Свържи се с нас

Новини

Община Севлиево отново си върна язовир Горна Росица

Сагата продължи 7 години, а решението на съда е окончателно

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

След неколкократно обжалване пред различни инстанции, Община Севлиево успя да си върне собствеността върху язовира в село Горна Росица, който през 2009 г., със заповед на тогавашния кмет Йордан Стойков, беше отписан от имотите на общината и предаден на “Агрохолдинг Ловико” АД, чийто изпълнителен директор за периода 1996 – 2014 г. е бил самият Стойков (от 1996 до 2002 г. – “Ловико Севлиево”). Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Още тогава Районна прокуратура – Севлиево поиска от Административен съд – Габрово да обяви заповедта за нищожна, но протестът беше отхвърлен. Последва обжалване пред Върховния Административен съд, който в началото на 2014 г. обяви заповедта за нищожна.

Междувременно, докато текат обжалванията, тогавашният кмет успя да издаде нотариален акт, с което язовирът стана собственост на „Агрохолдинг Ловико” АД – София.

Последва ново обжалване.

С Решение №85 от 23.04.2015 г. по гр. д. № 831/2014 г. Районен съд – Севлиево отхвърли предявения от Община Севлиево иск за признаване правото й на собственост на язовира като неоснователен и недоказан, и остави владението на имота на „АГРОХОЛДИНГ СОФИЯ“ ЕАД (правоприемник на „Агрохолдинг Ловико” АД). Решението беше потвърдено и от Районен съд – Севлиево.

През август 2015 г. казусът стигна до Върховния касационен съд.

С Решение № 44 от 12.07.2016 г., Второ отделение на гражданската колегия на Върховния касационен съд на Република България е отменено Решение № 163 от 19.08.2015 г. на Окръжен съд – гр. Габрово, с което е потвърдено Решение № 85 от 23.04.2015г. по гр. д. № 831/2014г. на Районен съд – Севлиево и делото е решено по същество, като се признава правото на собственост на Община Севлиево на недвижим имот, представляващ язовир с площ 34.934 дка, съставляващ имот 000034 по КВС на землището на село Горна Росица, община Севлиево, на основание Закона за общинската собственост и Закона за водите. Постановено е „АГРОХОЛДИНГ СОФИЯ“ ЕАД да предаде владението на язовира на Община Севлиево, както и да заплати всички разноски по делото.

„Отне много усилия и време да докажем, че общината по право е собственик на язовира в село Горна Росица, но важното е, че справедливостта възтържествува и жителите на Севлиево не бяха ощетени“, коментират от сегашната кметска управа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица