Свържи се с нас

Новини

Кметът настоява за среща с министри, заради сечта във вододайната зона

Таня Христова: Ще предложим промени, осигуряващи истински контрол в защита на гората и вододайните зони

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Още следващата седмица ще настоявам за срещи с министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните, за да може чрез конкретни предложения и съвместни действия, на база на действащата нормативна уредба, да осъществяваме истински контрол и да вземаме решения в защита на гората“.

Това обяви днес, 3 август, кметът на община Габрово Таня Христова по време на нарочна среща, по повод извършени нарушения при сеч в защитена вододайна зона на града.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В срещата, инициирана от кмета на Габрово, се включиха народният представител Цветомир Михов, областният управител на област Габрово Николай Сираков, представители на Басейнова дирекция – Плевен, на Регионална дирекция по горите – Велико Търново, Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, Държавно Горско стопанство – Габрово, Регионална инспекция по околна среда и водите – Велико Търново, ВиК – Габрово, Природен парк „Българка“, Община Габрово и Областната дирекция на МВР.

Кметът запозна присъстващите с действията на Община Габрово след получаване на сигналите за извършени нарушения при сеч във вододайната зона на града, в землището на село Стоманеци.

Таня Христова акцентира на факта, че въпреки отказа на Общината да издаде разрешение за достъп за извозване на дървесина, същата е била транспортирана, като в нарушение е бил направен път.

Кметът съобщи, че цялата преписка по случая е изпратена до Районна прокуратура – Габрово и Областна дирекция на МВР.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Не можем да бъдем безразлични при посегателства върху вододайни зони“, категорична бе Таня Христова и добави, че не вижда пречка институциите да се ангажират подобни действия да не се случват, дори ако това налага промени в процедурите.

Едно от възможните решения в защита на гората е внасяне на депозити от страна на извършващите сечи в горски територии, чрез което да бъдат мотивирани да спазват съответните технологични планове.

„От нас зависи терминът „Дървена мафия“ да не съществува“, добави народният представител Цветомир Михов.

Той определи случая като недопустим и информира, че вече са подадени сигнали до ресорните министерства. Депутатът се ангажира да предприеме необходимите законодателни инициативи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НЧ „Развитие-1870“ обявява конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата“

Published

on

Конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата” обявява народно читалище „Развитие-1870”. Участниците могат да изпратят до три непубликувани стихотворения. Творбите трябва да представят искрите, огъня и вълнението на нашето време.

Изпратилите стихотворения ще бъдат класирани в две групи – до 18 години и над 18 години.

Конкурсът е явен и се провежда онлайн в рамките на един месец. Наградените ще бъдат обявени на 31 август в сайта на читалище „Развитие-1870” – http://chitalishte-razvitie.net/ и Фейсбук страницата.

Тричленно жури ще присъди парични и предметни награди. Всеки участник може да изпраща произведенията си – с име, адрес и телефон за връзка, на chitalishte_razvitie@abv.bg. Крайният срок за участие е 16 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

10 000 души на Узана Поляна Фест

Идеи в полза на природата, богата лекционна програма,
еко и биопроизводители, духовни практики, йога и
свобода посрещнаха хората на най-високата билна поляна
в България в шестото издание на фестивала.

Published

on

Около 10 000 души бяха част от фестивала Узана поляна фест, който се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово.

Три дни поляната беше дом на зелените идеи и практики и ни показа, че е нужно малко да поспрем, малко да се обърнем към себе си и да поработим, за да постигнем онази мечтана хармония с природата и ненамеса в нейните дела.

150 палатки имаше само в специално обособената за това зона, но узанското градче се беше разпростряло из цялата местност.

20 бяха официалните лекции и презентации. Безброй – неофициалните срещи за споделяне на опит, съвет, обмяна на идеи и общи бъдещи планове.

Имаше и различни видове йога, паневритмия, танци, медитации, дихателни практики, гонг. 25 бяха земеделските производители и фермери, а 10 еко и биопроизводителите, от които посетителите можеха да си купят плодове и зеленчуци, мед, биокозметика, пестил, мляко, сирене и кашкавал, сладка, лютеници, месни изкушения. Занаятчиите, освен своите произведения, споделяха и уменията си в многото работилници – по грънчарство, плетене, правене на сапуни и свещи, шиене.

570 души избраха организирания транспорт от Габрово до Узана, за който Община Габрово използва новите си екологични автобуси.

Екип от доброволци се грижиха за разделното събиране на отпадъците, чистотата на мобилните кошчета и помагаха в информационния и презентационния център.

Хората бяха изключително отговорни към природата и наистина се постараха да не оставят следи – пихме сок в стъклени буркани с макаронени сламки, кафето ни беше в ядливи чашки, а пластмасата и стъклените бутилките строго следваха своя път, разделени в различните по цвят чували.

Кучетата бяха наистина много и показаха защо ги наричаме най-добрия приятел на човека. Намерихме и други приятели – кукумявката Блага и керкенезът Владко, които със своите истории „разказваха“ защо е нужно да пазим дивите животни и как можем да им помогнем при нужда.

А най-щастливи бяха децата – оставени да тичат, играят, творят, учат чрез практика и пускат хвърчила на прохладния планински въздух. Узана Поляна фест вече има своето място в събитийния календар на Община Габрово и очаква своето следващо издание през 2022 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Демонстративен турнир по плуване за Празника на Плачковци

Published

on

Във връзка с традиционния празник на Плачковци, Община Трявна организира Демонстративен плувен турнир на басейна в града.

Старт на състезанието ще даде кметът на Трявна Силвия Кръстева – на 1 август от 11.00 часа.

Турнирът включва 4 дисциплини: щафета 6 х 20 – делфин, с начало от 11.00 часа; 100 метра свободен стил – за състезателни групи (25 – 44 год.; 45-64 год.; над 65 год.) – от 11.15 часа; щафета 4 х 20 под вода – Смесени отбори от 4 състезатели – от 11.45 ч.; унгарска топка – отбори от трима състезатели – от 12 ч.

Желаещите да участват в Турнира могат да се запишат до петък, 30 юли на тел. 0883481291.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица