец септември, в рамките на два дни, на поляната до читалището в кв. Русевци в Габрово. Мястото също е избрано като алтернативна градска среда, която предлага бягство от асфалтовия център и същевременно оставане в градска среда.

Dia_Eremia_TheCenter
Фестивалът се реализира с проект по програма „Култура”, с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Програмата за фестивала

02.09.2016 – 19:30 ч.
– трио“Keys and strings“ – трио на баян, виола и цигулка
– Dark Light projekt – изложба на „рисуване със светлина“
– DIA в компанията на TINO&Spazm – младата певица DIA, която успешно съчетава фолклор и дъбстеп и в момента е на върха на музикалните класации.
– група „Оратница“ – доказала се етно-джаз група
– „Огнени сенки”

03.09.2016 – 19:30 ч.
– ансамбъл „Spectrum“- акапелни изпълнения на различни стилове музика
– Граници – аудио-визуален, невербален, пантомимен моноспектакъл на Ясен Попов – не
– Dark Light projekt и Алос – уъркшоп и изложба на „рисуване със светлина“
– група „Балканджи“ – доказала се етно-рок група
DIA представя DIA Live!

След като достигна върха на музикалните класации в България и още над 20 държави с песните си, DIA е готова с първото си LIVE-шоу!

Талантливата 17-годишна певица ще представи съвместния си сет с DJ SPAZM (съ-автор на двата й сингъла), с участието на младата бийтбокс надежда TINO. Всички те ще представят зрелищно шоу с много цветни емоции в стиловете дъбстеп, трап и дръм енд бейс, преплетени с красиви и забравени български фолклорни мотиви по нов и неповторим начин.

Димана Мирчева – DIA дебютира на българската сцена през лятото на 2015-а година с “ЕГЕЯ”. Песента е комбинация от фолклор и трап с хитово звучене и бързо привлича вниманието на музикалните фенове и професионалисти в България, а не след дълго парчето се завъртя по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото към сингъла бе гледано близо 500 000 пъти в YouTube. Месец по-късно канадската поп певица и композитор Grimes направи shout-out за Egeya в YouTube и в личния си блог, а списание Vice-Италия написа материал за нея, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа“.

С втория си сингъл Veno Neveno, който излезе в началото на 2016-а година DIA се изкачи директно на първото място в чартовете на най-слушаните радиостанции за хитова музика у нас.

Оригиналната народна песен е напълно непозната на широката публика и никога не е записвана – DIA я открива с стар македонски сборник и сама прави фолклорната обработка на музиката и адаптацията на текста. След това окончателният вариант, който включва и нетипичното за съвременната денс музика соло на гъдулка – е аранжиран и продуциран от ANP Music Production. Veno Neveno стана първата фолклорна песен на върха на класациите в България в последното десетилетие.

Dark Light и Уъркшоп „Рисуване със светлина“

Уъркшопът „Рисуване със светлина “ще се осъществен с помощта на Център АЛОС и ще даде шанс на публиката активно да се включи в създаването на light-painting произведения. В предварително обособено тъмно пространство всеки посетител ще има възможност да създаде своя светлинна рисунка или да се включи в обща light-painting творба.

Уъркшопът „Рисуване със светлина“ дава възможност за създаване на собствена временна реалност, чрез която да бъдат „разказани“ отделни истории или „пресъздадени“ ситуации и случки чрез ефектите на светлинните рисунки. Всеки участник може сам да „изрисува“ и промени заобикалящото пространство, създавайки светлинни ефимерни образи и обекти. По този начин нереалните обекти реално променят усещането, възприятието и представата на всеки участващ в уъркшопа. Възможността хората сами да са създатели (рисувайки чрез светлина) допълнително засилва чувството на ангажираност и творчество, като поставят отделния зрител в ролята на твореца-художник.

SPECTRUM

През пролетта на 2012 година няколко приятели от Музикалната академия в София решават да се съберат и да попеят заедно за удоволствие. Макар да творят в различни сфери, ги обединява едно – голямата им страст към съчетанието на човешки гласове в красива хармония. Първата репетиция е повече от успешна – и само броени дни след нея група „Спектрум“ е вече факт.

Още от самото начало певците в „Спектрум“ експериментират с различни музикални стилове. Като най-успешна за тях се откроява комбинацията между поп, джаз и български фолклор в оригинални обработки, изпълнени акапела. Именно с това съставът печели и първата си голяма награда – първо място в конкурса „Нови гласове“ на Българското национално радио, проведен през ноември 2013 г.
„Спектрум“ вече има в историята си успешни участия на столична сцена – Зала 1 на НДК, зала „България“, Студио 1 на БНР, художествени галерии и музикални клубове, често гостува и на фестивали и музикални събития в цялата страна. Групата осъществява записи и работи в съвместни проекти с утвърдени български композитори и изпълнители – Александър Бръзицов, Стефан Димитров, Кристиян Бояджиев, Георги Андреев, Васил Петров, Антони Дончев, ФСБ и др.

„Спектрум“ са: Боряна Йорданова, Мария Димитрова, Атанас Кулински, Янко Янков, Константин Бейков.

„Оратница“

oratNic„Оратница“ е българска музикална група, която смесва български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове като дъбстеп, дръм енд бейс, хип-хоп и др. Музиката е изцяло акустична – съчетание между диджериду, кахон/тъпан, кавал и глас. Представлява оригинална интерпретация на български и балкански традиционни мотиви, пречупени през електронните модерни стилове, примесени с вокалното майсторство на византийското църковно пеене. Името на групата идва от народния обичай Оратница, изпълняван преди Сирни заговезни.

– група „Балканджи“ – доказала се етно-рок група. Идеята за стиловата насоченост и основаването на групата се ражда след дълги експерименти и съвместна работа в областта на музикален синтез между традиционната рок-музика и елементи на българския фолклор, както и други стилови преливания. Ориентацията е към композиране на авторска музика, която да синтезира тези елементи. Групата има издадени 3 самостоятелни албума. БАЛКАНДЖИ са носители на първа награда в конкурса за авторска песен, организиран от SONIC – B.A.N.G.! : Bulgarian Audio Network Guild.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица